recensie

Hillie en Billie leren poepen en plassen (boekrecensie)

Hillie en Billie leren poepen en plassen (boekrecensie) Zindelijk worden is een ingewikkeld proces waarbij een helpende hand in de vorm van een boek voor zowel kind als ouder zeer welkom kan zijn. Meestal zijn deze boeken geschreven door schrijvers van kinderboeken, dit is echter niet het geval bij Hillie en Billie leren poepen en plassen. Liesbeth Geerdes en Francien Nijman zijn bekkenfysiotherapeuten en gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met blaas- en darmklachten. Twee verhalen zijn verwerkt in een omkeerboek.

Het belang van zindelijk worden voor een kind

Het is zeer belangrijk voor een kind om zindelijk te zijn, controle te hebben over blaas en darmen. Bij het verlies van urine of ontlasting kan het kind zich schamen en het kan ook tot pesten door andere leiden. Problemen als urineverlies of verstopping kunnen vaak voorkomen worden als kinderen leren om op een juiste manier op het toilet te zitten.

Gegevens van het boek

 • Titel: Hillie en Billie leren poepen en Hillie en Billie leren plassen (keerboek)
 • Tekst: Liesbeth Geerdes-Klaassen en Francien Nijman-du Bois
 • Illustraties: Ineke Lambec-Groeneveld
 • Uitgegeven door: Nederlands Paramedisch Instituut
 • Jaar: 2004
 • Pagina’s: 23 en 25 pagina’s
 • ISBN: 90 76986 34 7
 • Harde kaft
 • Genre: kinderboek, prentenboek
 • Prijs: 16,50 euro

Liesbeth Geerdes-Klaassen en Francien Nijman-du Bois, de schrijvers

Beiden zijn gespecialiseerd in de behandeling van kinderen (vanaf een jaar of vier) met blaas- en darmklachten. Je moet dan denken aan verstoppingsklachten, poepen in de broek, urineverlies, blaasontsteking. Als kinderen op een juiste manier gebruik kunnen maken van een volwassentoilet dan zouden ze minder kinderen hoeven te behandelen.

Nederlands Paramedisch Instituut (NPi)

De missie van het instituut is het (verder) professionaliseren van fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals in de gezondheidszorg. Als slogan is daarom gekozen voor: Kennis in beweging

De inhoud van het boek

Het is een keerboek met twee verhalen: Hillie en Billie leren poepen en Hillie en Billie leren plassen. Beide verhalen worden voorafgegaan door een inleiding.

Hillie en Billie leren poepen

Inleiding

In de inleiding wordt uitgelegd dat kinderen vaak last hebben van verstopping, dat een van de oorzaken verkeerd toiletgedrag is en het negeren van aandrangsgevoel voor de ontlasting. Er worden tips gegeven om het verkrijgen van ontlasting te bevorderen, deze tips komen ook aan de orde in het verhaal.

Verhaal

Hillie en Billie worden voorgesteld, de koetjes zijn aan het spelen in de wei. Billie kijkt niet blij, hij heeft pijn in zijn buik, misschien moet hij poepen? Zijn moeder maakt het toilet op maat, dan zal het poepen beter gaan. Ze zet een voetenbankje neer en Billie krijgt een toiletbrilverkleiner. Als Billie op het toilet zit, maakt hij zijn buik en billen zacht terwijl hij op het poepje wacht. Hij ademt rustig in en fluitend uit en het poepje rolt eruit. Daarna veegt hij af, van voor naar achteren. Soms komt er geen poepje, maar dat is niet erg, dan probeert Billie het later gewoon nog een keer. Moeder is trots op hem en Billie krijgt een kus. Billie vindt het fijn dat hij nu weet hoe hij poepen moet en het eten smaakt hem extra goed.

Hillie en Billie leren plassen

Inleiding

In de inleiding wordt uitgelegd dat zindelijk worden een ingewikkeld proces is waar vaak weinig advies over gegeven wordt. Als kinderen te groot zijn voor het potje en willen plassen op het volwassentoilet dan is de toiletpot vaak nog te groot en te hoog om op een juiste manier te kunnen plassen. Door de verkeerde houding kan een kind onvoldoende leegplassen met als risico’s: vaak moeten plassen, een natte onderbroek, een verhoogde kans op blaasontsteking bij meisjes. In de inleiding vind je tips om een goede volledige plas op een volwassen toiletpot tot stand te laten komen. Als ouder moet je ervoor zorgen dat het toilet is ingericht voor het kind.

Verhaal

Hillie en Billie staan in de wei samen met hun moeder Bea. Billie ligt in een deuk omdat Hillie zo grappig doet. Ze staat er wat vreemd bij omdat ze haar billen dichtknijpt. Hillie heeft te lang gewacht met naar het toilet gaan. Ze moet nodig plassen en gaat snel naar het toilet. Hillie wil het snel doen, want ze wil weer spelen met Billie. Hillie is te klein voor het volwassentoilet, ze kan moeilijk haar evenwicht bewaren. De plas komt er niet vanzelf uit op deze manier, ze moet mee persen en dat is niet goed. Als ze heel snel weer terug is bij Billie dan zegt haar moeder dat het zo niet goed is, zij zal haar kinderen leren hoe het moet. Ze maakt een toilet die past bij kleine koetjes, zodat ze beter kunnen plassen. Er komt een voetenbankje en een toiletbrilverkleiner. Hillie leert hoe ze na het plassen af moet vegen en Billie mag kiezen tussen uitdruppelen of afvegen. Als Hillie en Billie het goed hebben gedaan, krijgen ze beiden een bloemenkrans van hun moeder.

De tekst en de illustraties

Het is een draaiboek. Op de voorkant van Hillie en Billie leren poepen zie je de twee kopjes van Hillie en Billie en een plaatje waarop Billie ontspannen op het toilet zit met voetenbankje en toiletbrilverkleiner. Op de voorkant van Hillie en Billie leren plassen zie je ook de twee kopjes en een afbeelding waarop ze beiden bij de toiletpot staan, beide hebben een poot op het voetenbankje. Op de schutbladen komen de twee koetjes terug, Hillie is herkenbaar aan een paarse strik, Billie aan een blauwe pet. Beide verhalen beginnen met een inleiding voor ouders, begeleiders, daarna volgt het verhaal. De tekeningen zijn paginagroot in mooie heldere kleuren. Iedere tekening staat in een kader in de kleuren groen, blauw of paars. Op iedere rechterpagina vind je een tekening, op de pagina ernaast de tekst. Boven de tekst een plaatje van de twee koetjes. De tekst die voorgelezen wordt aan het kind staat in grote letter, het gaat telkens om twee zinnen die rijmen. Onderaan de pagina vind je tekst die bestemd is voor de volwassene. Hier wordt nadere uitleg gegeven, deze uitleg kan in eigen woorden doorgegeven worden aan het kind.

Drie fragmentjes

We maken een wc op maat
zodat het poepen beter gaat


Maak je buik en billen zacht
terwijl je op je poepje wacht


Goed gedaan zegt mama blij
een bloemenkrans voor allebei

Voor welke leeftijd?

Het boek met twee verhalen is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer drie jaar.

Mijn mening

Ik kan dit boek van harte aanbevelen. Kinderen zullen veel opsteken van de twee verhalen met uitleg in rijmvorm en de informatie die bestemd is voor volwassenen is zeer bruikbaar! Tekeningen en tekst vullen elkaar perfect aan. Het boek is geschreven voor ouders met kleine kinderen maar ook voor consultatiebureauartsen en consultatiebureauverpleegkundigen, huisartsen, kinderartsen (bekken) fysiotherapeuten en incontinentieverpleegkundigen.
© 2013 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zindelijkheid bij peutersZindelijkheid bij peutersNiet alle peuters zijn zindelijk. Om een peuter zindelijk te maken zul je met hem moeten oefenen en hem belonen. Als peu…
Help, mijn kind plast nog steeds in de broekHelp, mijn kind plast nog steeds in de broekZowel voor het kind als de ouders is het een fijn moment als kinderen zindelijk worden. Het kan vooral lastig zijn als z…
De plaswekker: hulp bij zindelijkheidDe plaswekker: hulp bij zindelijkheidZindelijkheid laat bij sommige kinderen langer dan normaal op zich wachten. Eén op de tien zesjarigen plast af en toe no…
Kind wil niet op de wc plassen of poepenKind wil niet op de wc plassen of poepenAls een kind wel weet wanneer hij of zij moet plassen, maar dit alleen in een luier wil doen, dan hebben we te maken met…

Boekrecensie: Yoga, eenvoudig en snelrecensieBoekrecensie: Yoga, eenvoudig en snelEr wordt veel geschreven over yoga, want de populariteit van yoga is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Er zijn vele v…
Hortus Arcadië - De Groene SchatkamerrecensieHortus Arcadië - De Groene SchatkamerEen schrijver en een fotograaf stortten zich op de planten in de Botanische tuin in Nijmegen en maakten er een boek van…
Bronnen en referenties
 • Hillie en Billie leren poepen, Hillie en Billie leren plassen (ISBN 90 76986 34 7)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.