recensie

Geschiedenis van de Wadden - Canon van de Waddeneilanden

Geschiedenis van de Wadden - Canon van de Waddeneilanden Anne Doedens en Jan Houter schreven een lijvig werk: Geschiedenis van de Wadden - de Canon van de Waddeneilanden. Het beschrijft vijftig historische hoogtepunten van de Nederlandse Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Vlieland, Ameland, Schiermonnikoog en Rottumeroog. De eilanden hebben een gemeenschappelijke geschiedenis, verbonden door het water, met de blik op verschillende zeeën die de eilanders bevoeren. De eilanden zijn verschillend en lijken toch ook weer op elkaar.

Anne Doedens en Jan Houter schrijven geschiedenis


Canon van de Waddeneilanden

Een canon is een richtsnoer. De schrijvers Doedens en Houter hebben onderwerpen verzameld die je, naar hun mening, zou moeten weten over de Wadden. De vijftig onderwerpen openen vensters naar de gedeelde en verschillende geschiedenis van de eilanden. De eilanden langs de Waddenzee zijn als parels in en snoer met elkaar verbonden; met elk zijn eigen specifieke glans horen ze bij elkaar en vormen ze het prachtige gebied in het noorden van Nederland.

Elk onderwerp telt 1200 woorden en beschrijft de hoogtepunten en hoofdzaken. Het gaat over de geschiedenis van Razende Bol tot Rottumeroog, van Willibrord tot Kardinaal de Jong, van Wanda tot Rixt van het Oerd.

Vijftig onderwerpen over de geschiedenis van de Wadden

In vijftig hoofdstukken worden vijftig onderwerpen beschreven. Dit zijn ze:
  1. Een strandwal
  2. Doorbraak
  3. Oud kloostergoed
  4. Oeroude kerken
  5. De Hollandse graaf
  6. Betwist Fries gezag
  7. Hanze en handelspoort
  8. (Stuif)dijken en nieuw land
  9. Verdwenen (ei)landen(en) en dorpen
  10. De Brandaris en meer
  11. Queesten, Sunneklaas, Kallemoooi
  12. Katholieken en dopers
  13. Casper de Robles versus Jan Jarichsz. en zijn medestanders
  14. De Texeler Schans en andere militaire zaken
  15. De Unie van Utrecht
  16. Amsterdam, de VOC en de Oostzee
  17. Tromp, De Ruyter en Witte de With
  18. Robert Holmes en Laurens Heemskerk
  19. Tjerk Hiddesz, Cruquius en anderen
  20. Archangelsk, St. Petersburg, Lerwick en Indië
  21. Frans Esausz. De Heussen en zijn collega’s
  22. Van Willem van de Velde de Oude tot Jan Wolkers
  23. Cornelis Jacobsz. Heldt en Jan Ibesz.
  24. Hidde Dirks Kat en Willem Vlamingh
  25. Pilotage
  26. Konijnen, schapen en cranberries
  27. Oldenbarneveldts zoon, Belgen, Spanjaarden en anderen
  28. Van De Hulter tot Cupido
  29. Pawel Jones en Hendrik Tuning
  30. De Engelse invasie van 1799, Napoleon en het Continentaal Stelsel
  31. La Lutine
  32. De KNRM en daarvoor
  33. Eierland, Polders van Kroon en Banck en Amelander stuifdijken
  34. Teso, Doeksen en Wagenborg
  35. Een dam naar Ameland
  36. Vreemdelingenverkeer
  37. Zeevaartscholen
  38. Banck en Bernstorff
  39. Natura, Natuur(monumenten) en werelderfgoed I
  40. Natura, Natuur(monumenten) en werelderfgoed II
  41. Slauerhoff, Wolkers, kapitein Rob en Bomans
  42. Zeppelins, mijnen en onderzeeërs
  43. Georgiërs, de Atlantikwall, bunkers en graven
  44. Schleidorp en –spoor, Wassenmannradar en collaboratie
  45. Boortorens en oefenterrein
  46. Eilander idioon, Sommeltjes, Rixt van ’t Oerd en Wanda
  47. Johannes de Jong en de Clemenskerk
  48. Exploderend toerisme
  49. Van Oerol tot Dokter Deen
  50. Waddenbestuur en waddensamenwerking

Verder lezen na het Venster

Bij elk hoofdstuk, dat een Venster wordt genoemd, geven de schrijvers tips om verder te lezen over dat betreffende onderwerp en geven ze aan in welke musea of archieven meer informatie te halen is. Ook geven ze een aantal er-op-uit tips. Hier en daar staat een kader met citaten, een deel van een interview of een persoonlijk verslag.
De Vensters verwijzen ook naar elkaar, zodat het boek kris-kras gelezen kan worden.

Anne Doedens en Jan Houter

Auteur Anne Doedens (1945) was docent Nieuwe Geschiedenis bij hoger onderwijsinstellingen in Amsterdam. Jan Houter woont op Vlieland en hij is geschiedschrijver en entertainer over en van Vlieland. In 2014 ontvingen de beide auteurs de Lutineprijs 2014, genoemd naar het schip de Lutine voor hun onderzoek naar de Gouden Eeuw op de Wadden.

Geschiedenis van de Wadden - CANON van de Waddeneilanden

  • Auteurs Anne Doedens en Jan J. Houter
  • Uitgeversmaatschappij Walburg Pers
  • ISBN 978.90.5730.429.3
  • Prijs € 29,95
  • 192 pagina’s

Conclusie: Prachtig boek

Het boek ziet er prachtig uit, met vele foto’s en illustraties. Ook staan er duidelijke kaarten in die de geografische ontwikkeling van het gebied tonen.

Punten en komma's

Een paar kritische noten: is het echt, dat er een gelijkenis is tussen het Sunneklaasfeest en Halloween? Daar geloof ik niet in. Niet alleen is Halloween een kinderfeest, ook vindt dat zijn oorsprong in het einde van de oogsttijd. Sunneklaas en verwante feesten op alle Waddeneilanden vinden in december plaats, in de donkerste maand van het jaar.

Eismite

De schrijvers noemen de Paastraditie op Ameland die eismite heet ‘eismiken’ en dat zal een verschrijving betreffen. Verder ontbreekt er hier een komma en staat daar een haakje te veel, al is dat niet zo heel ernstig.

1200 woorden

De Vensters verhalen elk in 1200 woorden een onderwerp en belichten daarin de verschillende eilanden. Dat houdt in dat er niet kan worden uitgeweid en dat een venster soms last heeft van een feitenopsomming om in de beperkte beschikbare ruimte zoveel mogelijk kwijt te kunnen.

Prachtig boek

Doedens en Houter hebben een prachtig werk geproduceerd, die door zijn mooie uitvoering een fraaie bijdrage is aan de bibliotheek van de Wadden. De tips zijn leuk en stimuleren om verder te lezen en verder op onderzoek te gaan.
Een aanrader voor de waddenliefhebber.

Waddeneilanden

Legenda
A. Waddenzee
B. Texel
C. Vlieland
D. Terschelling
E. Ameland
F. Schiermonnikoog
G. Rottumeroog
H. Razende Bol

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waddeneilanden op Vakantiebeurs in UtrechtWaddeneilanden op Vakantiebeurs in UtrechtElk jaar is er een meerdaagse vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. De VVV’s van de Waddeneilanden zijn present. De…
Een dagje uit naar een WaddeneilandEen bezoekje aan één van de Nederlandse Waddeneilanden is altijd leuk. In de zomervakantie als dagje uit, maar ook voor…
Waddeneiland Vlieland – tussen Texel en TerschellingWaddeneiland Vlieland – tussen Texel en TerschellingVlieland is een lang en smal Waddeneiland, dat tussen Texel en Terschelling in ligt. Het is een rustig eiland, waar nauw…
Atlantikwall Bunkerproject Nederlandse WaddeneilandenAtlantikwall Bunkerproject Nederlandse WaddeneilandenDe Waddeneilanden krijgen er allemaal een museum bij. De bunkers die na de Tweede Wereldoorlog op de eilanden zijn achte…

Why we bite capitalism volgens Peter FosterrecensieWhy we bite capitalism volgens Peter FosterIn 2014 verscheen het boek "Why we bite the invisible hand. The psychology of anti-capitalism" van Peter Foster. Het is…
Als dit een mens is: het debuut van Primo LevirecensieAls dit een mens is: het debuut van Primo LeviDe debuutroman van Primo Levi "Als dit een mens is" is een indringend verslag van de gebeurtenissen in Nazi concentratie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cover boek
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Halloween geraadpleegd op 13 mei 2015
  • Geschiedenis van de Wadden Anne Doedens & Jan Houter
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 13-04-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.