recensie

Boekrecensie van Alex Ferguson (mijn autobiografie)

Boekrecensie van Alex Ferguson (mijn autobiografie) Sir Alex Ferguson is 27 jaar manager geweest van Manchester United. In deze periode heeft hij de club naar een niveau gebracht waarop het een internationaal merk is geworden. Misschien wel de grootste club ter wereld. Hij heeft bij United vele successen geboekt, maar ook de nodige aanvaringen gehad met eigen spelers en concurrenten. In Alex Ferguson - mijn autobiografie verteld hij zelf hoe hij zijn carrière heeft ervaren en geeft zijn kijk op incidenten die zich hebben voorgedaan.

Begin van carrière

Hoewel het grootste gedeelte van het boek gaat over zijn periode als manager bij Manchester United verteld Ferguson ook over het begin van zijn carrière. Hij verteld over de kroegen die hij runde, terwijl hij manager was van St Mirren. Hoe zijn leven, in tegenstelling tot dat van zijn vrienden, een eigen weg nam. De vriendengroep die nu nog steeds een hechte band heeft. Er komen komische en boeiende verhalen naar voren over zijn tijd als coach in Schotland. Hoe het er soms heet aan toe ging en de uitdagingen waar hij voor kwam te staan. Dit was de leerschool voor hem, een school die hem vele successen zou brengen.

Ook over die successen verteld Ferguson uitgebreid in het boek. Hoe United een topclub werd en hoe hij prijzen met het team won. Een voorbeeld hiervan is de Champions League overwinning van 2008. Hoe na een uitputtende wedstrijd en zenuwslopende straffenschopserie Van der Sar uiteindelijk de winnende penalty stopte. Maar niet enkel de successen komen naar voren. Ook teleurstellingen en nederlagen. Een nederlaag zoals in 2011. Een Champions League finale, maar dit keer zou deze verloren gaan. De wedstrijd werd gespeeld op Wembley en Barcelona won de finale. Ferguson verteld hierover dat hij nog nooit tegen zo'n goed team had gespeeld. Het respect dat hij had voor het team en waarom hij vond dat, dat team het beste elftal is waar hij ooit tegen gespeeld heeft.

Ronaldo en Beckham

Ferguson wijdt in het boek ook enkele hoofdstukken aan bijzondere spelers die hij heeft meegemaakt in zijn carrière. Deze spelers hebben veelal een bewogen relatie met de topcoach gehad. Over Ronaldo verteld Ferguson hoe de gesprekken voorafgaand aan zijn transfer naar Real Madrid verliepen. Ook vertelde hij hoe ze het talent ontdekte, ontwikkelde en uiteindelijk afleverde als de man die Voetballer van het Jaar werd.
Over Beckham verteld hij het respect dat hij voor hem heeft om altijd het maximale eruit te halen, maar ook hoe moeilijk het soms was om met hem te werken. Daarnaast komt naar voren hoe Ferguson de keuze van roem ervoer die Beckham nam.

Van Nistelrooy en Rooney

Over Van Nistelrooy verteld Ferguson hoe hij de escalaties in de relatie tussen Van Nistelrooy meemaakte. Wat hij er van dacht en wat de oorzaken ervan waren. Een verhaal dat om te smullen is en meer inzicht geeft in de gebeurtenis destijds.
Ook over de laatste excentrieke pupil die Ferguson heeft aangetrokken heeft hij een hoofdstuk gewijd. Wayne Rooney. Over de komische onderhandelingen met Everton, maar ook hoe Rooney zijn mannetje stond. Hoe hij soms in opspraak raakte door zijn acties buiten het veld en hoe daar intern mee werd omgegaan. Een verhaal over een uiterst getalenteerde speler in de selectie van Ferguson.

Mourinho en Wenger

Niet enkel over spelers zijn de nodige hoofdstukken geschreven, ook over enkele bijzondere concurrenten. Onder andere over zijn langdurige concurrentiestrijd met de coach van Arsenal, Arsène Wenger. Verder verteld Ferguson in het boek ook hoe hij de strijd met José Mourinho, die coach was van Chelsea, meemaakte.

Arsène Wenger is zeventien jaar lang als coach van Arsenal concurrent van Alex Ferguson geweest. Vanaf het moment dat Wenger in 1996 coach werd bij Arsenal tot het moment dat Ferguson met pensioen ging bij Manchester United in 2013. In het boek verteld de voormalig coach van United over de verschillende incidenten tussen de twee. Zo komt het bekende pizza incident aan bod en hoe dat zijn invloed uitoefende op de relatie tussen de twee topcoaches. Daarna wordt verteld hoe de relatie zich weer herstelde. Ook het onderlinge respect komt aan bod en hoe de twee het goed met elkaar konden vinden buiten de lijnen.

Over Mourinho verteld Ferguson hoe hij hem vanaf het begin heeft beoordeeld. Hoe hij hem tijdens eerste persconferentie zag en inschatte hoe met hem om te gaan als coach van een concurrerende club. Daarnaast verteld hij over het diepe onderlinge respect en hoe ze elkaar kwaliteiten hoog hadden zitten. Verder verteld Ferguson hoe lastig hij het had om Mourinho te verslaan vanaf de eerste wedstrijd dat de twee tegenover elkaar stonden. Een bijzonder verhaal over een coach die Ferguson hoog had zitten in de herfst van zijn carrière.

Achtergrondinformatie

  • Auteur: Sir Alex Ferguson
  • Vertaling: Jolanda te Lindert, Hanneke Majoor en Erik de Vries
  • Titel: Alex Ferguson - Mijn autobiografie
  • Oorspronkelijke titel: Alex Ferguson - My Autobiography
  • Uitgever: Kosmos Uitgevers, Utrecht
  • Oorspronkelijke uitgever: Hodder & Stoughton Ltd, Londen
  • Oorspronkelijk jaar van uitgave: 2013
  • Jaar van uitgave in Nederland: 2014

Eindoordeel

Het boek Alex Ferguson - mijn autobiografie is een prachtige beschrijving hoe Sir Alex Ferguson zijn carrière ervaren heeft. Een boek dat je van de ene naar de andere gebeurtenis meeneemt, zonder dat het van de hak op de tak gaat. Je wordt echt meegenomen in vele jaren van succes. In het boek wordt niet nagetrapt op situaties, maar wel beschreven hoe Ferguson naar sommige situaties keek.
© 2015 - 2024 Lhuram, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jaap Stam... de voetbalcarrière van 'De rots van Kampen'Jaap Stam kreeg tijdens zijn actieve voetbal carrière een aantal bijnamen; ‘De rots van Kampen’, ‘The Dutch Destroyer’,…
Manchester United: stadion Old TraffordManchester United: stadion Old TraffordDe Engelse voetbalclub Manchester United speelt als sinds 1910 in één van de grootste en mooiste voetbalstadions van Eur…
Paul Pogba, stervoetballer van FrankrijkPaul Pogba, stervoetballer van FrankrijkPaul Pogba staat in 2016 bekend als een van de beste voetballers ter wereld. De middenvelder van Juventus en de Franse n…
Federico Macheda: voormalig talent van Manchester UnitedFederico Macheda: voormalig talent van Manchester UnitedFederico Macheda is een Italiaanse voetballer die op jonge leeftijd als groot talent door Manchester United werd gecontr…

recensieRecensie: Het geheim van de wisselvogelsHet boek het geheim van de wisselvogels is geschreven door Anna van Praag. Dit is het tweede deel van een trilogie over…
Twee kinderbijbels: recensie en vergelijkingrecensieTwee kinderbijbels: recensie en vergelijkingVeel ouders willen een mooie kinderbijbel in huis hebben om hun kind uit voor te lezen. Dit geldt natuurlijk met name vo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Amazon,
  • Alex Ferguson - Mijn autobiografie. Sir Alex Ferguson. 2013.
Lhuram (30 artikelen)
Laatste update: 26-03-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.