recensie

Recensie "Baudolino" van Umberto Eco

Recensie "Baudolino" van Umberto Eco Umberto Eco is één van de bekendste hedendaagse levende Italiaanse schrijvers. Naast "De Naam van de Roos" en "De Slinger van Foucart" schreef hij tal van andere werken. Met "Baudolino" schreef hij opnieuw een spannende roman, waar het leven van een ridder in de Middeleeuwen centraal staat.

Umberto Eco

Umberto Eco werd geboren in Alessandria (Italië) op 5 januari 1932. Hij studeerde middeleeuwse filosofie aan de Universiteit van Turijn en werkte tot 2008 als hoogleraar in de semiotiek (leer van de tekens) aan de Universiteit van Bologna. Umberto werd katholiek opgevoed, maar later heeft hij zich afgekeerd van religie.

In 1980 brak Eco door met zijn roman "De Naam van de Roos" (Il Nome della Rosa), een detectiveroman die zich afspeelt in 1327. In het werk wordt de historische achtergrond uitgebreid geschetst en het verhaal speelt zich af binnen de strijd van het centrale gezag van de Rooms- Katholieke Kerk en de verschillende stromingen daarbinnen, die met geweld werden onderdrukt. Het kloosterleven wordt in dit werk uitvoerig beschreven en de religieuze ondertoon is steeds aanwezig. Zijn tweede bekendste werk "De Slinger van Foucault" (Il pendolo di Foucaul) gaat over de ergenis van de tempeliers en een aantal andere Middeleeuwe mystieke stromingen. Eco schrijft naast zijn volwassenenromans ook voor kinderen.

Het boek

 • Auteur: Umberto Eco
 • Oorspronkelijke Titel: Baudolino
 • Uitgever: Prometheus
 • Jaar van uitgave: 2005
 • ISBN10: 904460547X
 • ISBN13: 9789044605471
 • Aantal pagina’s: 472

Het verhaal

Het verhaal begint met de inval van de Kruisridders in Constantinopel in 1204. Daar treft Baudolino de historicus Niceta Acomiantus en red hem van de Kruisridders. Tijdens hun vlucht uit Constantinopel vertelt Baudolino zijn levensverhaal aan de historicus. Baudolino was oorspronkelijk een eenvoudige boerenjongen uit een dorp in Noord-Italië. Als kind ontmoet hij bij toeval keizer Frederik I (Barbarossa) en die raakt onder de indruk van de kennis en sluwheid van de jongen. Hij wordt al snel een vertrouweling en wordt gerespecteerd aan het hof. Op het moment van vertellen is Baudolino 65 jaar oud, maar hij Baudolinos verhaal begint met de kennismaking met Frederik. Op de plaats van het boerendorp waar Baudolino afkomstig is zal later de stad Alessandria ontstaan.

Het eerste deel van het boek gaat voornamelijk over Baudolinos invloed op de geschiedenis terwijl hij meereist met de Keizer en diens leger. In zijn functie als raadsman heeft hij een beslissende rol in veel historische veldslagen. Nadat de keizer overlijdt, trekt Baudolino met een aantal vrienden naar het Oosten. Ze zijn op zoek naar het rijk van priester Johannes om hem de Heilige Graal te bezorgen. Onderweg komen ze allerlei vreemde volkeren tegen en maken ze kennis met allerlei magische wezens. Het rijk van Johannes is bevolkt met vreemde wezens die allemaal andere visies hebben over het Christendom.

Baudolino is echter een geboren leugenaar en wenst dit zeker niet te verstoppen. Hij wil duidelijk maken dat hij een fikse invloed heeft gehad op de geschiedenis. Doorheen het boek is het echter niet duidelijk wat fictie en realiteit is.

Personages

Bedacht door Umberto Eco:
 • Baudolino- hoofdpersonage
 • Gavagai - een wezen met maar 1 voet, hij is de gids voor de vrienden in het rijk van priester Johannes
 • Hypatia van Alexandria
 • Diaken John, de leider van Pndapetzim, die aan lepra lijdt en onder de invloed staat van de eunuchen

Het boek bevat daarnaast een aantal historische personages.

Eigen mening

Zoals steeds bevat dit boek van Umberto Eco een schat aan informatie en theologische vragen. Het is een zwaar boek met veel aparte elementen en verhaallijnen, waardoor kort samenvatten moeilijk is. Wie houdt van historische romans met een verhaal in is met Baudolino zeker aan het goede adres. Het boek is wat moeilijk om in te komen, maar eenmaal begonnen leest het vlot. Een tip is eventueel een lijst met personages op te stellen, aangezien de personages vaak gelijkaardige namen hebben, waardoor het verwarrend kan worden.

Het verhaal is ontspannend en blijft boeien tot de laatste pagina. De plotwendingen zijn onverwacht en de vragen die doorheen het boek worden gesteld worden allemaal beantwoord naar het einde toe, waardoor het boek "af" is. De hoofdpersonages zijn ridders en avontuurlijke zielen. Door dit avontuurlijke thema blijft de roman boeiend, ondanks de vele theologische vragen en discussies.

Dit boek is zeker een aanrader voor iedereen die geniet van historische werken met een theologische ondertoon.
© 2014 - 2024 Katyads, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vorstenhuis van ItaliëIn Europa zijn ooit veel meer vorstenhuizen geweest dan nu het geval is.Italië is zo'n land dat een tijdlang een monarch…
Kruiden: OreganoKruiden: OreganoOregano wordt veel in de Italiaanse en andere Mediterrane keukens gebruikt en in toenemende mate ook in Nederland. Itali…
Boekbespreking van 'De naam van de roos'Boekbespreking van 'De naam van de roos'De naam van de roos is een boek geschreven door de welbekende Italiaanse schrijver Umberto Eco die op 19 februari 2016 o…
Het nulnummer van Umberto EcorecensieHet nulnummer van Umberto EcoHet nulnummer is het enige boek van Umberto Eco dat zich in de tegenwoordige tijd afspeelt. Hij is wereldberoemd geworde…

Aap & Mol in het Rijksmuseum (kinderboek van Gitte Spee)recensieAap & Mol in het Rijksmuseum (kinderboek van Gitte Spee)Een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam is erg leuk, ook voor kinderen. Een goede voorbereiding zal hieraan bijdrage…
Kieft, het boek over zijn relatie met cocaïne en alcoholrecensieKieft, het boek over zijn relatie met cocaïne en alcoholWim Kieft is bekend als een van de grootste mannen uit het Nederlandse voetbal. Hij heeft een indrukwekkende carrière ac…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Umberto_Eco
 • www.bol.com
Katyads (9 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.