recensie

Boekrecensie: Leven in overvloed

Boekrecensie: Leven in overvloed Een klein compact boekje van de bekende Indiase schrijver Deepak Chopra, wat al dateert uit 1993, maar waar men inmiddels vele drukken van op de plank heeft liggen. De eenvoud en heldere, weinig zweverige, manier van schrijven spreekt veel mensen aan. Daar staan natuurlijk ook veel critici tegenover en dit heeft met name te maken met zijn opvattingen over kwantummechanica en de relativiteitstheorie.

Het boek en de schrijver

Leven in overvloed

De inleiding liegt er niet om want neem nu een zin als: “Er was eens, in een land ver weg, een jongeman die naar het woud ging er tegen zijn geestelijk leermeester zei: “Ik wil ongelimiteerde rijkdom vergaren, en met die ongelimiteerde rijkdom wil ik de wereld helpen en beter maken. Wilt u me alstublieft het geheim vertellen van het schappen van overvloed”. Dit doet groots vermoeden en vol materialisme, maar het grappige is dat overvloed een veel ruimer begrip is dan alleen geld. Toch, als je het mensen vraagt, is dat het eerste waar men aan denkt. Je moet het boekje lezen, om te zien dat het ruimer is opgezet en het schone en mooie gedachten in zich heeft.

Het boek is opgebouwd uit een stuk uitleg en aansluitend een alfabet waarin één of meerdere aspecten waar je aan moet denken bij ‘Leven in overvloed’ in zijn opgenomen. Het is een boekje waarvan hij zegt dat je bij je moet hebben en dagelijks enkele pagina’s uit moet lezen. Je kunt dit zo vaak herhalen als je wilt en het moet op deze wijze langzaam beklijven. Het moet een soort tweede natuur worden om er vanuit een automatisme naar te handelen.

De schrijver

Deepak Chopra, geboren in 1947 en opgeleid als arts, is een veel gelezen Indiaas schrijver die al vele jaren in de Verenigde Staten woont. De vertalingen van zijn boeken lopen op naar zo’n 40 talen/landen en zijn ideeën zijn daarmee inmiddels wijd verspreid over de wereld. Hij schrijft met name over spiritualiteit en alternatieve geneeskunde op een manier dat het voor een grotere groep begrijpelijk is en oogt weinig ‘zweverig’. Hij heeft aanbidders en stevige critici en dit heeft ook nadrukkelijk te maken met zijn ideeën over zijn holistische ideeën over gezondheid. Maar zijn opvattingen over kwantummechanica en de relativiteitstheorie wil ook nog wel eens tot discussie leiden. Hij schrijft ook veel over Ayurveda en Yoga.

Verder heeft hij in basis een loffelijk streven, waarbij het maar de vraag is of het haalbaar is, te weten het dichter bij elkaar brengen van de Oosterse- en Westerse geneeskunst. Naast het schrijven is hij oprichter en manager van het Chopra Center voor Well Being in Californië / Verenigde Staten. Overal is hij voor velen een voorbeeld en held.

De recensie

Het is klein compact boekje wat je, volgens zijn eigen opzet, gemakkelijk bij je kunt hebben. Zo word je in staat gesteld iedere dag wel wat pagina’s te lezen en als het boekje uit is, begin je gewoon opnieuw. Sommige zinnen moet je ook meerdere keren lezen om het te laten landen en op deze wijze kan je de uitgangspunten in je systeem krijgen en kan het een tweede natuur worden. Eigenlijk zitten er redelijk aardse zaken in zoals: vermenigvuldigen kan alleen als je kunt delen en zoektochten naar jezelf en vervolgens de kracht uit jezelf putten.

De man is hiermee niet uniek in zijn denkbeelden, want het zijn oude waarheden. De manier waarop hij ze verpakt en zorgt dat het niet op de schedel blijft liggen, maar naar binnen dingt, doet hij wel op een manier dat het voor een grote groep begrijpelijk en zelfs bijna tastbaar wordt. De begrijpelijke taal maakt dat hij iets, voor met name de Westerse cultuur, goed te bevatten vertaling maakt. De vertaling van iets wat anders als ‘zweverig’ wordt afgedaan en hooguit in de uitverkoop nog wat exemplaren zou doen verkopen. Bovendien geeft de inhoud voldoende ruimte om het in te vullen naar eigen inzicht. Iedereen is anders en moet het op een eigen wijze vorm geven.

Overvloed

Overvloed doet, zeker in eerste instantie, vermoeden dat het om geld gaat en hoewel geld een perfect middel is om in te zetten (om zaken te kunnen realiseren). Toch wordt er met overvloed ruimer ingezet. Het universum geeft het je terug als je je zoals beschreven ‘handelt’.

Tot slot

Een handig en handzaam boekje wat ook voor de beginner op dit vlak een aanrader kan zijn. Hij/zij wordt niet met wazige en moeilijke termen dood gegooid. Als je jezelf toestaat sommige zinnen soms twee of drie keer voor jezelf uit te spreken, dan gaan zijn woorden wel landen en kan het je denkbeelden verruimen en verrijkt het je.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: De zeven spirituele wetten van succesrecensieBoekrecensie: De zeven spirituele wetten van succes‘De zeven spirituele wetten van succes’ van Deepak Chopra uit 1994 is een soort vervolg, noem het logische vervolg, op ‘…
Deepak Chopra: Overwin verslaving met behulp van meditatieDeepak Chopra: Overwin verslaving met behulp van meditatieDeepak Chopra heeft een interessant boekje geschreven over hoe je de strijd aan kunt gaan met je verslaving. Hij beroept…
De visie van Deepak ChopraDe visie van Deepak ChopraVoor menigeen is Deepak Chopra een wijs man, van huis uit cardioloog maar inmiddels meer bekend als schrijver over spiri…
Geven maakt gelukkigGeven maakt gelukkig‘Geven is ontvangen’, aldus Deepak Chopra. Voor de spirituele auteur en spreker zijn deze zaken onlosmakelijk met elkaar…

Boekrecensie: De bakkersdochter van Sarah McCoyrecensieBoekrecensie: De bakkersdochter van Sarah McCoyDe bakkersdochter is de tweede roman van Sarah McCoy. Hierin snijdt ze een moeilijk thema aan: de Tweede Wereldoorlog in…
recensieRecensie: Cheryl Strayed – WildEnkele jaren na het overlijden van haar moeder maakte Strayed een 1700 kilometer lange solovoettocht langs de Amerikaans…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.