recensie

Eetstoornissen (Wij Willen Weten gezondheid)

Eetstoornissen (Wij Willen Weten gezondheid) Te dik of te dun, alles waar te voor staat is niet goed. Wat gebeurt er met het lichaam als je te weinig of te veel eet? In het boek Eetstoornissen vind je ook tips om gezond te eten en hoe je om kunt gaan met eetproblemen. Dit boek is uitermate geschikt als basis voor een werkstuk of een spreekbeurt over eetstoornissen zoals anorexia.

Inhoud artikel


Gegevens van het boek Eetstoornissen

  • Tekst: Myrte Gay-Balmaz, Margreeth Kooiman
  • Uitgegeven door: uitgeverij Ellessy
  • Jaar: 2012
  • Aantal pagina’s: 50
  • ISBN: 978 90 8660 139 4
  • Geschikt voor: kinderen vanaf 12 jaar

Over de uitgeverij: Ellessy

Ellessy werd opgericht in 1990 door Larry Iburg, hij was toen nog als bibliotheektechnisch medewerker in dienst bij Biblioservice Gelderland. Lady Shatterhand’s lover en andere indianenverhalen uit bibliotheek en boekhandel was de eerste uitgave. Een groot aantal boeken, uitgegeven door Ellessy, worden door Dedicon omgezet in brailleboeken, CD-luisterboeken voor personen met een leeshandicap.

WWW-reeks: Wij Willen Weten

Deze reeks is ontstaan in 2003. De boeken zijn bestemd voor scholieren die de informatie kunnen gebruiken als basis voor een spreekbeurt of een werkstuk. Er zijn diverse WWW-series met een thema: Terra (over landen, provincies), Beroepen, Gezondheid, Sport, spel & dans.

Inhoud

Inleiding

Als ergens ‘te’ voor staat dan is dat nooit goed. Van te veel eten, word je te dik. Van te weinig eten, word je te dun. Te dik is ongezond, maar te dun ook. Wat gebeurt er met je lichaam als je niet goed eet. In het boek vind je onder andere tips over gezond eten en hoe je om kunt gaan met eetproblemen. Ook interessante weetjes in dit boek: wat is een calorie, welke vakantie hebben we te danken aan de aardappel?

Eetgewoontes vroeger en nu

Als je niet eet, ga je dood. Je moet eten om in leven te blijven. In Nederland en België is eten niet schaars, vroeger was dat anders. In de oertijd waren mensen hele dagen bezig met het zoeken naar eten. Het hield ze wel in goede conditie. Later gingen mensen land verbouwen en kwamen er andere producten op het menu zoals granen, rijst. Er kon gevarieerder gegeten worden. Naast de landbouw gingen de mensen ook veeteelt bedrijven.

Wanneer wordt dun te dun?

Lijd je aan een eetstoornis dan heb je in feite een psychische ziekte. Je bent ongezond vaak bezig met voedsel en het gaat je leven beheersen. Mensen met anorexia nervosa hongeren zichzelf uit, soms zo erg dat het lichaam uitgeput raakt. Het kan zover gaan dat de vitale functies worden aangetast en dit kan de dood tot gevolg hebben. Het is nog onduidelijk wat precies de oorzaken zijn van anorexia nervosa. Het merendeel (95 procent) van de mensen met anorexia nervosa is vrouw. Er zijn mensen die anorexia geen ziekte vinden. Pro-ana: zij hebben het tot levensstijl gemaakt mager te worden en te blijven. Wat zijn de gevolgen van anorexia en hoe kan iemand geholpen worden?

Wanneer wordt dik te dik?

Meer en meer mensen in Nederland en België hebben last van overgewicht. We zien ook overal om ons heen vette en zoete etenswaren en het kan moeilijk zijn om het eten te weerstaan. Of je te zwaar bent kun je uitrekenen aan de hand van je BMI: Body Mass Index. De methode geeft aan uit hoeveel massa je lijf bestaat. De BMI-test bij kinderen geeft een onrealistisch beeld, zo lang je in de groei bent, heb je een beetje vet op je lichaam nodig. Ieder pondje gaat door het mondje. Alle energie die je te veel tot je neemt, slaat zich op als vet in het lijf. Een te hoog lichaamsgewicht kan leiden tot kwaaltjes en tot ziektes. In dit hoofdstuk ook informatie over afvallen, fitnesskampen, obesitas, maagbandje.

Slanke lijn te koop

Er wordt geld aan eten besteed, maar ook aan afslankmethodes. Er komen regelmatig nieuwe afslankmethodes bij. Crashdiëten geven snel resultaat, maar zijn uiteindelijk het minst effectief. Eerst val je af, maar als je je oude eetpatroon weer oppakt, vliegen de kilo’s er weer aan zoals bij het sapdieet, soepdieet, yoghurtdieet, ziekenhuisdieet. In dit hoofdstuk ook informatie over de schijf van vijf, jojo-effect, operatieve ingrepen.

Extreme vormen

Maak je niet dik, dun is de mode. Kijk je naar modellen op de catwalk, dan zie je extreem dunne modellen. Maar tegelijkertijd komen er steeds meer zeer dikke mensen in de wereld. De schoonheidsidealen zijn in de loop van de tijd veranderd. Er zijn landen waar slanke vrouwen niet in de mode zijn, maar waar men meisjes volpropt met lekkers omdat ze er van dikke vrouwen houden. Of mensen eten om een prijs te kunnen winnen. Je hebt ook feedee’s, dit zijn vrouwen die zich vet laten mesten door hun partner (feeder) en dit leuk vinden.

  • Bronvermelding: boeken en sites die als bronnen gebruikt zijn.
  • Meer lezen: boeken over het onderwerp: fictie en non-fictie.
  • Verklarende woordenlijst: woorden die cursief gedrukt staan in het boek, worden hier uitgelegd.

De tekst en de illustraties

Het boek bestaat uit vijf hoofstukken. Veel tekst, maar ook tabellen, weetjes. De afwisseling maakt het boek prettig om te lezen. De foto’s en tekeningen maken het boek compleet. Wel zijn er foto’s die mogelijk als schokkend worden ervaren.

Twee fragmenten uit het boek

Eetziektes zijn aandoeningen die ernstige gevolgen kunnen hebben. Mensen met anorexia nervosa krijgen te weinig voedingsstoffen binnen. Het lichaam raakt uitgeput en je organen worden aangetast. Ze hebben de energie niet meer goed te functioneren. Een voorbeeld hiervan is dat de menstruatie uitblijft en daardoor tijdelijke vruchtbaarheid intreedt. Het risico bestaat om levenslang onvruchtbaar te blijven. De huid kan droog, slap of schilferig worden. Er kan donzig haar op het gezicht gaan groeien. Bij mensen die laxeermiddelen gebruiken kan een kaliumtekort ontstaan.

Maak je niet dik, dun is de mode, zegt het spreekwoord. Maar is wat is dik en wat is dun? Wat mensen vroeger dun vonden, zouden we nu zien als mollig. Vrouwen in de reclames zijn in de loop der jaren steeds dunner geworden. Op de catwalk showen extreem dunne modellen de laatste modetrends. Tegelijkertijd komen er ook steeds meer extreem dikke mensen in de wereld.


Mijn mening over Eetstoornissen

Een zeer informatief boek over eetstoornissen, wat uitstekend te gebruiken is als basis voor een spreekbeurt of werkstuk. Leuk dat er ook een stuk geschiedenis wordt besproken, over het hele dagen zoeken naar eten in de oertijd. Er worden verschillende eetziektes besproken zoals anorexia nervosa, ook wordt verteld wat de mogelijkheden voor behandeling zijn. In hoofdstuk vier worden verschillende diëten besproken, het jojo-effect, operatieve ingrepen en over meer bewegen. Fijn dat er aan het einde van het boek diverse sites worden opgenoemd waar je nog meer informatie kunt vinden. De hoofdstukken in het boek zijn niet heel lang, dit zorgt ervoor dat de aandacht van de lezer niet verslapt. Een aanrader.
© 2015 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anorexia bij jongerenAnorexia bij jongerenAnorexia is een eetstoornis die veel voorkomt onder jongeren. Vooral jonge vrouwen in de leeftijd van 14-18 jaar zijn er…
Eetstoornis NAOEetstoornis NAODe eetstoornis NAO (niet anders omschreven) is de diagnose die gesteld wordt als patiënten niet aan alle criteria van ee…
Informatie over eetstoornissenTegenwoordig komt een eetstoornis vaak voor. Veel mensen snappen niet waarom mensen zoveel afvallen. Hoe zit dat precies…

Pesten: stop! (anti-pestboek voor kinderen)recensiePesten: stop! (anti-pestboek voor kinderen)Pesten: stop! is een anti-pestboek voor kinderen tussen de 6 en de 9 jaar. Om zelf te lezen en samen over te praten. Het…
Mijn Sinterklaasboek: 3 spannende SinterklaasverhalenrecensieMijn Sinterklaasboek: 3 spannende SinterklaasverhalenRond de tijd dat Sinterklaas zijn schip aanmeert in een haven in Nederland is het leuk om verhalen voor te lezen over Si…
Bronnen en referenties
  • Eetstoornissen (ISBN 978 90 8660 139 4)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.