recensie

Twee kinderbijbels: recensie en vergelijking

Twee kinderbijbels: recensie en vergelijking Veel ouders willen een mooie kinderbijbel in huis hebben om hun kind uit voor te lezen. Dit geldt natuurlijk met name voor ouders die het christelijke geloof heel bewust beleven. Maar ook ouders die niet actief met het christelijke geloof bezig zijn vinden het soms fijn om minstens één kinderbijbel in huis te hebben. Zij hebben goede herinneringen aan de verhalen uit hun jeugd of zij vinden de verhalen en illustraties gewoon mooi. Als je een kinderbijbel zoekt zijn er talloze exemplaren waar je uit kunt kiezen. In deze recensie waardeer ik twee kinderbijbels die ik zelf thuis in de kast heb staan. Het zijn de kinderbijbels: Kijkbijbel (Kees de Kort) en Kinderen van God (Desmond Tutu).

Het kiezen van een kinderbijbel

Bij het kiezen van een kinderbijbel kun je op verschillende dingen letten. Je kunt zoeken naar een kinderbijbel met mooie, felgekleurde illustraties. Je kunt letten op de manier van vertellen. Je kunt het belangrijk vinden om te kijken of de Bijbelverhalen ‘objectief’ zijn weergegeven of dat er juist veel aan toe is gevoegd door de schrijver. Je kunt een ‘gewoon’ boek zoeken of je kunt een kinderbijbel zoeken die is aangevuld met miniboekjes, een DVD of een kwartetspel. Misschien vind je het prettig als er een toelichting bij de kinderbijbel zit of als er gebeden bij de verhalen staan. In elk geval is er voor elk wat wils, keuze genoeg!

Kijkbijbel, Kees de Kort, 1994.

De Kijkbijbel heeft een harde omslag. Voorop staan vijf illustraties die bij willekeurige Bijbelverhalen horen. De Kijkbijbel is behoorlijk dik, hij telt 347 bladzijdes ‘Bijbelverhalen’ en daarnaast nog 77 bladzijdes ‘Leeswijzer’. Deze omvang zou een nadeel kunnen zijn. Het boek is lastig vast te houden op schoot, een kind zelf kan hem zeker niet vasthouden en door het gewicht raakt hij snel uit de band.

De illustraties van de Kijkbijbel vind ik aantrekkelijk, ze geven heel mooi gezichtsuitdrukkingen en gebaren weer. Over het algemeen zijn de illustraties rustig en ze zijn gedrukt op mat papier. De tekst in de Kijkbijbel is goed leesbaar, een kind zou er zelf uit kunnen gaan lezen als het ouder is. De verhalen zijn vrij lang om voor te lezen. Maar je kunt er natuurlijk voor kiezen om een verhaal de verdelen bij het voorlezen, of je slaat stukjes over.

Deze kinderbijbel bevat 28 verhalen, die ook als losse delen verschenen zijn in miniboekjes. Dit kan heel handig zijn om erbij aan te schaffen omdat de Kijkbijbel zelf zo groot is. Een peuter of kleuter kan veel plezier hebben aan het doorbladeren en het lezen van de miniboekjes. De miniboekjes zijn aan te raden als je je kind zelf wilt laten lezen of als je erg zuinig bent op je grote Kijkbijbel.

In de Leeswijzer achterin het boek wordt een kort overzicht gegeven waarin uitgelegd wordt wat de Bijbel eigenlijk voor boek is, hoe de Bijbel is ingedeeld en wat het doel is van de Bijbel. Daarna zijn er wat tips voor kinderen weergegeven en dan volgt per Bijbelverhaal een uitgebreide uitleg met achtergrondinformatie en tips. Ik heb deze informatie en tips zelf nooit gebruikt maar ik heb het doorgelezen en het is wel handig als verdieping voor als de kinderen ouder worden en ze de verhalen al vaak gehoord hebben.

Kijkbijbel, Kees de Kort, 1994
Uitgeverij NBG
ISBN: 978-90-6126-388-3


Kinderen van God, Desmond Tutu, 2010.

Deze kinderbijbel heeft ook een harde omslag. Hij is ongeveer drie keer dunner dan de Kijkbijbel en erg handzaam. Voorop staat één grote afbeelding van het verhaal over Jona en de vis, en vier kleinere afbeeldingen. In deze kinderbijbel staan de 50 lievelingsverhalen van aartsbisschop Desmond Tutu. Van hem is ook de tekst van de verhalen en voorin de kinderbijbel heeft hij een voorwoord geschreven, speciaal gericht aan het kind.

Er is gebruik gemaakt van glanzend papier waarop de kleurige illustraties prachtig uitkomen. Het bijzondere aan deze kinderbijbel vind ik dat er veel verschillende illustratoren meegewerkt hebben met verschillende nationaliteiten. Je kunt dit zien aan de illustraties want elke illustratie is anders en de manier van mensen afbeelden is heel divers (denk aan huidskleur/afkomst). Dit benadrukt het universele karakter van de verhalen en het universele karakter van het christelijke geloof. Aan de andere kant kan het voor een klein kind wellicht verwarrend zijn dat Jezus er steeds verschillend uit ziet.

Elk verhaal beslaat twee pagina’s. Dat maakt deze kinderbijbel erg overzichtelijk. Het verhaal wordt beknopt verteld en aan het eind van elk verhaal staat een kort gebed van één of twee regels dat je kunt uitspreken voor of met je kind. Alle verhalen, ook de verhalen over minder mooie gebeurtenissen, ademen een sfeer van liefde en vertrouwen. Deze sfeer wordt vooral gecreëerd door de illustraties, de koptekst en het gebed bij het verhaal. De verhalen zelf worden juist ‘objectief’ weergegeven zoals ze in de Bijbel staan, zonder dat er toelichting of eigen mening van de schrijver aan is toegevoegd. Het zijn ‘gewoon’ de verhalen. Door de 'gewone' verhalen aan te vullen met een koptekst of een gebed ontstaat er een mooie balans.

Kinderen van God, Desmond Tutu, 2010
Uitgeverij Benjamin
ISBN: 978-90-8601-082-0


Mijn mening als ouder

Ik vind het fijn dat ik verschillende kinderbijbels in huis heb (ik heb er veel meer dan twee!). Als ik zou moeten kiezen tussen deze twee kinderbijbels zou ik gaan voor ‘Kinderen van God’. Er staan meer verhalen in deze kinderbijbel en toch is hij dunner en handzamer dan de Kijkbijbel. De illustraties vind ik erg aantrekkelijk en het is een pluspunt dat er bij elk verhaal een gebed staat.

Mening van een kind

Wie kan een kinderbijbel beter beoordelen dan iemand uit de doelgroep, namelijk een kind zelf? Ik heb mijn dochter van 6 jaar gevraagd welke van deze kinderbijbels zij het mooist vindt. Zij koos ook voor ‘Kinderen van God’. Zij vindt de illustraties in deze kinderbijbel mooier.
© 2015 - 2024 Vlinderstruik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kiezen van een geschikte bijbel voor jongeren en kinderenKiezen van een geschikte bijbel voor jongeren en kinderenDe term 'kinderbijbel' verwijst naar de eenvoudige vertaling van de Bijbel en is meestal uitgevoerd met tekeningen of fo…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
De recensie van Biblion, waarom belangrijk?De recensie van Biblion, waarom belangrijk?Heb je een boek uitgebracht? Dan is de kans groot dat er een recensie van je boek wordt geschreven door Biblion. Deze re…

Boekrecensie van Alex Ferguson (mijn autobiografie)recensieBoekrecensie van Alex Ferguson (mijn autobiografie)Sir Alex Ferguson is 27 jaar manager geweest van Manchester United. In deze periode heeft hij de club naar een niveau ge…
Baby Reflux of darmkrampjes door Stephanie LamperecensieBaby Reflux of darmkrampjes door Stephanie LampeHelp, mijn baby huilt zoveel! Misschien heeft hij last van darmkrampjes. Of is het toch reflux? Als ouder van een baby d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Falco, Pixabay
  • Kijkbijbel, Kees de Kort, uitgeverij NBG, 1994. ISBN: 978-90-6126-388-3
  • Kinderen van God, Desmond Tutu, uitgeverij Benjamin, 2010. ISBN: 978-90-8601-082-0
Vlinderstruik (9 artikelen)
Gepubliceerd: 09-03-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.