recensie

Boekrecensie: Kangoeroe gaat schaatsen (Lydia Albadoro)

Boekrecensie: Kangoeroe gaat schaatsen (Lydia Albadoro) Kangoeroe, Schildpad, Wolf en Slang beleven een winters avontuur. Kangoeroe wil graag schaatsen en haar vriendjes gaan met haar mee. Slang is verdrietig, ze heeft geen poten en kan daarom niet schaatsen. Gelukkig weet Kangoeroe een oplossing. Wolf zakt door het ijs, wie kan hem redden? De oorspronkelijke titel van het boek: Dat gaat niet goed, Wolf! Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier.

Gegevens van het boek Kangoeroe gaat schaatsen

  • Tekst: Lydia Albadoro
  • Illustraties: Lydia Albadoro
  • Uitgeverij: Boekenbent
  • Gepubliceerd: 2011
  • Aantal pagina’s: 33
  • ISBN: 978 90 857065 9 5
  • Geschikt voor kinderen vanaf circa vier jaar

Over de schrijver en illustrator, Lydia Albadoro

Lydia van Houten-Albadoro werd geboren in 1972 in Amsterdam en groeide daar ook op. Op haar veertiende verhuisde ze met haar familie naar Arnhem. Op haar zesentwintigste ging ze naar Westervoort en daar woont ze nu nog. Lydia heeft verschillende talen gestudeerd: Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans. Verder heeft ze een opleiding bij Schoevers gedaan (midden management) en vervolgens psychologie aan de open universiteit. Ze ging werken als secretaresse bij een internationaal bedrijf en begon daarnaast met het schrijven van een serie. Na een burn-out begon ze fulltime te schrijven. Lydia schrijft onder haar meisjesnaam Lydia Albadoro, maar ook onder pseudoniem: L.A. Dawn. Lydia heeft geen gemakkelijke jeugd gehad, gelukkig kon ze veel kwijt in het schrijven.

Het verhaal

Kangoeroe vindt het koud . Ze hoopt dat het water bevroren is en dat ze kan gaan schaatsen. Kangoeroe kleedt zich lekker warm aan en loopt naar haar vriend Schildpad. Schildpad heeft direct veel zin om mee te gaan en pakt zijn spullen. Onderweg naar Wolf komen ze Slang tegen. Slang is verdrietig als ze over de schaatsplannen hoort, zij heeft geen poten en dan kun je niet schaatsen. Gelukkig heeft Kangoeroe een oplossing: Slang mag in haar buidel tijdens het schaatsen.

Slang vertelt aan Wolf dat ze gaan schaatsen. Wolf reageert niet aardig, hij vindt slang een dom dier. Hoe kun je nu schaatsen zonder poten. Schildpad zegt tegen Wolf dat hij gemeen is. Als ze gaan schaatsen, kraakt het ijs erg. Kangoeroe schaatst rondjes, maar Wolf staat stil. Het water onder zijn poten smelt en dan zakt hij door het ijs… Eerst is iedereen in paniek, maar dan zegt Schildpad dat ze moeten samenwerken. Slang speelt de hoofdrol bij de redding van Wolf. Wolf zegt dat hij nooit meer zal zeggen dat Slang dom is. De goede afloop wordt gevierd met warme melk met chocolade ijskoekjes.

Een recept voor chocolade ijskoekjes

Na het verhaal volgt er een recept: Kangoeroes chocolade ijskoekjes. Er worden eieren, boter, cacao, suiker en volkoren koekjes gebruikt. Na een paar uur in de vriezer kun je heerlijk smullen van de koekjes.

De tekst en de illustraties

Op de voorkant van het boek een tekening met daarop een schaatsende Kangoeroe met Slang in haar buidel. Het is een lief tafereeltje in de sneeuw. Op de tekeningen in het boek is veel te zien, de huizen van de dieren, sneeuwpop, vogelhuisje. De illustrator heeft vrolijke kleuren gebruikt voor de kleding van de dieren. De omgeving is wat rustiger van kleur: wit, blauw. Hoe de dieren zich voelen is goed te zien. De tranen vliegen uit de ogen van Slang als zij verdrietig is, een lachende Slang en Kangoeroe als de laatste aanbiedt dat Slang wel in haar buidel mag. Op iedere bladzijde vind je een tekening en wat regels tekst. De tekst bestaat uit korte zinnen en is goed te volgen voor kinderen vanaf een jaar of vier, vijf.

Twee fragmenten uit het boek

Fragment 1
‘Wij gaan schaatsen,’ zei Slang vrolijk.
Verrast keek Wolf naar Slang.
‘Gekke Slang, wat ben jij toch een dom dier,’ zei Wolf.
‘Waar zijn je poten? Zonder poten kan dat niet.’
‘Als je zo gemeen doet, ga je niet mee!’ zei Schildpad kwaad.
Verlegen keek Wolf naar de grond.
‘Sorry,’ zei hij zachtjes.

Fragment 2

‘Ik weet het,’ zei Slang. ‘We moeten samenwerken!’
‘Ja,’ zei Schildpad. ‘Hadden we maar een touw.
Dan konden we Wolf uit het ijs trekken.’
‘Wat een goed plan!’ zei Kangoeroe.
Wacht maar…’
‘HELP!’ gilde Wolf weer, ‘ik verdrink!’
Schildpad stond achter Kangoeroe en hield haar vast.
Kangoeroe pakte Slang uit haar buidel en gooide haar naar Wolf.

Mijn mening over Kangoeroe gaat schaatsen

Een heerlijk boek om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of vier, vijf. Het verhaal is een beetje spannend, maar het loopt goed af. De vriendschap tussen de dieren is een belangrijk element in het verhaal. De tekeningen van Lydia Albadaro doen mij denken aan die van Max Velthuijs. De dieren doen denken aan Kikker en zijn vrienden en ook de tekeningen van Lydia zijn voorzien van een kader. Leuk dat er achterin het boek een recept staat om chocolade ijskoekjes te maken.
© 2015 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kangoeroes: leefomgevingKangoeroes: leefomgevingKangoeroes zijn hele leuke dieren, de manier waarop ze zich gedragen, hun manier van springen en huppelen. Ook zijn het…
De kangoeroe, een Australische bewonerDe kangoeroe, een Australische bewonerDe naam kangoeroe komt bij de Aboriginals vandaan. Aboriginals zijn de Australische oerbewoners. Wat de naam kangoeroe p…
De Kangoeroe - een typisch buideldierDe Kangoeroe - een typisch buideldierDe kangoeroe's leefgebied is enkel en alleen in Australië. Dit werelddeel is groot genoeg voor de kangoeroes om zich voo…
Alles over de kangoeroeKangoeroes leven in bijna heel Australië. Alleen niet in de extreem natte gebieden van Australië. Kangoeroes zijn graset…

Wildernis, woongebied en wingewest - Louwrens HacquebordrecensieWildernis, woongebied en wingewest - Louwrens HacquebordArcheoloog, fysisch geograaf en Noordpoolonderzoeker Louwrens Hacquebord schreef een boek over zijn onderzoek naar de ve…
Het geheime logboek van topnerd Tycho: Oranje & DekkerrecensieHet geheime logboek van topnerd Tycho: Oranje & DekkerHet geheime logboek van topnerd Tycho. Op 24 september 2015 werd tijdens een symposium op de Evangelische Hogeschool (EH…
Bronnen en referenties
  • Kangoeroe gaat schaatsen (ISBN 978 90 857065 9 5)
  • http://www.lydiavanhouten.nl
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.