recensie

Boekrecensie: Dos bolas, por favor van Sancho Vanherck

Boekrecensie: Dos bolas, por favor van Sancho Vanherck Hou je van de Spaanse taal? Zegt de Spaanse cultuur je wel wat? Plan je iets in Spanje te beginnen? Wil je naar Spanje verhuizen? Dan moet je zeker het boek “Dos bolas, por favor” van Sancho Vanherck eens lezen. Een grappig, vlot geschreven verhaal van twee Belgen die in het kleine dorpje Sobrarbe in de Spaanse Pyreneeën een ijssalon openen en dit gedurende tien jaar uitbaten. Met de bijbehorende problemen op het vlak van taal en cultuur wordt dit zeker geen sinecure! Gelukkig zijn Sancho en zijn vrouw Lut positief ingestelde mensen die er honderd procent voor gaan en alles met een korreltje zout nemen.

Dos bolas, por favor: het verhaal

Sancho en zijn vrouw Lut hebben het gehad in België en besluiten naar de Spaanse Pyreneeën te trekken. Hier zijn ze verliefd op elkaar geworden en hun Belgische vrienden hebben het hier al jaren naar hun zin. Sobrarbe lijkt hen wel wat om een ijssalon uit te baten. Lut gaat een avondcursus Spaans volgen, Sancho een bakkerscursus. Na één jaar vinden ze dat ze genoeg geleerd hebben en dat ze wel kunnen vertrekken. De rest zullen ze wel ter plaatse leren. Ze kopen eerst nog een ijsmachine van een gladde Nederlander die hen in de luren legt. Noodgedwongen moeten ze een nieuwe machine aankopen. Ditmaal gaan ze in zee met een zekere Ronny uit het Antwerpse, die hen nog tien jaar van uit België zal blijven bevoorraden. Het eerste jaar in hun ijssalon "Las Natas" is moeilijk. Niet alleen moeten ze in de gemeenschap aanvaard worden, ze moeten ook de taal nog verder onder de knie krijgen en de Spanjaarden ijsjes leren eten. Het eerste jaar is niet echt een succes, het tweede jaar gaat het aanzienlijk beter.

Toch brengt het ijssalon niet genoeg op om met twee van te kunnen leven. Lut vertrekt terug naar België en herneemt haar vroegere job. Sancho neemt Marimar in dienst en klaart de klus alleen verder. In zijn vrije tijd houdt hij er van om vogels te spotten en zo kan hij ook nuttige tips aan zijn klanten hierover geven. Tijdens de wintermaanden wordt het ijssalon gesloten voor twee maanden en gaat Sancho naar Oostende, waar hij met Lut telkens wittebroodsweken beleeft. Na tien jaar geven de machines er de brui aan, is het crisis in Spanje, daalt de omzet, zijn er problemen met het gehuurde pand en is Sancho toe aan iets nieuws. Het ijssalon wordt overgegeven en Sancho gaat terug naar België.

Grappig en interessant voor wie van de Spaanse cultuur houdt

Een grappig boek, goed en vlot geschreven. Zeer interessant ook voor wie Spaans volgt of zelf geeft want er staan heel wat weetjes over Spanje in. Ook het misverstandenwoordenboek, een bladzijde met uitleg over de Spaanse taal na een aantal hoofdstukken, is erg leerrijk. Hierin worden Spaanse woorden verklaard (niet altijd de mooiste!) en er worden ook woorden uitgelegd die hetzelfde geschreven worden maar een andere betekenis hebben of die iets anders worden geschreven maar heel iets anders betekenen. Het is zeker geen hoogdravende literatuur of een spannend verhaal maar je wil wel altijd verder lezen zeker wanneer de Spaanse taal en de Spaanse cultuur je interesseren. Ook het feit dat het verhaal vrij recent is, maakt dat de feiten nog erg actueel zijn en dus goed de toestand in het huidige Spanje weergeven. Het boek "Dos bolas, por favor" is geschreven vanuit de eigen ervaring van de auteur. Hier en daar werden personages bij elkaar geklutst en belevenissen ingekort of mooier gemaakt maar in grote lijnen is het wat Sancho en Lut echt hebben meegemaakt tijdens de tien jaar dat ze in Sobrarbe een ijssalon hebben opengehouden. Voor mensen die iets in het buitenland willen beginnen of in het buitenland willen gaan wonen, is het zeker een aanrader. Net als de boeken van Julia Stagg, die het als Engelse in de Franse Pyreneeën, niet zo erg ver van Aïnsa, probeert te maken met haar auberge.

Technische gegevens boek

  • Auteur: Sancho Vanherck
  • Titel: Dos bolas, por favor
  • Uitgeverij: KRAMAT BVBA
  • Datum uitgifte: 2015
  • Aantal bladzijden: 256
  • ISBN nummer: 9789462420281
  • Tekening kaft: ARTrouvé

Verklaring titel

"Dos bolas, por favor" verwijst natuurlijk naar het ijssalon waar de mensen geregeld twee bolletjes ijs vragen. Maar het verwijst ook naar de daad van Sancho net voor hij vertrekt vanuit Spanje. Hij wil zijn verblijf in Sobrarbe vereeuwigen en daarom gooit hij een horentje met twee bollen in de verse beton van een nieuw aangelegde weg. De titel staat letterlijk in het boek.

De auteur

Hugo "Sancho" Vanherck werd in 1956 in Retie geboren. Sancho is een bijnaam die hij kreeg toen hij meespeelde in een amateurtoneelstuk. In zijn leven deed hij al heel wat: seizoenarbeider, cafébaas, winkelier, postbode, acteur in een pretpark, magazijnier en verkoper. Verder schrijft hij ook artikelen over natuurbeleving in een Gents natuurtijdschrift. In 2000 trok hij met zijn vrouw Lut naar het Spaanse Sobrarbe, waar ze samen een ijssalon openden. Ze verbleven er tot 2010. Deze belevenissen werden in een grappig kleedje gestoken en kan je dus lezen in zijn eerste boek "Dos bolas, por favor".

Ligging Sobrarbe

Sobrarbe bestaat echt. Het is een dorpje in de Spaanse Pyreneeën, in de deelstaat Aragon.

© 2015 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taalcursus Spaans in SpanjeSpaans leren in Spanje is ideaal! De Spaanse passie die de Spanjaarden toepassen in het dagelijks leven werkt aanstekeli…
Spaanse taalcursus, waarom Spaans leren?Spaans is een wereldtaal en een internationale taal. De Spaanse taal is zelfs een officiële taal van de Verenigde Naties…
De Spaanse taal: geschiedenis en regionale verschillenDe Spaanse taal: geschiedenis en regionale verschillenDe Spaanse taal wordt veelvuldig gebruikt in muziek. Heel veel mensen vinden de Spaanse taal erg mooi, maar in Noord-Eur…
Spaanse les voor kinderen; tips en methodenSpaanse les voor kinderen; tips en methodenJuist op jonge leeftijd kan het goed zijn kinderen kennis te laten maken met een 'vreemde' taal; het leren van een nieuw…

Schaatsen (serie Informatie De Ruiter’s Documentatiecentrum)recensieSchaatsen (serie Informatie De Ruiter’s Documentatiecentrum)Van boeken uit de serie Informatie steek je altijd wat op, dat geldt ook voor dit boek over schaatsen. Als er ijs ligt i…
Tuindieren gids - Richard LewingtonrecensieTuindieren gids - Richard Lewington‘Handige gids om 500 soorten tuindieren te herkennen.’ Dat is de ondertitel van dit handzame boek met de hoofdtitel 'Tui…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 10-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.