recensie

Al mijn vrienden zijn superhelden: boekrecensie

Al mijn vrienden zijn superhelden: boekrecensie 'Al mijn vrienden zijn superhelden' is de eerste bestseller van Andrew Kaufman. Het is een kort, grappig, maar beetje vreemd liefdesverhaal. Het boek gaat over Tom, die bevriend is met superhelden, maar hij is zelf doodnormaal. In het verhaal maak je kennis met verschillende van deze superhelden, en hoe die allemaal op hun eigen manier een 'superheld' zijn.

Over het boek

'All mij vrienden zijn superhelden' is de Nederlands vertaalde versie van het boek 'All my friends are superheroes' door Andrew Kaufman.

Het gaat over Tom, een normale jongen, wiens vrienden allemaal superhelden zijn. Hij is zelfs getrouwd met een superheld; de Perfectioniste. Maar op hun trouwdag wordt de Perfectioniste gehypnotiseerd door Hypno, haar ex-vriendje. Hij zorgt ervoor dat ze denkt dat Tom onzichtbaar is. Alle anderen kunnen hem nog wel zien, maar wat Tom ook doet, voor de Perfectioniste blijft hij onzichtbaar.

Na 6 maanden op Tom gewacht te hebben, besluit de Perfectioniste dat hij haar voorgoed heeft verlaten. Daarom is ze vastberaden haar gebroken hart achter haar te laten en naar Vancouver te verhuizen. Ze heeft geen idee dat Tom naast haar in het vliegtuig zit, maar Tom weet dat hij voordat ze landen haar ervan moet overtuigen dat hij er is. Anders raakt hij haar voor altijd kwijt...

'Al mijn vrienden zijn superhelden' is een grappig verhaal met een verdrietige ondertoon. Het is ook een liefdesverhaal, maar absoluut niet cliché. Een interessante twist van het boek is dat je tussen de hoofdstukken door kennismaakt met verschillende superhelden. Dit is een zeer prettige afwisseling met de echte verhaallijn, want je krijgt meer achtergrondinformatie over het verhaal en de wereld waarin het zich afspeelt.

Superhelden

De superhelden in dit boek zijn niet als Superman of Spiderman, met hele grote krachten. Zo kan de Amfibieman zowel op het land als in het water overleven, maar dit is geen gave waarmee hij de wereld kan 'behoeden voor het kwaad'. Dat is in weze ook helemaal niet nodig, want hoewel superhelden elkaar soms niet mogen, zijn er geen slechteriken in het verhaal.

De superhelden hebben dus helemaal niet zo'n speciale krachten. Maar daar gaat het ook niet om, het hele boek is namelijk gebaseerd op de metafoor dat iedereen, ook in het echte leven, een superheld is. Bij de superhelden worden opvallende kenmerken, die normale mensen ook hebben, uitgewerkt tot een superkracht. Daarmee wil Kaufman dus zeggen dat iedereen speciale kenmerken heeft, waardoor iedereen een superheld is.

Over de auteur

Andrew Kaufman is een Canadese schrijver, film regisseur en radiomaker. Hij is geboren in Wingham, Ontario in 1968. Naast 'Al mijn vrienden zijn superhelden' heeft Kaufman nog een aantal boeken geschreven. Zo schreef hij 'The Waterproof Bible' (De Waterbestendige Bijbel), en 'The Tiny Wife' (De Kleine Vrouw). In 2013 schreef hij ook nog het boek 'Born Weird'. Al deze boeken van Kaufman zijn bekend, maar het boek 'Al mijn vrienden zijn superhelden' is veruit zijn bekendste en tevens zijn eerste 'bestseller'. Het boek is in meerdere talen vertaald en er is ook een bijzondere editie uitgegeven met extra bonusmateriaal; kennismakingen met nog meer superhelden.

Beoordeling

'Al mijn vrienden zijn superhelden' is een grappig, kort verhaal, wat je doet denken aan een sprookje of een verhaaltje voor het slapengaan. Het boek heeft maar 121 bladzijdes en doordat het ook vlot te lezen is, kan je het binnen een mum van tijd uit hebben. Als je geïnteresseerd bent in eens wat anders, dan is dit boek zeker aan te raden, omdat het een nogal vreemd maar interessant en grappig verhaal is. De onderliggende boodschap is ook zeer leuk, omdat het je aan het denken zet over de goede eigenschappen van mensen en bovendien is het erg leuk om je fantasie de vrije loop te laten gaan en zelf nog wat superhelden te verzinnen. Of om te bedenken welke superheld jij zou zijn.

Informatie

  • Auteur: Andrew Kaufman
  • Uitgever: Veen
  • Jaar en plaats van uitgave: 2003, Canada
  • ISBN: 978-90-204-0952-9
© 2015 - 2024 Charohavermans, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
K-ABC: intelligentietest voor kinderenK-ABC: intelligentietest voor kinderenDe K-ABC, Kaufman Assesment Battery for Children, is een intelligentietest voor kinderen van circa 2 tot 12 jaar oud. De…
Friends, the movieFriends, een van de meest succesvolle tv-series ooit, komt in 2011 terug: in de bioscoop! Barman Gunther vertelde dat op…
recensieHet gemis van 'Friends'Op 22 september 1994 lanceerde de Amerikaanse zender NBC de sitcom ‘Friends’. Een komedie over zes hechte vrienden, die…
Personages Friends, immens populaire sitcomFriends: 10 jaar lang een van de meest populaire televisieseries wereldwijd. Op 22 september 1994 werd de eerste aflever…

Het nulnummer van Umberto EcorecensieHet nulnummer van Umberto EcoHet nulnummer is het enige boek van Umberto Eco dat zich in de tegenwoordige tijd afspeelt. Hij is wereldberoemd geworde…
All I Know Now: boekrecensierecensieAll I Know Now: boekrecensieHet boek 'All I Know Now: Wonderings and Reflections on Growing Up Gracefully' (non-fictie) is geschreven door zangeres,…
Bronnen en referenties
  • http://www.bol.com/nl/p/al-mijn-vrienden-zijn-superhelden/1001004006442760/
  • http://www.bookdepository.com/All-My-Friends-are-Superheroes-Andrew-Kaufman/9781846590009
Charohavermans (5 artikelen)
Gepubliceerd: 08-06-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.