recensie

Recensie: Cheryl Strayed – Wild

Enkele jaren na het overlijden van haar moeder maakte Strayed een 1700 kilometer lange solovoettocht langs de Amerikaanse Pacific Crest Trail. In het autobiografische Wild doet schrijfster Cheryl Strayed verslag van haar naar eigen zeggen meest impulsieve beslissing ooit.

Boekgegevens

  • Auteur: Cheryl Strayed
  • Titel: Wild
  • Ondertitel: Over jezelf verliezen, terugvinden & 1700 kilometer hiken
  • Uitgeverij: Luitingh ~ Sijthoff B.V., Amsterdam
  • Jaar van verschijning: 2012
  • Aantal pagina’s: 382
  • Oorspronkelijke titel: Wild. From Lost to Found on the Pacific Crest Trail

Over de auteur

De Amerikaanse schrijfster Cheryl Strayed is geboren op 17 september 1968. Wild is haar tweede roman. Haar debuutroman Tiny Beautiful Things en haar derde roman Torch zijn (nog) niet in een Nederlandse vertaling beschikbaar.

Over Wild

Wild is een boek over verlies, familierelaties, moed, doorzettingsvermogen en op eigen benen staan. Beschrijvingen van de belevenissen tijdens het lopen van de Pacific Crest Trail (PCT) worden afgewisseld met en gerelateerd aan terugblikken op vroegere tijden.

In het eerste deel van het boek staan vooral de familierelaties en de ziekte en het overlijden van Strayeds moeder centraal. Het 'laatste jaar' van haar ernstig zieke moeder bleek nog geen maand te duren, en al snel na het overlijden van haar moeder komt Strayed tot de ontdekking dat zij de positie van haar moeder als bindende factor binnen de familie niet kan overnemen. Haar broer Leif en zus Karen ziet en spreekt ze amper meer, haar stiefvader Eddie met wie ze het altijd goed kon vinden verandert in haar ogen in een vreemde en ook de relatie met haar man Paul komt onder druk te staan.

In haar onrust na het overlijden van haar moeder reist Strayed van hot naar her en stort ze zich in kortstondige relaties en afleidingen. Als tijdens het afrekenen van een opvouwbare schop haar oog valt op een boekje over de Pacific Crest Trail zet het idee een gedeelte van dit pad te lopen zich steeds meer vast in haar hoofd. Een maand na de definitieve scheiding van Paul begint Strayed aan de tocht.

Wild biedt niet alleen een inkijkje in de zoektocht naar jezelf, maar ook in de belevenissen, uitdagingen en routines van de langeafstandswandelaar. Uitdagingen zijn er volop, want al op de eerste dag beseft Strayed dat zij, met haar overvolle, veel te zware rugzak, lang niet zo goed op de trail is voorbereid als zij dacht. Met hulp van een mede-PCT-loper weet zij de inhoud en het gewicht van de rugzak, die al snel de al dan niet liefkozende bijnaam Monster krijgt, terug te brengen tot normalere proporties. Gedurende de wandeltocht van drie maanden gaat Strayed steeds beter om met de ontberingen van de tocht, en met de herinneringen aan vroegere tijden.

Mijn mening

Indrukwekkend en goed geschreven verhaal, met aandacht voor zowel de fysieke als mentale uitdagingen van de West-Amerikaanse Pacific Crest Trail. Strayed heeft in mijn ogen bijna de perfecte balans gevonden tussen het verslag van de tocht en de persoonlijke omstandigheden die ertoe leidden dat zij deze tocht ondernam, alleen aan het begin overheerst de ziekte en het overlijden van haar moeder het verhaal naar mijn mening iets te veel. De ontberingen tijdens de tocht komen duidelijk over, maar de soms zeer humoristische invalshoek voorkomt dat het verhaal te zwaar wordt. Aanrader!
© 2013 - 2024 Laura-w, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Pacific Crest Trail wandelenDe Pacific Crest Trail wandelenVoor duizenden mensen in de wereld is het wandelen van de Pacific Crest Trail (PCT) het hoogtepunt van hun leven. Het is…
Beauty: wild vleesBeauty: wild vleesOver het algemeen is wild vlees ongevaarlijk, toch is het goed het bij de huisarts of huidspecialist te laten controlere…
Gooische vrouwen 2: verhaal, personages en weetjesGooische vrouwen 2: verhaal, personages en weetjesNadat de eerste Gooische vrouwenfilm een enorm grote hit was en al op de eerste dag dat deze in de bioscoop gedraaid wer…
Wild vlees verwijderen, fibroomWild vlees verwijderen, fibroomWild vlees wordt ook wel een fibroom genoemd. Wild vlees kan bij iedereen voorkomen en ontstaat na een verwonding of spo…

Boekrecensie: Leven in overvloedrecensieBoekrecensie: Leven in overvloedEen klein compact boekje van de bekende Indiase schrijver Deepak Chopra, wat al dateert uit 1993, maar waar men inmiddel…
recensieRecensie: Edith Eri Louw – Ravens ImperiumRavens Imperium is de indrukwekkende fantasyroman waarmee de Nederlandse schrijfster en redactrice Edith Eri Louw haar d…
Laura-w (7 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.