recensie

Boekrecensie: De leestip van Shelly King

Boekrecensie: De leestip van Shelly King Wanneer Maggie haar job verliest bij een grote firma in Silicon Valley stort haar wereld in. Ze vreest terug bij haar moeder te moeten intrekken en dat is haar ergste nachtmerrie. Op zoek naar een nieuwe job, brengt ze haar dagen door bij de Dragonfly, een groezelig winkeltje voor tweedehands boeken. Ze doet er een ontdekking. In het boek Lady Chatterley's Lover staan romantische aantekeningen van een zekere Catherine en Henry. De vondst van dit boek zal haar leven voorgoed veranderen.

De leestip: het boek

Maggie wordt ontslagen bij de firma ArGoNet in Silicon Valley. Haar vriendje heeft haar ook net gedumpt. Maggie vreest noodgedwongen terug bij haar ma te moeten gaan wonen. Daar ziet ze niet erg naar uit. Om de tijd te doden, gaat ze boeken lezen in een groezelige tweedehands boekenshop, The Dragonfly. Boeken liggen er in grote hopen door elkaar. Maar het is er gezellig en ongedwongen. De baas van de Dragonfly, Hugo, is tevens haar huisbaas en woont naast haar. Op een dag doet Maggie een vondst. In het boek Lady Chatterley's Lover staan aantekeningen van een zekere Henry en een zekere Catherine. Een soort geflirt via het boek. De aantekeningen intrigeren Maggie. Dan nodigt haar beste vriend Dizzy haar uit voor een avondje in een chique leesclub. De animatrice, Avi, heeft best wat invloed en Dizzy en Maggie hopen dat Avi hen terug aan een job kan helpen. Ze moeten dus hun beste beentje voorzetten. Het boek dat die avond wordt besproken is ... Lady Chatterley's Lover. Maggie neemt per ongeluk het beduimelde exemplaar mee in plaats van een nieuwe en propere versie van het boek. Door haar creatieve invalshoek weet ze de dames van de leesclub te charmeren.

Hugo biedt haar een partnerschap aan in the Dragonfly. Maggie aanvaardt het aanbod, maar zonder veel enthousiasme. Met de aantekeningen van het boek begint ze reclame te maken voor de verlieslatende boekenwinkel. Ook maakt ze een moderne website. Plots wordt de boekenwinkel hip.

Wil Maggie nog wel terug in de informatica? Zal ze er achter komen wie Catherine en Henry zijn? En zal de mooie Rahjit er in slagen haar hart te veroveren?

Shelly King

De leestip is de debuutroman van Shelly King. Deze vrouw werd geboren in Jackson, Tennessee in de Verenigde Staten. Shelly King werkt zelf ook in Silicon Valley, in de informatica, voor een groot software bedrijf. Ze woont in Santa Cruz met haar man, twee grote honden en een poes.

Technische gegevens De Leestip

 • Titel: De leestip
 • Oorspronkelijke titel: The Moment of Everything
 • Auteur: Shelly King
 • Datum uitgifte Nederlandse versie: februari 2015
 • Nederlandse vertaling: Annet Mons
 • Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij bv, Amsterdam
 • ISBN: 978-90-225-7038-8
 • 284 bladzijden + twee bladzijden vragen over het boek (handig voor in de klas of in een leesclub)

Lady's Chatterley's Lover: het boek

Het boek Lady Chatterley's Lover werd geschreven door de Engelse D. H. Lawrence. Het verscheen in 1928 in Florence. In het Verenigd Koninkrijk kwam het boek pas in 1960 uit. Voor die periode was het erg progressief en gedurfd. Mensen spraken schande over de expliciete vrijpartijen die in het boek werden beschreven en over de verhouding van een aristocratische vrouw en een jachtopziener. Er werd zelfs een gecensureerde versie op de markt gebracht. Een korte inhoud van het boek dan. Opgepast: spoilers! Constance is getrouwd met meneer Chatterley. Hij komt gewond terug uit de Groote Oorlog. Zij blijft echter een goede echtgenote en verzorgt haar man. Hij is daar niet echt dankbaar om en behandelt zijn vrouw als een meid. Verder kijkt hij niet meer naar haar om. Constance gaat steeds meer en verder wandelen op hun domein om haar zinnen te verzetten. Op een dag ontmoet ze op het landgoed de nieuwe jachtopziener. Zij worden verliefd op elkaar en er volgen een aantal stevige vrijpartijen. Uiteindelijk zal Constance haar man verlaten en een nieuw leven opbouwen met de boswachter.

Eigen mening

Voor boekenliefhebbers is dit een boek dat je niet meer weglegt. De sfeer in de boekenwinkel is fantastisch goed weergegeven, je ruikt zelfs bijna de muffe geur van boeken die door verschillende handen zijn gegaan. Je krijgt zo zin om de stapels boeken te gaan opruimen en klasseren, om in de knusse zetel te gaan zitten lezen.

De personages zijn allemaal heel liefdevol beschreven, elk met hun kleine kantjes en hebbelijkheden. Je hebt geen enkele moeite om je in elk personage in te leven. De sfeer in Silicon Valley wordt perfect weergegeven. Shelly King werkt hier zelf, dus ze weet als geen ander hoe al deze informaticanerds in elkaar zitten. Ook de amateurs van historische en fantastische rollenspelen worden heel goed beschreven. Het is een boek waarin verschillende werelden verweven zitten, maar allen worden ze heel nauwkeurig en waarheidsgetrouw beschreven. Geen enkel element overheerst in het boek, alles is perfect in evenwicht. Er is net genoeg romantiek en genoeg zakelijkheid. De zoektocht naar Henry en Catherine wordt niet op de spits gedreven en heeft toch wel een verrassende afloop.

Misschien had er nog iets meer kunnen verwezen worden naar het boek Lady Chatterley's Lover. Er wordt wel over gepraat, maar over de eigenlijke inhoud van het boek komen we niet echt veel te weten. Ik werd dus niet echt getriggerd om het boek te gaan zoeken en te lezen. Een minpuntje misschien.
© 2015 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSchrijfboek: Stephen King Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Martin Luther King: strijd met geweldloosheid tegen racismeMartin Luther King: strijd met geweldloosheid tegen racisme"I have a dream". Wie kent de beroemde uitspraak niet van Martin Luther King. Op 4 april 2018 was het 50 jaar geleden da…
recensieDe zeven zonden van Poema Pocket (Gemakzucht)De zeven zonden is een unieke serie van uitgeverij Luithing Sijthof. De hoofdzonden zijn bekend uit de Katholieke kerk,…
recensieBoekrecensie: Zwart-wit van Gillian KingIn 2014 is het boek 'Zwart-wit, verliefd worden is geen optie' van Gillian King verschenen. Dit is het vierde boek van d…

De stad der blinden van José SaramagorecensieDe stad der blinden van José SaramagoDe stad der blinden (Ensaio sobre a Cegueira) is een roman van de Portugese schrijver en Nobelprijswinnaar José Saramago…
Oma's hoofd is versleten Als oma of opa dementie heeftrecensieOma's hoofd is versleten Als oma of opa dementie heeftHoe leg je een kind uit wat dementie is? In het boek Oma's hoofd is versleten gaat het over Fien en haar oma. Fien maakt…
Bronnen en referenties
 • www.amazon.com - The moment of everything (op 01.04.2015)
 • www.shellykingauthor.tumblr.com (op 01.04.2015)
 • Nl.wikipedia.org/wiki/Lady-Chatterley%27S_Lover (op 01.04.2015)
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 16-04-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.