recensie

Boekrecensie: Eenvoudig spiritueel

Boekrecensie: Eenvoudig spiritueel Boeken met een spirituele insteek gaan als warme broodjes over de toonbank, maar de kwaliteit laat nogal eens te wensen over. Begin 2012 werd: “Eenvoudig spiritueel” van Karin Bosveld, mindful coach en trainer, uitgegeven en heeft een praktische insteek voor spirituele gedachten. Een leuk boekje om eens door te nemen.

Spiritualiteit hot?

Dat is het zeker, want het is “in” om spiritueel te zijn en we struikelen over de Boeddhabeelden en foto’s in menig huis. Maar degene die het meeste spreken over hoe spiritueel ze zijn, zijn het waarschijnlijk het minst, maar laten het graag aan de buitenwereld zien. Uiteraard moet iedereen dit zelf weten, maar als je jezelf echt vanaf “nul” wilt verdiepen in spiritualiteit is het boekjes “Eenvoudig spiritueel” wellicht een aardige.

Eenvoudig spiritueel

Karin Bosveld, mindfulness trainer en coach, schreef het boekje. Het boekje gaat over de eerste kennismaking met spiritualiteit. Wat het is, een apart hoofdstuk over zelfkennis en je traject om je ego transparant te maken, wat voor een ieder handig is.

Verder wordt er ingegaan op de de stilte, het lichaam van de mens – en het gegeven dat we er zo weinig mee doen – we leven immers allemaal in het hoofd tegenwoordig en daarna wordt er stil gestaan bij de geest, het hart en de ziel. Ook komt yoga nog even aan de orde in een van de hoofdstukken.
Langzaam maar zeker kan je “zen” worden, wat voor veel mensen toch een enorme uitdaging is. Bij alle hoofdstukken zitten samenvattingen en zijn praktische oefeningen toegevoegd die we allemaal kunnen doen. Je hoeft je, als beginner op de vlak, dus niet in vreemde bochten te wringen om ze toe te passen.

Tenslotte is het boekje rijk geïllustreerd met foto’s die betrekking hebben op dat hoofdstuk of het aanvullen. Dat het is opgemaakt met paarse tinten, paars staat voor spiritualiteit, is bijna logisch te noemen.

De recensie

De schrijver

Karin Bosveld, uit 1966, volgde een opleiding tot transpersoonlijk counselor aan de SPSO/Academie Integrale Menswetenschappen en is opgeleid als mindfulnesstrainer bij het Instituut voor Mindfulness (2009). Vanaf 2007 is ze Zenstudent bij Willem Scheepers van Zentrum Utrecht, met het ultieme doel om zenleraar te worden. Ze is mindful coach en trainer

Het boek

Ze begint haar boekjes met “eenvoudig … “ en voor dit boekje geldt dat het inderdaad eenvoudig spiritueel is. Minpuntje is wellicht de subtitel “8 wegen naar een zinvol leven” … dat maakt het plots een lijstje wat slechts af moet vinken. Hoewel de inhoud veel omvattender is, doe de subtitel anders vermoeden.

De opmaak van het boekje is mooi en handig, want het is praktisch ingedeeld in duidelijk herkenbare hoofdstukken en in een handzaam formaat. Dit maakt dat het gemakkelijk meegenomen kan worden en je zo een hoofdstuk door kunt nemen. Dit alles is voorzien van passende quotes en mooie foto’s die passen bij de hoofdstukken en de wijze waarop alle thema’s uitgelegd worden, is ook voor degene die zich voor het eerst verdiept in spiritualiteit te begrijpen.
Alle hoofdstukken zijn voorzien van verschillende oefeningen, waarbij een negatief puntje is, dat sommige oefeningen niet allen gedaan kunnen worden en je dus verplicht bent iemand erbij te roepen (wat niet altijd handig is).

Verder worden er pakkende zinsneden van verschillende mensen die met het onderwerp bezig zijn weergegeven en wordt er op beeldende wijze extra aandacht gegeven aan het gebruik van de zintuigen.

Resumé

Al met al is het een leuk boekje voor degene die zich op eenvoudig en weinig zweverige wijze wil verdiepen in spiritualiteit. Wat het is, hoe je zelf spiritueel in het leven kunt staan, wat je daar dan weer aan hebt. Bovendien wordt er korte metten gemaakt met allerlei vaagheden rond spiritualiteit. Een interessant boekje en te koop voor € 14,95. Uitgeverij Forte, ISBN 978 7995 612 8
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drie elementen van spiritualiteitSpiritualiteit is een begrip dat moeilijk te definiëren valt en kan worden omschreven op vele verschillende manieren. El…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Spiritualiteit, new age en zingevingSpiritualiteit, new age en zingevingIn deze prestatie gerichte maatschappij gaan mensen op zoek naar authenticiteit. Iets eigens, een ”feel good” moment. Ee…
Spiritualiteit modegril?Spiritualiteit modegril?“Er is verandering op komst” hoor je van menig spiritueel voorbeeld, veelal uit het oosten (en dan bij voorkeur Nepal of…

Boekrecensie: De zeven spirituele wetten van succesrecensieBoekrecensie: De zeven spirituele wetten van succes‘De zeven spirituele wetten van succes’ van Deepak Chopra uit 1994 is een soort vervolg, noem het logische vervolg, op ‘…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.