recensieBoekrecensie: De zeven spirituele wetten van succes
‘De zeven spirituele wetten van succes’ van Deepak Chopra uit 1994 is een soort vervolg, noem het logische vervolg, op ‘Leven in Overvloed’ uit 1993. Ook dit boek is compact verpakt en leest gemakkelijk weg. Althans, als je een beetje gewend bent aan zijn schrijfstijl. De man schrijft concreet en weinig zweverig, maar je bent het eens met zijn levensfilosofie of niet. Dit boek geeft handvatten om e.e.a. in de praktijk te brengen.
De schrijver en zijn boek
Deepak Chopra
In 1947 werd Deepak Chopra in India geboren als zoon van een arts. Hoewel hij zelf ook arts is, had zijn vader moeite met zijn levensfilosofie. Inmiddels woont en werkt hij al vele jaren in de Verenigde Staten. Zijn boeken zijn over vele continenten vertaald en het is een breed gelezen schrijver. Hij schrijft veel over spiritualiteit en alternatieve geneeskunde en doet dat op een dusdanige wijze dat het voor een grote groep te begrijpen is. Zijn gedachtegang staat je aan of niet, er zit niet veel tussen. Zeker zijn opvattingen over kwantummechanica en de relativiteitstheorie wil ook nog wel eens tot discussie leiden.
De haalbaarheid van zijn gedachtegang, die in basis prima is, staat regelmatig ter discussie. Maar het feit dat het mensen tot nadenken brengt, is op zich al een prima ontwikkeling.
De zeven spirituele wetten van succes
Dit boek uit 1994 is een logisch vervolg op ‘Leven in overvloed’ ……. wat hij een jaar daarvoor schreef. In dit boek legt hij uit dat leven in overvloed, op allerlei vlakken, met een bepaalde (zuivere) levenswijze haalbaar is. Je creëert als het ware zo de overvloed op een natuurlijke wijze (niet te verwarren met veel geld verdienen!).
‘De zeven spirituele wetten van succes’ geeft op praktische wijze invulling aan enerzijds het weten hoe het leven op deze wijze zuiver in te steken en anderzijds het toepassen van deze levenswijsheid. Het zijn zeven principes die er samen toe leiden dat deze zuivere insteek realiteit kan worden. Daar komt geen hocus-pocus aan te pas, maar als je enige spiritualiteit in je lijf hebt – en strikt genomen heeft iedereen dit – kan je zijn principes toepassen. Hij omlijst alles met verschillende oefeningen per principe. De principes (of wetten zoals hij ze noemt) zijn:
- De wet van pure potentialiteit
- De wet van het geven
- De wet van het ‘karma’ (ofwel oorzaak en gevolg)
- De wet van de minste weerstand
- De wet van intentie en wens
- De wet van het afstand nemen
- De wet van het ‘dharma’ (ofwel doel in het leven)
De recensie
Het kleine compact boekje, wederom, leest gemakkelijk en sluit duidelijk aan bij ‘Leven in overvloed’. Als je zijn insteek kunt bevatten en deze je aanstaat, leest ‘De zeven spirituele wetten van succes’ gemakkelijk weg en geeft praktische oefeningen per principe. De oefeningen zijn zo te doen en dat geeft het zinvolle handvatten.
De tekst voelt iets zweveriger aan dan zijn voorganger, maar de tekst is goed te doorgronden en vorm te geven (als je het echt wilt) in de praktijk. Het gaat immers om de essentie en deze kan in iedere praktijksituatie toegepast worden. Het voordeel is dat ieder onderdeel apart bij de kop gepakt wordt en je dit tot je kunt nemen. Zo kun je bezien wat je er in je eigen praktijk mee kunt.
Het zet aan tot jezelf de spiegel zo nu en dan voorhouden – waar niemand slechter van wordt – en creatief om te gaan met zijn woorden. Zo is het in een ieders leven toe te passen, wat op zich weer voer voor psychologen kan zijn. Immers, iedereen is anders. Wat door Chopra niet ontkend wordt, maar niet wegneemt dat de universele wetten op iedereen van toepassing zijn. Het gaat er alleen nog maar om hoe je het toepast, aldus de schrijver.
Conclusie
Voor de meest mensen geldt dat je wat meer van de man moet lezen om het goed tot je door te laten dringen en te ervaren dat het niet slechts een bundeling mooie woorden is. Laat hij de discussie – gelukkig – open voor sceptici en een andere denkwijze. Wat op zich weer interessante input is om over na te denken. Kortom, praktisch en interessant en lees de ene niet zonder de andere gelezen te hebben.