recensie

Recensie: Complot - De 30 spannendste samenzweringstheorieën

Heeft de maanlanding wel echt plaatsgevonden? Wie waren de echte verantwoordelijken achter de aanslag op de Twin Towers? Wat stond er echt op de Nixon tapes? En zijn er echt buitenaardse wezens gevonden in Area 51? Dit zijn slechts enkele van de spannende complottheorieën die Kesseler en Polak onderzoeken in hun boek "Complot - De 30 spannendste samenzweringstheorieën".

Gegevens

  • Titel: Complot - De 30 spannendste samenzweringstheorieën.
  • Auteurs: André Kesseler & Leo Polak
  • Uitgeverij: Nieuw Amsterdam Uitgevers
  • Jaar: 2009
  • ISBN: 978 90 468 25051
  • Pagina's: 192

Auteurs

André Kesseler en Leo Polak waren ten tijde van het schrijven in dienst van het populair-wetenschappelijke maandblad KIJK.

Inhoud

Complottheorieën zijn overal op het internet te vinden. Over vrijwel elke gebeurtenis van enig maatschappelijk en politiek belang zijn wel alternatieve verklaringen te vinden. Vaak onlogisch en op weinig meer gebaseerd dan de mening van een enkeling, maar soms ook goed beargumenteerd, wijdverspreid en hardnekkig.

Het zijn deze laatste theorieën die Kesseler en Polak in hun boek grondig onder de loep nemen en waarin zij feiten en geruchten van elkaar scheiden. In totaal betreft het 30 van de bekendste (vermeende) samenzweringen ter wereld. Ze behandelen onder meer de moord op Pim Fortuyn, Area 51, de CIA als drugshandelaar, Zuid Afrika's atoombom, de moord op John F. Kennedy, de Illuminati, de aanslag op de Twin Towers van 9/11, HAARP, de tempeliers, de rol van Edward Hoover bij (het gebrek aan) de bestrijding van de maffia, de Nixon tapes, de Bilderbergers, de massa(zelf)moord in Jonestown en de maanlanding.

Elk complot wordt in een hoofdstuk van circa 5 - 7 pagina's besproken en de opbouw is telkens hetzelfde. Er wordt begonnen met een algemene uitleg van de gebeurtenis, waarna de geruchten en complottheorieën worden besproken. Dit wordt gevolgd door de aantoonbare feiten met uiteindelijk een eindoordeel waarin de auteurs aangeven of de zaak wel of niet gesloten kan worden.

Oordeel

Het boek Complot weet van begin tot eind te boeien. Doordat elk complot in slechts een paar bladzijden wordt besproken, leest het boek als een trein. De korte hoofdstukken zijn echter ook een nadeel. Soms blijft er hierdoor te weinig ruimte om echt diep op alle aspecten van de complottheorie in te gaan. Vaak wordt de aandacht dan gericht op één of twee van de belangrijkste punten. Deze aanpak werkt bij de meeste onderwerpen erg goed, maar soms (bijvoorbeeld bij het hoofdstuk over 9/11) leidt het ertoe dat de lezer het gevoel heeft dat slechts het topje van de ijsberg wordt besproken en blijven er vragen over.

Binnen elk onderwerp is het duidelijk dat de schrijvers hun huiswerk goed hebben gedaan. Telkens wordt de lezer goed en deskundig geïnformeerd over achtergronden, motivaties en alternatieven. Ook is het erg prettig dat de auteurs niet naar één bepaalde kant zijn doorgeslagen. Ze blijven objectief en rationeel feiten en motivaties afwegen en doen dit zowel voor officiële verklaringen als voor alternatieve theorieën.

Dit boek is bijzonder geschikt voor een ieder die meer wil weten over de meest intrigerende gebeurtenissen in de afgelopen eeuwen. Het is vermakelijk geschreven, blijft objectief en rationeel, leest goed weg en geeft bovenal een uitstekende uitleg van de verschillende onderwerpen. Nadeel is echter dat het boek in veel gevallen te weinig ruimte geeft om echt diep op één specifiek onderwerp in te gaan. Daarom is het boek ook minder geschikt voor lezers die specifiek meer over één onderwerp willen weten. Gelukkig geven de auteurs aan het eind van elk hoofdstuk wel bronnen waar verdere informatie gevonden kan worden.

Kortom, een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in complotten, maar die niet de tijd of zin heeft om de chaotische jungle van complot-websites af te struinen.
© 2014 - 2020 Alexjef, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geloof in de illuminatiGeloof in de illuminatiDe illuminati wordt ook wel gezien als een complottheorie, mensen die geloven in deze theorie denken dat er een geheim g…
De politieke carriere van Pim FortuynPim Fortuyn is nog altijd een veelbesproken politicus in Nederland. Hij is vooral bekend van zijn periode met de LPF, ma…
De tweede november - Tomas RossrecensieDe tweede november - Tomas RossIn 2013 publiceerde Tomas Ross de roman 'De tweede november - Wie zat er achter de moord op Theo van Gogh?' Ross was bev…
Dan Browns’ Het Bernini MysterieDan Browns’ Het Bernini MysterieIn de zomer van 2005 prijkte één boek vrijwel continu bovenaan elke bestsellerlijst. Het ging om Dan Browns’ De Da Vinci…

Recensie: Kikker in de KourecensieRecensie: Kikker in de KouHet is winter. Er ligt sneeuw en ijs. Alle dieren houden van de frisse kou. Eendje in haar verenpak, Varkentje met haar…
Boekrecensie: Joodse tradities in de literatuur - D. MeijerrecensieBoekrecensie: Joodse tradities in de literatuur - D. MeijerJoodse literatuur gaat over schrijvers die verbonden zijn door de rode draad van de Joodse traditie, de Joodse cultuur o…
Bronnen en referenties
  • Kesseler, A. & Polak, L., (2009), Complot - De 30 spannendste samenzweringstheorieën.Nieuw Amsterdam Uitgevers.

Reageer op het artikel "Recensie: Complot - De 30 spannendste samenzweringstheorieën"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Ton Nuiten, 21-02-2015 01:25 #1
Wat de maanlandingen betreft, hebben we een artikel in het Nederlands Dagblad van woensdag 2 januari 2013 op blz. 4 Het berichtje beschrijft de intentie van zowel de Russische als Amerikaanse ruimtevaartinstituten, een bemande reis naar de planeet Mars te organiseren in de nabije toekomst. Er kleven, zo geeft men toe, echter bepaalde risico's aan; hoewel het magnetisch veld om de aarde de mensen erop of in een baan om de aarde tegen de gevaarlijke straling beschermt, worden die als zij van deze aarde wegvliegen, met deze straling geconfronteerd. Die bestaat o. a. uit zware geladen deeltjes die het resultaat zijn van exploderende sterren; ze dringen met gemak een ruimtevaartuig binnen en zijn levensgevaarlijk voor de inzittenden. Dat deze straling zeer moeilijk tegen te houden is, is ook de mening van onderzoeker Kerry O'Brian; om de straling buiten een ruimtevaartuig te houden, zo betoogt hij, zou dit bekleed moeten zijn met anderhalve meter lood of beton. Hamvraag: was de Apollo 11 waarmee voor de eerste maal in de geschiedenis de eerste mens op de maan gezet werd, bekleed met een dergelijke laag? Antwoord: tot dusver niet bekend. Verder moet rekening worden gehouden met de zgn. Van Allen-gordel, een "stralingsband" die de aarde omhult. Dit verschijnsel werd door de astrofysicus, Dr. James van Allen ontdekt, waar vervolgens zijn naam aan gegeven werd; in 1958 stelde hij met behulp van de gelanceerde Explorer 3 vast dat de Van Allen-gordel samengesteld was uit lagen van energetisch geladen deeltjes welke door het magnetisch veld van de aarde op hun plaats worden gehouden. Al de bemande reizen naar de maan móeten noodzakelijkerwijze het veilige magnetische veld van de aarde verlaten hebben en door de Van Allen-gordel heen moeten reizen, wilden die de maan bereiken. Wel, de levensgevaarlijke straling zou voor de astronauten beslist niet zonder gevolgen zijn gebleven; de ruimtecapsules waarmee zij naar de maan zouden zijn geweest, waren immers niet bekleed met een laag beton of lood van anderhalve meter dik; althans, bij het zien van de beelden van lanceringen op de televisie destijds kan ik me niet herinneren, een raket in de vorm van een betonnen rotsblok hebben gezien! En het is dit, wat weer steun geeft aan de mogelijkheid dat de bemande vluchten weliswaar bínnen de veilige omgeving van het magnetisch krachtveld van de aarde plaatshadden maar dat de landing op de maan zelf weleens een door Hollywood geënsceneerde gebeurtenis in een bepaalde studio kan zijn geweest.

Infoteur: Alexjef
Gepubliceerd: 25-03-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!