recensie

Boekrecensie: Bob de straatkat (een waargebeurd verhaal)

Boekrecensie: Bob de straatkat (een waargebeurd verhaal) Een prachtig en waargebeurd verhaal over de vriendschap tussen straatmuzikant James Bowen en straatkat Bob. James kan amper voor zichzelf zorgen maar neemt toch de gewonde kat Bob onder zijn hoede. Ze laten allebei hun moeilijke levens achter zich. Het is een ontroerend boek over de liefde tussen een mens en een dier. James Bowen heeft zijn verhaal op papier gezet, het is vertaald naar het Nederlands door Ed van Eeden. In 2016 kwam de film A Street Cat Named Bob uit. Bob de straatkat is overleden op 15 juni 2020, hij is 14 jaar geworden.

Gegevens van het boek

 • Titel: Bob de straatkat
 • Vertaling van: A streetcat named Bob
 • Tekst: James Bowen
 • Vertaald uit het Engels door: Ed van Eeden
 • Uitgeverij: The House of Books
 • Jaar: 2012
 • Pagina’s: 222
 • ISBN: 978 90 443 3744 0
 • Harde kaft
 • Genre: waargebeurd verhaal
 • Prijs: rond 12 euro

James Bowen, schrijver

James is straatmuzikant en komt in de lente van 2007 straatkat Bob tegen. Ze maken samen heel veel mee. Agent Mary Pachnos komt op het idee dat James een boek kan schrijven over zijn vriendschap met Bob. Eerst vindt James het een absurd idee, maar met hulp van schrijver Gary Jenkins heeft hij alles op kunnen schrijven en er een geheel van kunnen maken.

De kaft van het boek en de titelverklaring

 • Op de voorkant van het boek een afbeelding van kat Bob. Een rode kater, hij draagt een blauw/grijze sjaal. In het boek lees je dat Bob tijdens optredens van zijn baasje in de hoes van de gitaar zit en dat zie je terug op de foto. Bob kijkt heel tevreden.
 • De titel van het boek (Bob de straatkat) is niet moeilijk te verklaren. Samen met James, speelt de kat de hoofdrol in dit mooie boek.

Het verhaal

James woont in een flatje en redt zichzelf met het geld, wat hij verdient als straatmuzikant. Ondanks dat hij het moeilijk heeft, geestelijk en financieel, neemt hij kat Bob in huis. Hij heeft de gewonde kat gevonden in het trappenhuis van zijn flat en laat hem behandelen door een dierenarts.

James beseft dat de straatkat hem wel eens snel kan verlaten, maar dat is het niet het geval. De band tussen de twee wordt steeds hechter. Kat Bob volgt James overal naar toe, ze zitten samen in de bus, in de metro. Het liefst zit Bob op de nek van zijn baasje en zo worden ze ook bekend in Londen.

James geeft Bob veel aandacht en liefde en ook andersom is dit het geval. De kat geeft James de moed om een aantal stappen te nemen die hij al lang heeft willen nemen. Mary Pachnos geeft James de tip om een boek over de vriendschap tussen mens en dier te schrijven.

De schrijfstijl

Het verhaal is in de ik-stijl geschreven en wel door de ogen van James Bowen. Ook veel informatie over Bob, hoe de kat zich beweegt, gedraagt. Je ziet de kat als het ware voor je en proeft het respect en de liefde tussen de twee.

Twee fragmenten

Fragment 1

Ooit heb ik ergens een beroemde uitspraak gelezen dat we iedere dag van ons leven een tweede kans krijgen. Die kans kunnen we grijpen, alleen doen we dat meestal niet. Ik heb het grootste deel van mijn leven gebruikt om die uitspraak te bevestigen. Ik kreeg een heleboel kansen, soms dagelijks. Heel lang heb ik er nooit een gegrepen, tot daar eindelijk, in het begin van de lente van 2007, verandering in kwam. Toen raakte ik bevriend met Bob. Nu ik erop terugkijk, denk ik dat het ook heel goed zijn tweede kans kan zijn geweest.

Fragment 2

Inmiddels was Bob wat gekalmeerd. Ik aaide hem over zijn kop. Hij had duidelijk nog last op de plek van de injectie, dus kwam ik niet in de buurt van zijn nek. Dan zou hij mijn arm hebben opengehaald. ‘Heb je het gehoord, Bob? Vanaf nu zijn we officieel familie.’ Ik weet zeker dat we meer bekijks hadden dan normaal toen we daarna door Islington liepen Ik had een grijns op mijn gezicht die breder was dan de Theems.

Een prachtig en waargebeurd verhaal over vriendschap tussen mens en dier

Het verhaal is waargebeurd. Het is mooi om te lezen wat de liefde tussen mens en dier kan doen. James heeft het moeilijk gehad in het leven en probeert op te krabbelen. Er zijn stappen die hij al heel lang wil nemen. Hij heeft in het verleden drugs gebruikt, is overgestapt op methadon, maar wil de stap maken naar helemaal ‘schoon’ zijn. Hij voelt zich verantwoordelijk voor Bob, net als ouders voor een kind en dit maakt hem zo sterk dat hij eindelijk doet wat hij al zo lang wilde doen. Het verkopen van een straatkrant komt ook voor in het verhaal. Als James niet meer kan optreden als straatmuzikant is het voor hem de enige manier om geld te verdienen voor hem en Bob. Ze hebben het niet gemakkelijk in het wereldje van de verkoop van kranten. Maar dankzij de uitstraling van Bob komt alles goed. Bob en James kun je terugvinden op YouTube.

Tweede, derde boek en de film

In 2013 verscheen het tweede boek: De wereld volgens Bob. In dit boek vind je wat het duo in 2011 en 2012 meemaakt. In 2014 kwam het derde boek uit: Het kerstfeest van Bob. James blikt terug op het kerstfeest in 2010, dit was de laatste keer dat hij dit feest met Bob op straat doorbracht. Na drie boeken is het tijd voor een film: A Street Cat Named Bob (2016).

Bob is overleden

Bob de straatkat is overleden op 15 juni 2020, hij is 14 jaar geworden.
© 2013 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rush (2013) - FilmrecensierecensieRush (2013) - FilmrecensieRush is een film uitgebracht in 2013, geschreven door Peter Morgan en geregisseerd door Ron Howard. De film is biografis…
Film The Kite RunnerrecensieFilm The Kite RunnerIn 2007 verscheen de film The Kite Runner, gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Khaled Hossei…
Film: The Wolf of Wall Street (2013)Film: The Wolf of Wall Street (2013)Gebaseerd op een waargebeurd verhaal van Jordan Belfort, van zijn opkomst als een rijke beursmakelaar die een luxe leven…
Cloud Atlas (Wolkenatlas): fantasyboek door David MitchellCloud Atlas (Wolkenatlas): fantasyboek door David MitchellCloud Atlas (Wolkenatlas in het Nederlands) is een fantasy/sciencefictionboek door David Mitchell. Het boek wordt gekenm…

Een dubbeltje op zijn kant: boek met geld- en bespaartipsrecensieEen dubbeltje op zijn kant: boek met geld- en bespaartips'Een dubbeltje op zijn kant: praktische geldtips en slimme besparingen', zo heet het boek van John Williams en Annemarie…
Bronnen en referenties
 • Bob de straatkat (ISBN 978 90 443 3744 0)
Reactie

Kattenenzo Nl, 10-02-2017
Ah, Bob de straatkat! Een leuk boek en een leuke recensie :)

Het boek heeft mij ook erg aangesproken. Ik geef eerlijk toe dat ik als kattenliefhebber het boek vooral heb opgepakt vanwege de prachtige cover, maar ik vond het net als jij ook gewoon op zichzelf een heel indrukwekkend boek. Het was ook bizar om te lezen hoe competitief het daklozenwereldje is…

Heb je de andere twee boeken ook gelezen? Ik hoor van alle kanten dat die vooral "meer van hetzelfde" zijn, of iets minder vriendelijk… uitmelken. Reactie infoteur, 13-02-2017
Dank voor uw reactie! Ik heb het boek alweer een poos geleden gelezen. Toen ik zag dat er een film was uitgekomen over het boek, ging ik speuren op internet en ontdekte ik dat er meer boeken waren geschreven over Bob. Nee, ik heb ze (nog) niet gelezen, ook de film heb ik nog niet gezien. Met vriendelijke groet,

Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 07-08-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.