recensie

Boekrecensie: Een held van een hond

Boekrecensie: Een held van een hond Een held van een hond is een ontroerend en aangrijpend boek over een gezin dat zich, na een aangrijpende verandering in het leven, probeert staande te houden. Het is een waargebeurd verhaal over het leven van een invalide man en zijn verzorgende vrouw, waarbij de intrede van een hulphond in hun leven een allesoverheersende impact heeft gehad op hun toekomst.

Gegevens

  • Auteurs: Allen Parton en Sandra Parton
  • Uitgeverij: De Boekerij
  • ISBN: 9789022560136
  • Aantal pagina's: 285
  • Publicatiedatum: 2 augustus 2011

Verhaal

Allen Parton is militair tijdens de burgeroorlog. Thuis is hij getrouwd en heeft twee kinderen. Zijn leven is goed georganiseerd en ze komen niets te kort. Maar plots krijgt hij een ongeval waarbij hij zwaar invalide wordt. Daarnaast wordt ook zijn geheugen aangetast waardoor hij zelfs zijn vrouw en kinderen niet meer herkend. Zijn vrouw Sandra blijft jaren voor hem zorgen en koestert de hoop dat ze haar 'verloren man' ooit opnieuw herkend. Ondanks vele pogingen neigt ze op te geven, toen plots Allen interesse begint te tonen voor Endal, een jonge labrador puppy, die hij in huis wil nemen. Vanaf dat moment begint het leven van het gezin weer open te bloeien. Endal geeft Allen juist datgene wat nodig is om het gezin weer gelukkig te maken.

Auteur en hoofdpersonages

Allen Parton

In 1991 was Allan onderofficier in de Royal Navy tijdens de golfoorlog. Hij woonde in Portsmounth met zijn vrouw en zijn twee kinderen. Tijdens Operation Dessert Storm raakte hij gewond en kreeg een ernstig hoofdletsel met verlies van herinneringen. Hij bracht vijf jaar door in een ziekenhuis waar hij met fysieke en emotionele trauma's worstelde. Toen Allen, Endal de puppy leerde kennen, veranderde heel zijn leven. Hij werd opnieuw onafhankelijk en het gaf een boost in de goeie richting voor hun gezinsleven.
De relatie tussen Allan en Endal zorgde ervoor dat Allen weer zin had in het leven en dat hij zich, samen met Endal, ging inzetten voor goede doelen om gelijkaardige mensen te steunen. Met onder andere de organisatie "Hounds for Heroes" wou hij mensen dezelfde kansen geven zoals hij die had gekregen. Allen Parton is nog steeds werkzaam als vrijwilliger in de verschillende organisaties.

Sandra Parton

Sandra Parton werkt voor Canine Partners, een liefdadigheidsinstelling die jonge honden traint om invalide mensen te helpen.
Het boek:" Een held van een hond." is het enige uitgebrachte boek van deze auteurs.

Endal, De labrador retriever

Endal was een reu labrador retriever met stamboom geboren in Engeland op 13 december 1995. Door zijn capaciteiten kreeg hij wereldwijd media aandacht en wordt ook beschreven als "de meest gedecoreerde hond in de wereld". Ondanks zijn osteochondrose in zijn beide voorpoten werd Endal een gekwalificeerd en geaccrediteerde hulphond. Endal reageerde op meer dan honderd aanwijzingen en commando's. Hij was de eerste hond die in staat was geld uit een geldautomaat te halen en de kaart en PIN te hanteren. Endal's intelligentie en probleemoplossend vermogen maakten hem wereldwijd beroemd. Endal overleed op 13 maart 2009.

Persoonlijke mening

Als je het boek begint te lezen tot halverwege het boek vraag je je af of de titel van het boek wel klopt. De titel wordt pas duidelijk in het tweede gedeelte van het boek waar de titel dan echt wel toepasselijk is.
Het boek is zo opgemaakt dat de hoofdstukken telkens wisselen tussen Allen en Sandra. Op die manier geven ze elk om beurt hun eigen visie over de gebeurtenissen in hun leven. Dit vergemakkelijkt het inlevingsvermogen van de lezer in beide personages. Ook de foto's die halverwege het boek zijn toegevoegd zorgen voor een beter inzicht in het verhaal. Omwille van de opstelling van het boek krijg je voeling met zowel de moeilijkheden, mogelijkheden en denkwereld van de invalide persoon Allen als met zijn verzorgende vrouw Sandra. Op deze manier ga je ook beide partijen beter begrijpen. Het boek toont hoe aangrijpend de veranderingen zijn in het gezin als iemand plots invalide wordt en welke bewuste en onbewuste factoren allemaal meespelen. Toen Endal, de puppy labrador, in het gezin komt, wordt duidelijk dat een hond niet zomaar een hond is, maar dat het een enorme aanwinst, betekenis en functie kan hebben. Het kan zelfs zo ver gaan dat het dier onbewust het gezin bij elkaar houdt.

Het boek gaat hoofdzakelijk over:
  • De belevenissen van een invalide man in een rolstoel met geheugenverlies.
  • De belevenissen van zijn vrouw als zijn verzorgster
  • Endal, de hulphond, waaraan het koppel enorm veel te danken hebben

Het boek is een waargebeurd verhaal over de impact dat een hond kan hebben op het leven van een mens. Het is daarom ook een aanrader voor hondenliefhebbers of voor wie eraan twijfelt om te investeren in een hulphond.
Het boek leest vlot en ik heb het met veel plezier gelezen.
© 2014 - 2024 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: De grote vriendelijk GeorgerecensieBoekrecensie: De grote vriendelijk GeorgeHet boek beschrijft het verhaal van een koppel dat oorspronkelijk gewoon een puppy adopteert. De grote vriendelijke Geor…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…
ADL-hond: hulp bij lichamelijke beperkingADL-hond: hulp bij lichamelijke beperkingEen ADL-hond is een bijzonder soort hulphond die getraind is om mensen met een lichamelijke beperking te helpen. ADL sta…

recensieGrillroom Jeruzalem - P.F. ThoméseDit boek werd geschreven door P.F. Thomése nadat hij met een schrijversdelegatie een bezoek had gemaakt aan Palestijnse…
Hafid Bouazza: de voeten van AbdullahrecensieHafid Bouazza: de voeten van AbdullahSchrijver Hafid Bouzza laat zijn roman 'De voeten van Abdullah' beginnen in zijn geboorteland Marokko. De roman zindert…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 3342, Pixabay
  • En.wikipedia.org/wiki/Endal
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 19-05-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.