InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Boekrecensie: Bob de straatkat (een waargebeurd verhaal)
recensie

Boekrecensie: Bob de straatkat (een waargebeurd verhaal)

Boekrecensie: Bob de straatkat (een waargebeurd verhaal) Een prachtig en waargebeurd verhaal over de vriendschap tussen straatmuzikant James Bowen en straatkat Bob. James kan amper voor zichzelf zorgen maar neemt toch de gewonde kat Bob onder zijn hoede. Ze laten allebei hun moeilijke levens achter zich. Het is een ontroerend boek over de liefde tussen een mens en een dier. James Bowen heeft zijn verhaal op papier gezet, het is vertaald naar het Nederlands door Ed van Eeden. In 2016 kwam de film A Street Cat Named Bob uit.

Gegevens van het boek

 • Titel: Bob de straatkat
 • Vertaling van: A streetcat named Bob
 • Tekst: James Bowen
 • Vertaald uit het Engels door: Ed van Eeden
 • Uitgeverij: The House of Books
 • Jaar: 2012
 • Pagina’s: 222
 • ISBN: 978 90 443 3744 0
 • Harde kaft
 • Genre: waargebeurd verhaal
 • Prijs: rond 12 euro

James Bowen, schrijver

James is straatmuzikant en komt in de lente van 2007 straatkat Bob tegen. Ze maken samen heel veel mee. Agent Mary Pachnos komt op het idee dat James een boek kan schrijven over zijn vriendschap met Bob. Eerst vindt James het een absurd idee, maar met hulp van schrijver Gary Jenkins heeft hij alles op kunnen schrijven en er een geheel van kunnen maken.

De kaft van het boek en de titelverklaring

 • Op de voorkant van het boek een afbeelding van kat Bob. Een rode kater, hij draagt een blauw/grijze sjaal. In het boek lees je dat Bob tijdens optredens van zijn baasje in de hoes van de gitaar zit en dat zie je terug op de foto. Bob kijkt heel tevreden.
 • De titel van het boek (Bob de straatkat) is niet moeilijk te verklaren. Samen met James, speelt de kat de hoofdrol in dit mooie boek.

Het verhaal

James woont in een flatje en redt zichzelf met het geld, wat hij verdient als straatmuzikant. Ondanks dat hij het moeilijk heeft, geestelijk en financieel, neemt hij kat Bob in huis. Hij heeft de gewonde kat gevonden in het trappenhuis van zijn flat en laat hem behandelen door een dierenarts.

James beseft dat de straatkat hem wel eens snel kan verlaten, maar dat is het niet het geval. De band tussen de twee wordt steeds hechter. Kat Bob volgt James overal naar toe, ze zitten samen in de bus, in de metro. Het liefst zit Bob op de nek van zijn baasje en zo worden ze ook bekend in Londen.

James geeft Bob veel aandacht en liefde en ook andersom is dit het geval. De kat geeft James de moed om een aantal stappen te nemen die hij al lang heeft willen nemen. Mary Pachnos geeft James de tip om een boek over de vriendschap tussen mens en dier te schrijven.

De schrijfstijl

Het verhaal is in de ik-stijl geschreven en wel door de ogen van James Bowen. Ook veel informatie over Bob, hoe de kat zich beweegt, gedraagt. Je ziet de kat als het ware voor je en proeft het respect en de liefde tussen de twee.

Twee fragmenten

Fragment 1

Ooit heb ik ergens een beroemde uitspraak gelezen dat we iedere dag van ons leven een tweede kans krijgen. Die kans kunnen we grijpen, alleen doen we dat meestal niet. Ik heb het grootste deel van mijn leven gebruikt om die uitspraak te bevestigen. Ik kreeg een heleboel kansen, soms dagelijks. Heel lang heb ik er nooit een gegrepen, tot daar eindelijk, in het begin van de lente van 2007, verandering in kwam. Toen raakte ik bevriend met Bob. Nu ik erop terugkijk, denk ik dat het ook heel goed zijn tweede kans kan zijn geweest.

Fragment 2

Inmiddels was Bob wat gekalmeerd. Ik aaide hem over zijn kop. Hij had duidelijk nog last op de plek van de injectie, dus kwam ik niet in de buurt van zijn nek. Dan zou hij mijn arm hebben opengehaald. ‘Heb je het gehoord, Bob? Vanaf nu zijn we officieel familie.’ Ik weet zeker dat we meer bekijks hadden dan normaal toen we daarna door Islington liepen Ik had een grijns op mijn gezicht die breder was dan de Theems.

Mijn mening

Het verhaal is waargebeurd en heeft veel indruk op mij gemaakt. Het is zo mooi om te lezen wat de liefde tussen mens en dier kan doen. James heeft het moeilijk gehad in het leven en probeert op te krabbelen. Er zijn stappen die hij al heel lang wil nemen. Hij heeft in het verleden drugs gebruikt, is overgestapt op methadon, maar wil de stap maken naar helemaal ‘schoon’ zijn. Hij voelt zich verantwoordelijk voor Bob, net als ouders voor een kind en dit maakt hem zo sterk dat hij eindelijk doet wat hij al zo lang wilde doen. Het verkopen van een straatkrant komt ook voor in het verhaal, het heeft mij een ander beeld gegeven van de mensen die in ons land de daklozenkrant verkopen. Als James niet meer kan optreden als straatmuzikant is het voor hem de enige manier om geld te verdienen voor hem en Bob. Ze hebben het niet gemakkelijk in het wereldje van de verkoop van kranten. Maar dankzij de uitstraling van Bob komt alles goed.

Bob en James kun je terugvinden op YouTube, maar ook op Facebook en Twitter. Ik las op een website dat James het verhaal misschien ook gaat uitbrengen als kinderboek. Ik wil dit boek van harte aanbevelen, na het lezen zal het verhaal nog lang in het hoofd blijven hangen.

Tweede, derde boek en de film

In 2013 verscheen het tweede boek: De wereld volgens Bob. In dit boek vind je wat het duo in 2011 en 2012 meemaakt. In 2014 kwam het derde boek uit: Het kerstfeest van Bob. James blikt terug op het kerstfeest in 2010, dit was de laatste keer dat hij dit feest met Bob op straat doorbracht. Na drie boeken is het tijd voor een film: A Street Cat Named Bob (2016).
© 2013 - 2019 Wolfje02, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieRush (2013) - FilmrecensieRush is een film uitgebracht in 2013, geschreven door Peter Morgan en geregisseerd door Ron Howard. De film is biografis…
The Children of Huang Shi (film)“War made them orphans. Love made them legends.” Een op waarheid gebasseerd verhaal over een jonge journalist die tijden…
Film: The Wolf of Wall Street (2013)Film: The Wolf of Wall Street (2013)Gebaseerd op een waargebeurd verhaal van Jordan Belfort, van zijn opkomst als een rijke beursmakelaar die een luxe leven…
Regisseur Kathryn BigelowRegisseur Kathryn BigelowRegisseur Bigelow is sinds kort weer volop in de belangstelling met haar film over de mannen van de bomopruimingsdienst…
Recensie AtonementrecensieRecensie AtonementDeze film heb ik een tijd geleden gezien. Een buitengewoon boeiend verhaal, met mooie verhaallijnen die goed in elkaar o…
Bronnen en referenties
 • Bob de straatkat (ISBN 978 90 443 3744 0)

Reageer op het artikel "Boekrecensie: Bob de straatkat (een waargebeurd verhaal)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Kattenenzo Nl, 10-02-2017 16:38 #1
Ah, Bob de straatkat! Een leuk boek en een leuke recensie :)

Het boek heeft mij ook erg aangesproken. Ik geef eerlijk toe dat ik als kattenliefhebber het boek vooral heb opgepakt vanwege de prachtige cover, maar ik vond het net als jij ook gewoon op zichzelf een heel indrukwekkend boek. Het was ook bizar om te lezen hoe competitief het daklozenwereldje is…

Heb je de andere twee boeken ook gelezen? Ik hoor van alle kanten dat die vooral "meer van hetzelfde" zijn, of iets minder vriendelijk… uitmelken. Reactie infoteur, 13-02-2017
Dank voor uw reactie! Ik heb het boek alweer een poos geleden gelezen. Toen ik zag dat er een film was uitgekomen over het boek, ging ik speuren op internet en ontdekte ik dat er meer boeken waren geschreven over Bob. Nee, ik heb ze (nog) niet gelezen, ook de film heb ik nog niet gezien. Met vriendelijke groet,

Infoteur: Wolfje02
Laatste update: 14-12-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!