recensie

Boekrecensie "Hemelvaart", Judith Koelemeijer

Boekrecensie "Hemelvaart", Judith Koelemeijer Hemelvaart, geschreven door Judith Koelemeijer, een veelbelovende, maar toch nog bij sommige, onbekende schrijfster. Een boek over verlies, mysterie en het omgaan daarmee. Wat voor invloed heeft een gebeurtenis in je jeugd op de rest van je leven? Kan je vrede hebben met iets wat je zelf niet eens begrijpt? Dat is waar dit boek over gaat.
  • Subtitel: Op zoek naar een verloren vriendin
  • Uitgever: Atlas-Contact
  • ISBN: 978 90 45 02182 9
  • Eerste druk: 2013
  • Aantal bladzijden: 240 bladzijden

Samenvatting

Zes Nederlandse meiden zijn op vakantie op het Griekse eiland Paros. Annette en Judith willen hun laatste vakantienacht feest vieren zonder einde. Judith stapt achterop de motor bij de Griek Nikos, terwijl Annette achterop stapt bij een Duitse jongen. Annette en de Duitsers komen niet achter Judith en Nikos aangereden en dit baart ze zorgen. Ze rijden terug en zien dat er een motor is geknald tegen de motor van Annette. Annette is er heel slecht aan toe, ze wordt door een busje afgevoerd naar de dokter. Ze moet met de helikopter worden overgebracht naar Athene, maar het is duidelijk dat ze het niet gaat halen. Ze overlijdt aan haar verwondingen. De meiden gaan samen met de kist richting Nederland.

Judith kan de dood van Annette niet naast haar neer leggen. Ze is inmiddels op kamers gegaan in Baarn, maar hier krijgt ze het flink benauwd; ze kan niet meer leven met de gevolgen van het ongeluk. Ze bezoekt het gezin van Annette, haar ouders Rein en Corry en haar broer Hans, vaak. Ook bezoekt ze haar toenmalige vriendinnen, hier komt ze erachter dat iedereen een eigen versie van het ongeluk heeft gemaakt. Nu wil ze de echte versie van het verhaal weten.

Ze gaat terug naar het eiland om de familie van Annette op te zoeken. Zij zijn verhuisd naar Griekenland, omdat zij geloven dat Annette daar ook nog is. Ook brengt ze een bezoek aan de rechtbank, hier wil Judith de officiële papieren opvragen van het ongeluk. Het kwam haar namelijk ten gehore dat de Duitse motorrijder maar 18 maanden gevangenisstraf heeft gekregen, die hij heeft kunnen afkopen. Hoe zit het nou precies in elkaar? Heeft zij zelf dingen in haar gedachten verzonnen? En hoe kan het dat iedereen toch een andere herinnering heeft aan het ongeluk? Gaat het Annette toch eindelijk lukken om het ongeluk naast zich neer te leggen en verder te gaan met haar eigen leven?

Titelverklaring

De titel van het boek is Hemelvaart. Op 15 augustus vieren de Grieken Maria-Hemelvaart. Op Paros, waar een belangrijke aan Maria gewijde orthodoxe kerk staat, verzamelen zich dan hordes Griekse bedevaartgangers. Dit is de dag waarop Anette overlijdt.

Personages

Het hele boek draait om Judith, zij is de hoofdpersoon en tevens de schrijfster van Hemelvaart. Zij is de ik-persoon in het verhaal. Judith heeft blond haar, blauwe ogen en draagt vaak een tuinbroek. Ze omschrijft zichzelf als een meisje met rechtopstaand wit haar, ronde wangen en ogen die nog weinig hebben gezien. Ze is de beste vriendin van Annette. Judith heeft te kampen met innerlijke tegenstrijdigheden, een zogenaamd round character. Ze vindt het lastig om de goede manier van rouwen te vinden. Judith gaat op kamers in Baarn voor haar studie, hier vindt ze rust die ze lang niet meer gehad heeft. Uiteindelijk is ze toch op zoek naar antwoorden op de dood van Annette. Ze kan niet leven met het verwerken van de dood.

Ook Annette is een belangrijk hoofdpersoon in het boek, al is ze maar een hoofdstuk levend. De rest van het boek is zij overleden. Dit is wel heel erg bepalend, de rest van de gebeurtenissen zijn namelijk gevolgen van de dood van Annette. Annette was voor haar dood erg levendig, wilde nooit op tijd thuis zijn en ze zag overal de positieve aspecten. Ze heeft bruin kort haar.

Rein en Corry zijn de ouders van Annette en Hans. Ook zij hebben last van innerlijke tegenstrijdigheden. Hun dochter is overleden op Paros, zij voelde zich één met het eiland. Daarom besluiten Rein en Corry naar Griekenland te verhuizen, om dichter bij hun dochter te kunnen zijn. In de winter is het echter heel stil en verlaten, waarop zij besluiten weer terug te keren naar Nederland.
Dieter is de Duitse jongen die verantwoordelijk werd gehouden voor het ongeluk van Annette.

De personages die verder nog in het boek voorkomen zijn niet zo belangrijk, dit zijn zogenoemde bijpersonen. De vier vriendinnen van Judith en Annette en Nikos zijn daar een voorbeeld van.

Judith Koelemeijer

Judith Koelemeijer wordt 8 april 1967 geboren in Zaandam. Ze schreef als kind al graag verhalen, al bleef dit verlangen lang onbevredigd. Na een aantal jaren werken in een café studeerde ze uiteindelijk toch Nederlandse en Culturele studies. Ze volgde een stoomcursus aan de Postdoctorale Opleiding Journalistiek, waarna ze aan de slag kon bij de Volkskrant. In 2000 nam ze hier ontslag om zich volledig te kunnen wijden aan het schrijven van haar beginroman Het zwijgen van Maria Zachea, die in 2001 verschoon. In 2008 verscheen de biografie Anna Boom, die ook vertaald werd naar het Duits. In augustus van dit jaar verscheen het boek Hemelvaart, dit is haar eerste autobiografische boek. Judith heeft al meerdere prijzen gewonnen, zoals de NS Publieksprijs in 2002, het Gouden Ezelsoor in 2003 en Zaanse Cultuurprijs. Ook schrijft ze scenario’s voor documentaires.

Mening

Voor ik aan het boek begon wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten, het zou deels autobiografisch zijn, maar ook deels fictief. Na het lezen van het boek heb ik wel een wat duidelijker beeld gekregen. Het boek was helder opgezet en niet lastig om door te komen, wel vond ik zelf dat het soms wat langdradig werd. Koelemeijer weet heel precies de banden tussen de vriendinnen en de andere personages te beschrijven, je krijgt hierbij echt het gevoel dat je precies begrijpt hoe het in elkaar zit. Ze weet hiernaast ook goed de thematiek van het boek naar voren te brengen en een helder verhaal neer te zetten. Het boek zet je aan het denken over leven en dood en de gevolgen daarvan en is denk ik daarom ook wel een aanrader. Dus ondanks dat het misschien niet het sterkste boek is van Koelemeijer, is het zeker een boek om te onthouden!
© 2014 - 2024 Kleinester, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieRecensie: Het zwijgen van Maria Zachea - Judith KoelemeijerDit boek werd in 2001 uitgegeven en heeft inmiddels aardig wat prijzen in de wacht weten te slepen. Geen wonder want voo…
Hemelvaart (Ascensionis Domini)Een echt Christelijk feest, waarin de terugkeer van de zoon Jezus naar God de Vader wordt gevierd. De verbeeldingskracht…
Wat is de betekenis van Hemelvaartsdag?Voor heel veel mensen, is Hemelvaartsdag slechts een leuke vrije dag. Voor christenen betekent deze dag veel meer dan al…
Bedevaartsoord voor Maria in Turkije: Meryemana in EfezeBedevaartsoord voor Maria in Turkije: Meryemana in EfezeIn Turkije, bij de stad Efeze ligt Meryemana. Dit is voor zowel christenen en moslims een bedevaartsoord. Men gelooft da…

recensieBoekrecensie "De Benedenrivier", Paul TherouxDe Benedenrivier, geschreven door Paul Theroux, een schrijver die bekend staat om zijn reisboeken komt nu uit met een ro…
Boekrecensie: L'ange du Lac door Marie-Bernadette DupuyrecensieBoekrecensie: L'ange du Lac door Marie-Bernadette DupuyL'ange du Lac van Marie-Bernadette Dupuy is het laatste boek van een zesdelige saga over de leden van de families Delbea…
Bronnen en referenties
  • Boek, 'Hemelvaart', Judith Koelemeijer
  • Website Judith Koelemeijer: http://www.judithkoelemeijer.nl/boeken/hemelvaart-1/
Kleinester (15 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.