recensie

Hortus Arcadië - De Groene Schatkamer

Hortus Arcadië - De Groene Schatkamer Een schrijver en een fotograaf stortten zich op de planten in de Botanische tuin in Nijmegen en maakten er een boek van om in te duiken en om mee te nemen tijdens een wandeling door de tuin. Het is een bijzonder boek, want de makers hebben er een interactief boek van gemaakt, een boek om te lezen en een boek om een ontdekkingstocht door de Hortus Arcadië te maken en een uitgave die gebruikmaakt van de techniek van de QR-code. Met het boek op schoot ontdek je de groene schatkamer van Nijmegen en dat nodigt uit om de Hortus te bezoeken.

Een tuinboek met QR-codes


Hortus Arcadië

Het boek wordt gepresenteerd op de eerst dag van het voorjaar van 2013. De sneeuwklokjes staan dan al boven de grond, maar vele planten zijn nog niet te zien. Ze komen, allemaal op hun eigen tijd, in de loop van het jaar boven om te bloeien. De meest verborgen schatten van Nijmegen zijn samengebracht in een boek over de tuin van Hortus Arcadië in Nijmegen. Antoon Kuhlmann schreef de teksten en Floor Zonnerijck maakte er een serie adembenemende foto's bij.

De Groene Schatkamer

De Groene Schatkamer is een bijzonder tuinboek. De planten, kleuren en verhalen groeien met het jaar mee. In 52 verhalen wordt jaarrond over de tuin verteld. Elk verhaal nodigt uit goed te kijken, op de knieën te gaan en meer te lezen over kenmerken en eigenschappen van planten. Het boek verhaalt over zeldzame maar ook alledaagse soorten. De prachtige fotoís in het boek zijn op zich al een uitnodiging om naar de botanische tuin te gaan. Bij elk hoofdstuk staat een handzaam kaartje waarop je kunt vinden waar de soort in de botanische tuin bloeit. De aardigheden en eigenaardigheden van elke plant zijn daarbij aangegeven.

QR-code

Bij veel beschrijvingen is een QR-code gedrukt, die, eenmaal gescand op de smartphone, filmbeelden laten zien van Flora van Nederland. De link gaat naar www.floravannederland.nl. De filmpjes tonen prachtige beelden met een voice-over die vertelt over bijvoorbeeld het sneeuwklokje. Bij het verhaal over dit witte bloemetje is de sirene van een ambulance op de achtergrond te horen. De filmpjes beschrijfven de plantjes en laten het live in de tuin zien. Op een duidelijke manier geeft het allerlei wetenswaardigheden en details over de plant.

Botanische tuin in Nijmegen

Hortus Arcadië is meer dan een indrukwekkende plantencollectie. Met zijn enorme soortenrijkdom vormt de tuin een oase van rust en ruimte direct naast een drukke campus, midden in een drukke stad en in een drukke wereld. Hortus Arcadië heeft ook oog voor duurzaamheid en gaat allianties aan met partijen die dat ook hebben.
De Hortus is een tuin voor:
 • Rust;
 • rondleidingen;
 • excursies;
 • natuureducatie;
 • workshops;
 • concerten;
 • speciale gelegenheden.
De Botanische Tuin van de Hortus Arcadië in Nijmegen is één grote schatkamer. Het boek over de tuin maakt al het moois bekend bij een groter publiek. Een reeks geheimen van de schatkamer worden door de schrijver en fotograaf ontsluierd.

Schrijver

Antoon Kuhlmann uit Beek-Ubbergen was hoofd Groen en Milieu van de gemeente Nijmegen. Hij kent de Botanische Tuin als zijn broekzak. Vanaf het prille begin is hij, eerst als ambtenaar en later als vrijwilliger, actief betrokken bij de tuin. Kuhlman bracht de plantencollectie volledig op naam en schreef een beheerplan voor de tuin. Tevens leidt hij al jaren bezoekers rond in de tuin en weet hij bezoekers te boeien met zijn kostelijke verhalen.

Ameland

In 2007 schreef Kuhlmann een boek over Ameland: Ameland, beelden van een veranderend landschap. Zijn familie bezoekt al vijf generaties lang, sinds 1917, Ameland. Antoon Kuhlmann is in 1946 geboren in Leeuwarden en komt sinds 1954, eerst samen met zijn ouders, broer en zussen naar het eiland. In zijn boek beschrijft hij de veranderingen in het Amelander landschap. In 25 opstellen, over onder meer de ontwikkeling van de strandpalen, het verdwijnen van het Buurder bos, het afgebroken Land- en Zeezicht en de nieuwbouw van Strandhotel Buren, schetst hij de landschapsontwikkeling van het eiland.
Hij noteerde ook de ontwikkeling in naamgeving van de vakantiehuisjes tussen Nes en Buren en. Een van die huisjes is nog immer in de familie en Kuhlmann komt er regelmatig.

Bron: Cover boekBron: Cover boek

Boek

Hortus Arcadië, de Groene Schatkamer

 • Tekst: Antoon Kuhlmann
 • Fotografie: Floor Zonnerijck
 • Uitgever: Triple E Productioms
 • ISBN: 978-90-8942-016-9
 • Prijs: Ä 19,90

Gegevens

Hortus Arcadië

 • d'Almarasweg 22d
 • 6525 DW Nijmegen
 • Telefoon: 024-3561409
 • E-mail: hortusarcadie@tiscali.nl
 • Website: www.hortus-arcadie.nl

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hortus Botanicus: tuin van groot wetenschappelijk belangHortus Botanicus: tuin van groot wetenschappelijk belangMet Hortus Botanicus wordt een botanische tuin bedoeld. Een botanische tuin is een tuin met een wetenschappelijk karakte…
Botanische tuinen in NederlandBotanische tuinen in NederlandNederland herbergt een groot aantal botanische tuinen. De Latijnse naam voor een botanische tuin is Hortus Botanicus. Vo…
Geschiedenis: hortus botanicus (botanische tuin) in LeidenGeschiedenis: hortus botanicus (botanische tuin) in LeidenIn 1594 werd de hortus medicus in Leiden geopend. De tuin werd opgericht om de studie van geneeskrachtige planten en kru…
Tuinen en parken in AmsterdamTuinen en parken in AmsterdamBij een bezoek aan Amsterdam is er veel meer te zien dan alleen pittoreske grachten, leuke winkels en markten, interessa…

Hillie en Billie leren poepen en plassen (boekrecensie)recensieHillie en Billie leren poepen en plassen (boekrecensie)Zindelijk worden is een ingewikkeld proces waarbij een helpende hand in de vorm van een boek voor zowel kind als ouder z…
De bed & breakfast in Rose Harbor van Debbie MacomberrecensieDe bed & breakfast in Rose Harbor van Debbie MacomberDe boekenwereld bestaat uit heel wat verschillende soorten boeken. Daardoor is er ook voor ieder wat wils. Sommigen houd…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cover boek
 • Persbureau Ameland
 • www.hortus-arcadie.nl
 • www.floravannederland.nl
 • Afbeelding bron 1: Cover boek
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 06-04-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.