recensie

Boekrecensie: Boeddhistische meditatie voor beginners

Boekrecensie: Boeddhistische meditatie voor beginners Sommige boeken zijn al aantrekkelijk als je naar de buitenkant kijkt. Dat kan je van dit boek niet zeggen, want de weinig inspiratievolle groene omslag met een wazige Boeddha en wat barok tekeningen, nodigt niet echt uit. Dan moet de inhoud goed genoeg zijn om het boekje te kopen … toch?

Het boek

Opbouw

Auteur Samdhong Rinpoche heeft zelf heel diepgaande ervaringen opgedaan tijdens zijn “reis” en deze brengt hij in een soort hapklare (spirituele) brokken over aan de lezer, althans dat is zijn insteek.

Om het overzichtelijk te houden is het boek opgebouwd uit onderstaande hoofdstukken;
  • Meditatie, doel, betekenis en voorbereiding
  • Tibetaanse meditatiescholen, het Edele Achtvoudige Pad en houdingen
  • Object en methoden van concentratie
  • Hindernissen voor de concentratie en preventie maatregelen
  • Progressie in de meditatie: één focuspunt wijsheid en inzicht
  • Volledige perceptie en de Vier Edele Waarheden
  • Bevrijding van ellende: moraliteit, concentratie en wijsheid

Inhoud

Alle hoofdstukken worden, naast veel tekst die tot denken aan moeten zetten, ook geïllustreerd door in de afsluiting enkele vragen te stellen en er vervolgens antwoord op te geven. Het zijn vragen die voor de meeste mensen logischer wijs opkomen, zodra je het hoofdstuk gelezen hebt. Om het hoofdstuk goed af te sluiten, kunnen de antwoorden inzicht bieden.

Met hier en daar concrete opsommingen is het overzichtelijk om door de ogenschijnlijk zware stof te geraken.
Het register wat achterin te vinden is, maakt dat je gemakkelijk kunt zoeken op bepaalde termen. Termen die in het boek weliswaar uitgelegd worden, maar die ook op andere manieren tot je kunnen komen. De betekenis er eenvoudig bij zoeken, kan dan handig zijn.

Schrijver

Samdhong Rinpoche is hoofd van het Instituut voor Hogere Tibetaanse Studies (in Varanasi) geweest. In 2001 werd hij benoemd tot Kalön Tripa, ook wel de eerste democratisch gekozen regeringsleider van de verbannen Tibetaans regering.

Hij werd geboren als Lobsang Tenzin in 1939 in Kham, Tibet. Hij werd op zijn 5e als de vijfde incarnatie van de Samdhong Rinpoche erkend en geïnstalleerd in het klooster Gaden Dechenling in Jol. Kort daarna ging hij het klooster in en begon zijn reis en de verslagen die man maakte.

De recensie

Het boek is handzaam van formaat, maar dat is eigenlijk het enige wat echt “handig” is. Daar waar het boek uitgaat van de beginner inzake Boeddhistische meditatie, wordt er even niet bij verteld dat je al wat verder moet zijn op het spirituele vlak. Voor de een vanzelfsprekend, maar niet voor iedereen en helaas blijkt dat niet uit het boek.

De indeling is wel overzichtelijk en de opbouw is logisch en goed leesbaar. Wat het niet gemakkelijker maakt zijn de lappen ogenschijnlijk saaie tekst. Het leest niet lekker weg voor de beginner. Terwijl het mogelijk voor de beginner juist handig kan zijn om iets gemakkelijk leesbaars te pakken en niet afgeschrikt te raken door de taaie stof én de hoeveelheid stof.
Gelukkig geven achterin (bij de hoofdstukken) de vragen en antwoorden weer wat lucht en stof tot nadenken.

Tot slot

Of het een boekje voor beginners is, waag ik te betwijfelen. Maar dit neemt niet weg dat als je echt geïnteresseerd bent en je er voor wilt gaat zitten, het mogelijk wel een interessant boekje kan zijn. Anders begin je met een eenvoudiger boekje en laat je dit een vervolg zijn, want er zijn genoeg interessante zaken in terug te vinden.

Uitgeverij BBNC te Amersfoort - ISBN 978 90 453 1307 8
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
Boeddhistische tempel: Chinese verstilling in AmsterdamBoeddhistische tempel: Chinese verstilling in AmsterdamIn het hart van Amsterdams China Town, op de Zeedijk, staat de kleurrijke humanistisch boeddhistische tempel van meester…
Verblijf in Stiltecentrum BetlehemIn onze Westerse maatschappij is 'tijd' een belangrijk begrip. Er zijn allerlei dingen waaraan binnen een bepaalde tijds…
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…

Kinderboekrecensie: Naar het ziekenhuis (serie Willewete)recensieKinderboekrecensie: Naar het ziekenhuis (serie Willewete)Een bezoek aan een ziekenhuis of een opname kan heel spannend zijn voor een kind. Een goede voorbereiding, bijvoorbeeld…
Een dubbeltje op zijn kant: boek met geld- en bespaartipsrecensieEen dubbeltje op zijn kant: boek met geld- en bespaartips'Een dubbeltje op zijn kant: praktische geldtips en slimme besparingen', zo heet het boek van John Williams en Annemarie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cbill, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.