recensie

Tuindieren gids - Richard Lewington

Tuindieren gids - Richard Lewington ‘Handige gids om 500 soorten tuindieren te herkennen.’ Dat is de ondertitel van dit handzame boek met de hoofdtitel 'Tuindieren gids'. In de gids staan diersoorten die in je eigen tuin voorkomen, de huis-tuin-en-keuken kruipertjes, die, als je de illustraties in het boek ziet, er opeens prachtig en bijzonder uitzien. Met deze gids in de hand kun je op je tuinbankje gezeten de rijkdom van je eigen tuin nalezen. Er valt een wereld te ontdekken, dicht bij huis.

Schrijver tekent boek vol tuindieren


Tuindieren gids

We kennen allemaal wel het lieveheersbeestje en de egel. Maar met spinnen komen we vaak niet veel verdere dan ‘spin’, terwijl daar toch echt veel verschillende soorten van zijn. In het boek staan ze prachtig getekend. Na enige bestudering van de Tuindieren gids kun je de volgende keer wijsneuzig zeggen dat die spin een muurkadespin is of een grote wolfspin. Met deze handige gids kun je 500 soorten tuindieren leren herkennen en determineren. De gedetailleerde illustraties van natuurtekenaar Richard Lewington helpen daarbij. Je leert de rijkdom van je eigen tuin kennen.

Vogels en egels

Wie een levendige tuin wil, vol dieren, leert in de algemene inleiding hoe je ze kunt lokken. De manier waarop je de tuin aanlegt bepaalt voor een deel of je tuin gewoon of veelvuldig wordt bezocht door bijvoorbeeld vogeltjes en egeltjes. Het boek geeft royaal informatie over natuurlijk tuinieren. Van elke diersoort staat er een heldere beschrijving in het boek, van de belangrijkste kenmerken van uiterlijk, gedrag en waar ze voorkomen.

Tuin als toevluchtsoord

De kleinste tuin kan een toevluchtsoord voor verschillende dieren zijn, geen tuin is te klein. Wie een royale tuin heeft kan dieren lokken door een vijver aan te leggen en wie niet zoveel groen naast de deur heeft kan een nestkastje ophangen. Je kunt pimpelmezen uitnodigen door een mezenkast aan te bieden en vlinders door bepaalde bloemen te planten. Het boek is door een Brit vanachter een Groot-Brittannië-bril geschreven en dat kom je in de beschrijvingen en voorbeelden diverse keren tegen, maar de pissebed komt net zo goed in Nederland en België voor als in Engeland en ook de andere bodem-, gras- en boombewoners kom je op het Europese vasteland tegen.

Tuindieren gids
 • ISBN: 9789021559568
 • Pagina's: 208
 • Afmeting: 216 mm x 136 mm x 15 mm
 • Gepubliceerd:25-08-2015
 • Taal: Nederlands
 • Uitgever: VBK Media
 • Genre: Fauna algemeen

Richard Lewington

Richard Lewington schreef en illustreerde dit werk. Hij is een gerenommeerd tekenaar die al diverse boeken op zijn naam heeft staan. Hij werkte ondermeer mee aan de populaire veldgidsen Nachtvlinders en Libellen van Europa. In deze 'Tuindieren gids' staan meer dan 900 tekeningen en foto’s en ze zijn stuk voor stuk prachtig. In het Engels heet Lewington's boek Guide to Garden Wildlife. Het noemt de gids een van de meest interessante projecten die hij heeft gedaan. Er is nog heel veel te leren over de planten en dieren die dichtbij huis te vinden zijn. Onze tuinen zijn erg belangrijk voor vele soorten, zegt Lewington.

Illustrator van insecten

Lewington studeerde aan de Berkshire College of Art and Design en is al veertig jaar fulltime illustrator. Hij is vooral gespecialiseerd in insecten en andere ongewervelde dieren. Zowel zijn vader als zijn grootvader waren natuurliefhebbers en dat hebben ze Lewington meegegeven. Opa had een kleine verzameling vlinders en motten en daar heeft de kleine Richard vaak voor gestaan.

Reptielen en vogels

De insecten bieden hem een haast oneindige verscheidenheid aan vormen, kleuren en structuren om te tekenen, meer dan je in een leven kunt klaren. Hij schildert zo nu en dan ook gewervelde dieren: zoogdieren, amfibieën, reptielen en vogels. Zijn jongere broer Ian Lewington heeft zich meer toegelegd op de gewervelde dieren. In de 'Tuindieren gids' zijn de vogelillustraties van zijn hand.

Tot slot over het boek

De 'Tuindieren gids' is een mooi formaat boek met een glad en stevig, maar buigzaam kaft. Het houdt prachtig in de hand en is een mooie uitgave om mee in de tuin aan het werk te gaan. Stevig, maar niet heel erg kwetsbaar. De illustraties zijn stuk voor stuk prachtig, net als de foto’s, en de tekst geeft informatie over de bijzonderheden van de dieren. Je moet even over de verwijzingen naar Engeland heen lezen, maar dan blijft er een boek over waar veel uit te leren valt en dat stimuleert tot nog meer plezier in tuinieren en rondneuzen in wat er in je eigen tuintje leeft. Een aanrader.

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Egels in je tuin lokkenEgels in je tuin lokkenEgels, wie vindt ze niet leuk? Soms heb je geluk en zie je zo'n vriendelijk stekelbolletje op pootjes. Egels leven op he…
De tuin egelvriendelijk makenDe natuur in ons land heeft het steeds moeilijker. Meer en meer natuurgebied verdwijnt, en Nederland verstedelijkt. Vaak…
Tips voor een vogelvriendelijke tuinDe hoeveelheid vogels en de diversiteit aan vogels in de tuin hangen voor een groot deel af van de inrichting van de tui…
Maak je tuin diervriendelijkDe lente komt er weer aan en we willen weer graag de tuin in. Wellicht heb je afgelopen winter de vogels extra bijgevoer…

Boekrecensie: Dos bolas, por favor van Sancho VanherckrecensieBoekrecensie: Dos bolas, por favor van Sancho VanherckHou je van de Spaanse taal? Zegt de Spaanse cultuur je wel wat? Plan je iets in Spanje te beginnen? Wil je naar Spanje v…
Pesten: stop! (anti-pestboek voor kinderen)recensiePesten: stop! (anti-pestboek voor kinderen)Pesten: stop! is een anti-pestboek voor kinderen tussen de 6 en de 9 jaar. Om zelf te lezen en samen over te praten. Het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cover boek
 • http://www.kosmosuitgevers.nl/boek/tuindierengids/ geraadpleegd op 3 september 2015
 • http://www.bouwenwonen.net/tuin/boekennieuwsread.asp?id=37965&content=Tuindierengids,-over-de-rijkdom-van-de-natuur-in-je-eigen-tuin geraadpleegd op 3 september 2015
 • http://www.gospel.nl/boeken/tuindierengids-lewington-richard.html geraadpleegd op 3 september 2015
 • http://www.richardlewington.co.uk geraadpleegd op 3 september 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 02-03-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.