recensie

Niet durven toch doen, zelfhulpboek bij angst

Niet durven toch doen, zelfhulpboek bij angst Niet durven, toch doen (Feel the Fear and do it Anyway) is een boek van de Amerikaanse schrijfster Susan Jeffers. Het boek is te plaatsen in de categorie zelfhulpboeken. Mensen die last van angst(en) en/of depressies hebben kunnen erg veel baat hebben bij dit boek. Op een plezierige manier legt Susan Jeffers uit hoe je het voor elkaar kunt krijgen om angst, besluiteloosheid en boosheid te veranderen in kracht, actie en liefde. Het boek is een aanrader voor iedereen maar zeker voor diegenen die vastgelopen zijn in hun leven. Dit boek is een goed hulpmiddel om de weg naar boven te vinden.

De boodschap van 'Niet durven, toch doen': van pijn, verlamming en depressie naar kracht, energie en liefde

Het boek 'Feel the Fear and do it anyway' (Nederlandse titel: Niet durven, toch doen) is een van de beste boeken die Susan Jeffers heeft geschreven. Het werd een internationale bestseller die je kan leren hoe je het leven kunt leiden dat je wilt leiden of in de woorden van Jeffers: hoe je van een leven met pijn, verlamming en depressie kunt komen tot een leven met kracht, energie en liefde. Het boek is nogal op Amerikaanse leest geschoeid maar leest toch prettig weg. Het psychologiseert niet te veel maar is veel meer een leerboek.

Exposure of blootstelling als middel tegen angst en depressie

De boodschap die in het gehele boek terugkomt is die van exposure of blootstelling. Alles waar we bang voor zijn of depressief van zijn geworden is te overwinnen door eropuit te gaan in het leven en te doen wat we niet durven. Dat klinkt tamelijk eenvoudig maar vergt veel moed en doorzettingsvermogen. Dit boek helpt de lezer stapsgewijs en aan de hand van duidelijke voorbeelden en verhalen hoe iedereen zijn angsten kan overwinnen en een tevreden leven kan leiden.

De vijf inzichten op het gebied van angst

In het boek worden vijf inzichten of waarheden behandeld en uitgelegd:
 • De angst zal nooit weggaan zolang ik mezelf blijf ontwikkelen.
 • De enige manier om de angst om iets te doen kwijt te raken is door eropuit te gaan en het te doen.
 • De enige manier om je beter te voelen over jezelf is door eropuit te gaan en ... het te doen.
 • Niet alleen ik zal angst voelen als ik uit mijn comfortzone kom, dat geldt voor iedereen.
 • Door de angst heenbreken is minder beangstigend dan te leven met de onderliggende angst die ontstaat uit een gevoel van hulpeloosheid.

Op een humorvolle en aansprekende manier legt Jeffers uit wat deze waarheden of inzichten betekenen en hoe je ermee kunt omgaan. Het geeft een geruststellend gevoel, als je eenmaal weet dat je niet de enige bent die problemen heeft met bepaalde ervaringen en dat je daar vanaf kunt komen. Dat is wat Susan Jeffers duidelijk maakt met deze inzichten.

Omgaan met het negatieve stemmetje in je hoofd

Iedereen die gehinderd wordt door angst of depressie kent het wel: het stemmetje in je hoofd dat maar doorkwettert en al die vervelende negatieve gedachten blijft herhalen. Jeffers noemt het 'the chatterbox'. Het is het stemmetje in je hoofd dat probeert je gek te maken en daar vaak nog in slaagt ook. Dit stemmetje is de sleutel voor al je angsten. Het stemmetje voorspelt rampen, verlies en ellende. Op humoristische wijze geeft Jeffers weer hoe dat stemmetje kan klinken:

'Als ik hem bel, zal hij denken dat ik te opdringerig ben maar als ik hem niet bel, zal hij denken dat ik niet in hem geïnteresseerd ben. Maar als ik hem bel en zijn antwoordapparaat staat aan, dan zal ik me afvragen waar hij is en dan is mijn hele avond verpest, want dan denk ik dat hij met een andere vrouw op stap is. Maar als ik niet bel zal ik me dat ook afvragen. Misschien moet ik vanavond maar niet uitgaan. Hij moet mij maar bellen. Als ik dan niet opneem zal hij denken dat ik uit ben met iemand anders etc.'

De boodschap is dat je je angsten kunt overwinnen door simpelweg tegen jezelf te zeggen en steeds te herhalen dat je het aankunt. 'I can handel it' zijn de belangrijkste woorden uit dit boek van Jeffers. Ze zijn de sleutel tot een prettiger leven.

Lessen

 • Dit boek leert de lezer hoe hij door middel van een 10-stappenplan kan leren een positiever denkproces op gang te brengen dat het negatieve stemmetje overstemt.
 • Het leert je hoe je iedere dag een beetje uit je comfortzone kan komen zodat die groter wordt.
 • Door visualisatietechnieken kun je doelen bereiken en jezelf bevrijden van destructieve angst.
 • Het krachtwoordenboek is een belangrijk hulpmiddel dat je manier van denken kan veranderen.
 • Ieder besluit dat je neemt is goed. Je kunt geen verkeerde beslissingen nemen.
 • Het boek leert je hoe je een optimistische kijk op het leven kunt ontwikkelen ondanks crises.

Geluidsbestanden

Door middel van geluidsbestanden die te koop zijn via internet en door middel van notities met positieve citaten, zogenaamde 'affirmaties' worden deze lessen ondersteund. Dat kan de lezer ook heel goed zelf doen door middel van het maken van kaartjes met positieve zinnen of positieve boodschappen op zijn smartphone.

Susan Jeffers

Inmiddels is Susan Jeffers een fenomeen. Zij schreef behalve het boek 'Feel the Fear and do it anyway' nog een aantal andere boeken waaronder 'The Feel the Fear Guide to Lasting Love' en 'Feel the Fear... and beyond'. Ook is er een Susan Jeffers website: Susan Jeffers. Susan Jeffers (meisjesnaam Susan Gildenberg) werd op 3 maart 1938 geboren in Hazleton, Pennsylvania. Zij studeerde aanvankelijk aan de Penn State University maar stopte met studeren toen zij trouwde. Aan het begin van de zestiger jaren verhuisde het gezin naar Manhattan waar Jeffers verschillende graden behaalde en vervolgens haar doctoraalstudie psychologie volgde aan Hunter College en Columbia University.

Jeffers put uit haar eigen leven

In 1971 werd Jeffers directeur bij het 'Floating Hospital' in New York. Haar ervaringen daar zijn verwerkt in het boek 'Feel the Fear and do it Anyway'. Ook Jeffers heeft haar moeilijkheden gekend zoals de lezer duidelijk wordt als hij het boek leest. Veel voorbeelden haalt Jeffers ook uit haar ervaringen met het 'Floating Hospital' en uit de seminars die zij is gaan geven over de vraag hoe angst kan worden overwonnen. 'Feel the Fear and do It anyway' was het eerste en meest bekende boek van Jeffers. Het verscheen in 1987 en is in vele talen vertaald. Ook nu nog is het mogelijk om in verschillende landen 'Feel the Fear-workshops' te volgen hoewel Jeffers op 27 oktober 2012 in Los Angeles overleed aan kanker.

Lees verder

© 2014 - 2024 Catrien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overwin angst en verminder angstenOverwin angst en verminder angstenAls angst het dagelijkse leven negatief beinvloed, is het tijd om er iets aan te doen. Valt er iets te doen tegen angst?…

recensieSelfmade door Heleen van Royen, expositie waardig?Schrijfster Heleen van Royen is behoorlijk in opspraak gekomen door haar tentoonstelling 'Selfmade' die in het Letterkun…
Het puttertje (The Goldfinch), een boek van Donna TarttrecensieHet puttertje (The Goldfinch), een boek van Donna TarttHet puttertje van Donna Tartt verscheen in 2013. Het is een bestseller. Het boek verscheen eerder in het Nederlands dan…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Johnhain, Pixabay
 • Feel the Fear and do it Anyway, isbn 0-449-90292-7
 • http://www.susanjeffers.com/home/index.cfm
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Susan_Jeffers
Catrien (108 artikelen)
Laatste update: 06-06-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.