recensie

Kinderboekrecensie: Voetbal (serie Willewete)

Kinderboekrecensie: Voetbal (serie Willewete) Wanneer is voetbal ontstaan? Zijn de spelregels in de loop van de tijd veranderd? In dit boek met als titel Voetbal, uit de serie Willewete, kunnen jonge kinderen antwoord vinden op vragen die ze over deze sport kunnen hebben. In het boek vind je ook nog een knutselopdracht, een vers, een grote pagina die je uit kunt klappen en een quiz. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vijf. Het boek is zeer goed te gebruiken als basis voor een spreekbeurt.

Inhoud artikel


Gegevens van het boek Voetbal

 • Tekst: Gerard van Gemert
 • Illustraties: Hiky Helmantel
 • Uitgeverij: Clavis
 • Gepubliceerd: 2013
 • Genre: kinderboek, prentenboek
 • Aantal pagina’s: 30
 • ISBN: 978 90 448 1984 7
 • Geschikt voor: leeftijd vanaf vijf jaar
 • Prijs: rond de 14 euro

Over de schrijver, Gerard van Gemert

Gerard van Gemert is in 1964 geboren te Weesp. Zijn vader was een liefhebber van voetbal en speelde zelfs bijna in het Nederlands elftal en ook Gerard was dol op voetbal. Helaas liep hij op zijn 21ste een knieblessure op. Voetballen lukte nog wel, maar altijd hield hij last van de blessure. Gerard werd jeugdtrainer. Schrijven zat er al jong in, op de basisschool was hij redactielid van de schoolkrant en toen hij wat ouder was werkte hij mee aan het clubblad van de voetbalclub. In 2005 schreef hij zijn eerste boek, Gevecht om de cup, dit leidde tot een serie boeken. In 2007 schreef Gerard een boek over hockey, al zijn kinderen hockeyden en er bestonden weinig boeken over deze sport. Verschillende boeken zijn naar een andere taal vertaald (Spaans, Portugees, Italiaans, Deens, Catalaans).

Over de illustrator, Hiky Helmantel

Hiky is opgegroeid op Ameland, haar vader was politieagent op het eiland. Hiky maakte veel mee tijdens haar jeugd zoals de opvang van zeehondjes bij hen thuis, ponyrijden, hutten bouwen. Alles wat ze meemaakte werd vastgelegd in schetsboeken. Hiky ging ook bij de politie, maar nam na zeven jaren dienst ontslag en sloeg een hele andere richting in. Ze ging een studie volgen aan de Kunstacademie te Kampen en studeerde af in illustratieve vormgeving. Haar boeken vind je over de hele wereld.

Serie Willewete uitgegeven door uitgeverij Clavis

Boeken van deze serie geven heel veel informatie aan jonge kinderen. Ze kunnen er antwoorden vinden op vragen die bij een bepaald onderwerp bij ze op kunnen komen. De boeken gaan over hele verschillende onderwerpen: over vroeger en nu, over de natuur, over de wereld. Het boek Voetbal valt onder Veel te doen-vrije tijd.

De opbouw van het boek

 • Naar het voetbal: Marcel heeft morgen een voetbalwedstrijd en pakt zijn tas in.
 • Vroeger en nu: in China bestaat het spel al meer dan tweeduizend jaar, vanaf 1882 moet je ingooien met twee handen, voor die tijd mocht het ook met één hand.
 • Op het veld: hoekvlag, doelgebied, middenstip, doel, penaltystip, zijlijn, doellijn, middencirkel, strafschopgebied, lengte voetbalvelden.
 • Wat veel spelregels: handen en armen, rood en geel, duwen en trekken.
 • Buitenspel: de moeilijkste afspraak bij het voetballen is de buitenspelregel.
 • De profvoetballer: mensen die hun beroep van voetballen hebben gemaakt.
 • De strafschop met twee spelers: over Johan Cruijff op 5 december 1982, in samenwerking met Jesper Olsen zet Johan een prachtig doelpunt.
 • De wedstrijden: een van de leukste dingen bij voetballen, is het spelen van wedstrijden.
 • In en rond het stadion: een uitklapplaat met: het veld, tribunes, kleedkamer, verzorgingsruimte, doucheruimte, kantoren, wandelgangen naar de tribunes, skybox, bestuurskamer, persruimte, sportruimte.
 • In en rond het veld: de leiding, ballenjongens, fotografen.
 • Op de bank: wisselspelers, verzorgers, dokter, trainer, assistent.
 • De sterren: wat moet je doen om een profvoetballer te worden? Guus Hiddink, Lionel Messi, Christiano Ronaldo, Eden Hazard en Wesley Sneijder geven antwoord op een vraag.
 • Voetbalbal: een versje over voetbalbal.
 • Maak je eigen voetbalkijkdoos! (knutselopdracht).
 • Miniquiz: 10 vragen over voetbal, achter de flap vind je de antwoorden

De tekst en de illustraties

Op de voorkant van het boek een tekening van een elftal. Het gaat om jongens en meiden. In grote witte letters: Voetbal. Daaronder de namen van de schrijver en de illustrator. Het logo van de serie Willewete staat ook op de voorkant en: veel te doen. Op de achterkant vind je beknopte informatie over de serie en over de inhoud van het boek Voetbal. Op de schutbladen zie je een voetbalveld met lijnen en vlaggen. Voordat de tekst begint een tekening van een elftal met een grote beker (cup). De eerste bladzijden gaan over Marcel die een voetbalwedstrijd gaat spelen. Daarna volgen de hoofdstukken die staan vermeld onder het kopje De opbouw van het boek. Er is ook een uitklapplaat waar heel veel op te zien is.

Je vindt heel veel tekeningen in dit boek, in allerlei formaten: de ene keer beslaan ze een dubbele pagina, soms een enkele pagina en er zijn veel kleine illustraties. Het zijn kleurige tekeningen met veel details, heel uitnodigend voor voetballiefhebbers. In het boek kom je veel ballonnetjes tegen met daarin de tekst: Wist je dat. Daarna volgen leuke weetjes. In het boek komt ook veel tekst voor, het gaat om korte zinnen die prettig zijn om voor te lezen. Voor een heel jong kind kun je de informatie eventueel in eigen woorden vertellen.

Twee fragmenten uit het boek

Fragment 1

De moeilijkste afspraak bij het voetballen is de buitenspelregel. Goed opletten dus!
Je staat buitenspel als je tijdens een aanval de bal naar je krijgt toegespeeld én er is maar
één of een speler van de tegenpartij tussen jou en de achterlijn staat. Als tussen jou en
het doel van de tegenstander dus alleen nog de doelman staat, dan mogen je medespelers
nooit de bal naar jou schoppen. Doen ze dat wel, dan krijgt het andere team een vrije trap


Fragment 2

Op de reservebank van een elftal zitten de wisselspelers. Vaak is dat één reservedoelman
en vier of vijf reservespelers. Als een voetballer op het veld een blessure oploopt, kunnen
zij die speler vervangen.

Voetbal

Ik vond het leuk om dit boek samen te lezen met mijn zoon. Het is zeer informatief en geeft antwoord op heel veel vragen, ik heb er zelf ook heel wat van geleerd. Het boek zal niet snel vervelen door de afwisseling van tekst met heel veel illustraties in alle soorten en maten. De uitklapplaat was erg leuk om te bekijken en natuurlijk hebben we de vragen van de quiz proberen te beantwoorden. Zo kun je ook kijken of een kind de inhoud van het boek heeft begrepen. Het is een boek om voor te lezen, maar een ouder kind kan het boek ook zelfstandig lezen.
© 2015 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is buitenspel en wanneer sta je buitenspel (voetbal)?Wat is buitenspel en wanneer sta je buitenspel (voetbal)?Buitenspel staan is één van de moeilijkste en meest ingewikkelde regels in het voetbalspel. Wat is buitenspel? Wanneer s…
Buitenspel: de ingewikkeldste regel uit het voetbalBuitenspel. Het is ongetwijfeld de voetbalregel die voor de meeste opschudding zorgt. De meeste voetballiefhebbers snapp…
Tips voor een goede spreekbeurt!Iedereen moet vroeg of laat wel eens een spreekbeurt houden. Er komen vaak zenuwen bij te pas, hoewel dit absoluut niet…
Voetbalregels in het kortVoetbalregels in het kortWil je niet buitenspel geplaatst worden tijdens het kijken van een voetbalwedstrijd? Stamp dan deze regels goed in je ho…

recensieBoekbespreking: Oh, Oh, Amerika van Charles GroenhuijsenBij Uitgeverij Balans is in 2015 het boek 'Oh, Oh, Amerika' van de hand van Charles Groenhuijsen verschenen. Groenhuijse…
recensieBorderline Times - Dirk de Wachter (boekrecensie)Zijn we tegenwoordig allemaal ziek? Is onze maatschappij er niet veel beter aan toe dan de gemiddelde psychiatrische pat…
Bronnen en referenties
 • Voetbal (ISBN 978 90 448 1984 7)
 • http://gerardvangemert.nl
 • http://www.hikyhelmantel.nl
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 11-11-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.