recensie

Een dubbeltje op zijn kant: boek met geld- en bespaartips

Een dubbeltje op zijn kant: boek met geld- en bespaartips 'Een dubbeltje op zijn kant: praktische geldtips en slimme besparingen', zo heet het boek van John Williams en Annemarie van Gaal, de presentatoren van het tv-programma 'Een dubbeltje op zijn kant' dat wordt uitgezonden door RTL4. Het boek verscheen in september 2013 bij uitgeverij Bertram + de Leeuw. Wat biedt dit boek over geld en besparen zijn lezers? Biedt het inderdaad praktische geldtips en slimme besparingen, zoals de titel belooft? En biedt dit boek, geschreven door van Gaal, iets anders dan het gelijknamige tv-programma?

Een dubbeltje op zijn kant: tv-programma en boek

De titel van het bekende tv-programma waarin huishoudens, meestal met forse schulden, door Annemarie van Gaal en John Williams uit de financiële problemen worden geholpen, is nu ook de naam van een boek. Wat heeft het boek meer te bieden dan het tv-programma van RTL4?

Boek met ‘geldtypes’

In het voorwoord beschrijft John Williams hoe van Gaal en hij tijdens de tv-uitzendingen ontdekten dat mensen in acht geldtypen in te delen zijn. Geld is niet gelijk aan geluk, stelt hij, maar geldproblemen kunnen geluk wel in de weg staan.

De geldtypes of hoe mensen met hun geld om gaan

Van Gaal, die de feitelijke auteur is van het boek, onderscheidt acht geldtypen op grond van acht karakteristieke manieren waarop mensen met geld om gaan. In het begin van het boek worden deze typen kort beschreven. Een overzicht:

Geld is niet interessant

‘Geld boeit me niet’ zegt dit type. Dit type weet vaak niet hoe hoog hun inkomsten en hun uitgaven zijn. Om grip te krijgen op geld, is overzicht essentieel, volgens Williams en Van Gaal.

Financiële experts

Het tweede geldtype is geneigd te veel te luisteren naar adviezen van al of niet echte financiële experts. Als iemand zich laat adviseren door mensen met verstand van zaken, dan is dat goed, maar denk vooral ook zelf na is het advies van de auteurs.

Ik heb al overal op bespaard

Personen die dit zeggen, als er gesproken wordt over hun financiën, zijn volgens Williams en van Gaal, van mening dat ze overal op hebben bezuinigd. De presentatoren stellen dat er voor iedereen nog meer is om op te besparen, bijvoorbeeld goedkopere verzekeringen.

De slachtofferrol aannemen

Dan zijn er mensen die slachtoffer zijn van omstandigheden of zich dat voelen. Zij neigen tot passiviteit en krijgen daarom nooit hun geldzaken onder controle.

Slordig met geld

Sommige mensen zeggen: ‘Ach, ik ben nu eenmaal slordig’. Voor hen is dat een excuus voor rommel in huis en een rommelige financiële situatie.

Mijn financiële situatie is hopeloos

Personen die deze overtuiging zijn toegedaan, hebben geen oog voor kansen op (financiële) veranderingen.

De ogen sluiten voor geldzorgen

Karakteristiek voor dit type is dat ze letterlijk en figuurlijk hun geldproblemen, zoals schulden en een te laag inkomen, niet onder ogen willen zien: zij maken bijvoorbeeld de post niet meer open.

Het loopt zo’n vaart niet met mijn geldproblemen…

Deze mensen zijn van mening dat alles zich vanzelf wel oplost… Maar als het om geldproblemen gaat is dat zelden het geval!

Welk geldtype bent u?

Het boek bevat een korte, praktische test van 10 vragen. Beantwoord ze en kijk bij de uitslagen wat uw financiële gedrag is. Hier onderscheiden John Williams en Annemarie van Gaal vier soorten gedrag. Vier manieren van om gaan met geld.

Tips per geldtype

Dan volgen in het boek nadere omschrijvingen van de acht geldtypen met per type, bijpassende geld- en besparingstips.
Ook volgt na de tips voor ieder type nog een korte les. Een gemakkelijke manier om het boek te verkennen is deze lessen even allemaal te lezen.

De proef op de som voor geldtype 'Ik heb overal al op bezuinigd'

Hoewel het boek praktisch is, to the point, duidelijk en vlot geschreven, valt de uiteindelijke uitwerking voor dit geldtype wat tegen. Tenminste, als inderdaad ‘overal al op bespaard’ is. Want wat zijn die besparingstips?

Twaalf besparingstips voor wie overal al op bespaart…

Dit geldtype zou nog kunnen besparen door:
  1. Overbodige abonnementen op te zeggen
  2. Creatievere, persoonlijker cadeaus te geven
  3. Uit te rekenen wat een huisdier kost voor er een in huis wordt gehaald
  4. Opslagruimte op te zeggen
  5. Stoppen met roken of andere verslavingen
  6. Telefoon en internet kritischer en bewuster gebruiken
  7. Geen huishoudelijke apparaten te leasen
  8. Auto’s: kies bewust bij de aanschaf of reis met het openbaar vervoer en doe die auto weg
  9. Verzekeringen: zeg overbodige verzekeringen op en vergelijk prijzen via www.independer.nl en www.verzekeringssite.nl
  10. Leningen: alleen zo voordelig mogelijk aangaan
  11. Prijzen vergelijken
  12. Onderhandelen over prijzen

Voor mijzelf als type dat 'overal al op bespaart' vallen veel van deze tips bij voorbaat in het water. Ik heb alleen nog maar een bibliotheekabonnement: veel voordeliger dan boeken kopen en nodig voor mijn werk. Ik geef en gaf nooit dure cadeaus en ik zocht ze altijd al zorgvuldig en persoonlijk uit. Ik heb geen huisdier. Huur geen opslagruimte, rook niet, drink niet en ben hooguit verslaafd aan koffie. Telefoneren: oké, ik zou nog consequenter in de avonduren en weekend kunnen bellen. Ik lease geen enkel huishoudelijk apparaat, nooit gedaan ook. Een auto heb ik nooit bezeten, ik fiets, loop of reis met het O.V.

Onderhandelen over prijzen: dat zou ik ook nog kunnen doen, maar dan moet ik dat wel eerst leren...

Verzekeringen opzeggen en oversluiten

Overbodige verzekeringen heb ik niet. Maar ik zou nog de prijzen kunnen vergelijken. Dat is waar. En misschien kan ik dan overstappen naar goedkopere verzekeringen en zo de prijs van het boek ‘Een dubbeltje op zijn kant’ terug verdienen.

Financiële begrippen

Aan het eind van het boek volgt nog een lijst met termen uit de financiële wereld, bedoeld om iedereen te helpen bij het meer grip krijgen op zijn geldzaken. Altijd handig.

Gewoontes t.a.v. financiën

In het slotwoord wijst Annemarie van Gaal er nog even op dat genoemde bedragen en regelingen slaan op 2013. Maar nog belangrijker vindt zij het om in het slot van 'Een dubbeltje op zijn kant' te wijzen op het feit dat iedereen ingesleten patronen om met geld om te gaan kan wijzigen en daarmee zijn geldzaken onder controle kan krijgen. En misschien is dat dan wel de belangrijkste les uit het boek.

Conclusies ‘Een dubbeltje op zijn kant’

'Een dubbeltje op zijn kant: Tv-programma en boek

Het boek heeft zeker een meerwaarde t.a.v. het tv-programma. Het pluspunt van het Tv-programma is dat het 'life' voorbeelden biedt waarin u zich soms kan herkennen. Het boek biedt als extra's de geldtypen, tips per geld-type en een test voor de lezer.

Besparingstips voor geldtypen

Als de tips voor het geldtype ‘ik heb al op alles bespaard’, representatief zijn, dan is dit boek vooral bestemd voor lezers die weinig zicht hebben op hun geld of er slordig mee omgaan. Als u een gevorderde bespaarder bent, dan valt er uit dit boek wellicht maar een enkele tip te halen. Maar goed, elke financiële tip is er een en vele kleine besparingen maken een grote.

Het ligt voor de hand dat voor de andere 'geldtypen', die nog niet overal op besparen, meer te halen valt: meer besparingstips en dus ook meer geld!

Lees verder

© 2013 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld in spreekwoorden en geschiedenis van ons betaalmiddelGeld in spreekwoorden en geschiedenis van ons betaalmiddelSpreekwoorden over geld als 'Een dubbeltje op zijn kant' e.a. weerspiegelen iets van de geschiedenis van een betaalmidde…
De waarde van Nederlandse muntenDe waarde van Nederlandse muntenDoor de invoering van de euro raakte de Nederlandse munten buiten gebruik. Tot 2008 konden zij nog steeds bi de Nederlan…
Ervaringen met Sloop de CrisisErvaringen met Sloop de CrisisSloop de crisis is een initiatief voor collectieve inkoop van energie, verzekeringen, mobiele telefonie en abonnementen…
Sparen is een middel, geen doelGeld opzij zetten is belangrijk voor de toekomst, maar het leven op dit moment moet ook door gaan. Veel mensen beperken…

Boekrecensie: Boeddhistische meditatie voor beginnersrecensieBoekrecensie: Boeddhistische meditatie voor beginnersSommige boeken zijn al aantrekkelijk als je naar de buitenkant kijkt. Dat kan je van dit boek niet zeggen, want de weini…
Boekrecensie: Bob de straatkat (een waargebeurd verhaal)recensieBoekrecensie: Bob de straatkat (een waargebeurd verhaal)Een prachtig en waargebeurd verhaal over de vriendschap tussen straatmuzikant James Bowen en straatkat Bob. James kan am…
Bronnen en referenties
  • Boek: Een dubbeltje op zijn kant, praktische geldtips en slimme besparingen, uitgeverij B+L, ISBN Annemarie van Gaal en John Williams
  • Tv-programma: Een dubbeltje op zijn kant
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 16-05-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.