recensie

Boekrecensie: Overdosis van Helen Vreeswijk

Boekrecensie: Overdosis van Helen Vreeswijk De gevaren van softdrugs wordt op een rauwe manier uit de doeken gedaan om jongeren te waarschuwen. Een dijk van een boek: Overdosis van Helen Vreeswijk. Het boek is misschien wel lijvig, maar leest als een trein en geeft een realistisch beeld van wat jongeren zoal meemaken op feestjes en party's. Voor ongeruste ouders en voor nieuwsgierige jongeren, de gevaren van onze huidige maatschappij.

Overdosis door Helen Vreeswijk: gegevens van het boek

  • Titel: Overdosis
  • Auteur: Helen Vreeswijk
  • ISBN: 978 90 223 1963 6
  • Aantal pagina's:
  • datum uitgave: 2007
  • plaats uitgave: Antwerpen (België)
  • uitgeverij: Manteau

Korte inhoud van het boek

Een doodgewoon groepje vrienden. Zij doen graag dingen samen en komen bij elkaar in een oude schuur. De tweeling Sanne en Emma, waarbij Emma de losbol is die al wel eens een steekje laat vallen op school en Sanne de voorbeeldige is, die steeds goed leert en schitterende punten haalt. Bart, het rijkeluiszoontje dat vaak alleen thuis zit en in ruil centen van zijn ouders krijgt. Daardoor is hij best populair in de groep, want hij trakteert geregeld. Erik, van wie de pa er uit gemuisd is zonder boe of ba en zonder nog naar zijn kinderen om te zien. Zijn ma, zijn zus en hijzelf hebben het niet breed en het vertrek van zijn vader weegt op hem. Hij voelt zich er verantwoordelijk voor. Idde, tenger en met een ernstige astma-aandoening. Gopal, de kleurling, die een enorm verantwoordelijkheidsgevoel heeft voor de hele groep. Hun leventje ziet er uit als dat van zovele jongeren, totdat ze op een dag besluiten om eens een jointje te proberen. Aangezien geen van hen hiermee ervaring heeft, roepen ze de hulp van Stijn in. En dan gaan de poppen aan het dansen, want die Stijn is niet bepaald een lieverdje. Tijdens een feestje dient hij Sanne GHB toe en verkracht hij haar meerdere keren. Om haar te chanteren, neemt hij foto's van haar terwijl ze daar naakt ligt. Sanne's nachtmerrie begint maar pas, want voor elke foto wil hij nog een keer sex. Sanne wil niets zeggen aan haar vrienden of aan haar ouders. Ze is bang dat de foto's op internet gaan gezet worden en dat haar reputatie er aan zal zijn. Ze valt in een zwart gat en gaat langzamerhand achteruit. Erik heeft dringend geld nodig en laat zich in met de bende van Joop Sneek. Hij gaat drugs verhandelen op feestjes om een centje bij te verdienen. Joop Sneek is een drugsverkoper die ooit veel aanzien had, maar nu een beetje opzij is geschoven. Hij woont samen met Selma, een ex-hoertje en haar zoontje. Hij is gek op haar, zij misbruikt hem gewoon. Stilaan gaan de zaken van Joop terug beter wanneer hij een xtc-handeltje begint. Maar dan gaat alles grondig mis en sluit het net zich rond Sanne, Erik, de rest van de vrienden, Stijn, Joop en Jeffrey. Een triestige ontknopping, maar wel heel realistisch.

Begin en einde van het boek

Het boek begint tijdens een rouwdienst en je voelt het verdriet van Emma in elke regel. Pas achteraan het boek kom je te weten wie er begraven wordt. Het is misschien niet wie je in het begin van het boek dacht, maar dat maakt het er niet minder erg om.

Pedagogisch aspect van het boek

Het boek beschrijft heel goed hoe xtc wordt gemaakt, in welke erbarmelijke omstandigheden en door welke onbekwame mensen. Vaak gaat het om echte geldwolven die niet echt veel inzitten met de samenstelling van hun goedje, maar enkel de cijfertjes zien op het einde van de rit. Ze deinzen niet terug om de hulp in te roepen van junks of louche types om de pillen te brouwen. Kennis van chemicaliën en het gebruik er van is de meesten vreemd. Ook voor de makers van het goedje is dus niet alles zonder gevaar. Dat mag Jeffrey aan den lijve ondervinden. Hoe dan ook: wat jongeren dus kopen op feestjes is dus niet altijd clean. Zoals Helen Vreeswijk het in het nawoord zelf verwoord, is het een kwestie van Russische roulette spelen. Eén slecht gemengd pilletje is voldoende. En dat kan één pilletje uit een dozijn zijn. Je zal maar pech hebben!

Je ziet ook dat dealen niet zonder gevaar is. Je denkt dat je maar een klein, onbenullig radertje bent als dealer, maar eigenlijk speel je mee met de grote mannen. Zij deinzen niet terug om iemand stevig toe te takelen of zelfs een kopje kleiner te maken.

Verder in het boek wordt ook heel goed de druk van een groep weergegeven. Zelfs al wil je niet meedoen, toch gebeurt het vaak dat je meedoet om er bij te horen, om niet als slappeling te worden aanzien. Met alle gevolgen van dien.

Hoe eenzaam jongeren kunnen zijn, ook wanneer ze omringd worden door een hechte familie en leuke vrienden komt ook aan bod in dit boek. Waarom vertelt Sanne aan niemand wat haar is overkomen? Zulke dingen kan je niet in je eentje oplossen en verwerken.

De titel van het boek

De titel van het boek "Overdosis" zet je misschien wel op een verkeerd spoor. De persoon die sterft gaat immers niet dood aan een overdosis, het is helemaal geen junkie. Het is doodgewoon een jongere die nieuwsgierig is en een keer een xtc-pilletje probeert. Een xtc-pilletje dat slecht gemaakt is en dat dus dodelijk is.

Wie is Helen Vreeswijk?

Helen Vreeswijk is geboren in 1961. Als kind had ze soms problemen op school door haar dyslexie. Haar droom was om te schrijven of om bij de politie te gaan werken. Het werd beide. Eerst werd ze vingerafdrukdeskundige bij de politie, maar langzamerhand klom ze op. Als uitlaatklep voor al wat ze op haar werk meemaakte, begon ze te schrijven. Haar eerste vier boeken voor jonge kinderen waren niet echt een succes. Toen schreef ze in 2004 een boek voor veertienjarigen en dat was meteen een schot in de roos, vooral in Vlaanderen. Ze schreef dan maar verder voor die leeftijdscategorie en verwerkte in haar boeken dingen die ze tijdens haar carrière was tegengekomen: loverboys, problemen met drugs, prostitutie, etc. Sinds 2010 werkt ze niet langer meer bij de politie maar is ze fulltime schrijfster. Met haar boeken wil ze jongeren waarschuwen voor de gevaren die in onze huidige maatschappij overal op de loer liggen.

Eigen mening

Het boek is bedoeld voor 15+. De ruige en openlijke manier waarop alles beschreven wordt, duwt de jongeren echt met de neus op de feiten. Brave vijftienjarigen zullen misschien wel grote ogen opzetten wanneer ze zien hoe hard alles er aan toe kan gaan en niet alles precies begrijpen. Jongvolwassenen zullen er heel wat in herkennen van hun leefwereld. Voor ouders is het eveneens een prima boek. Zij leren hoe de dingen verlopen op feestjes en party's en kunnen hun kinderen zo waarschuwen en dingen uitleggen. Het is echt een boek om op school of in familiekring te bespreken.
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag  Overdosis, Helen VreeswijkBoekverslag Overdosis, Helen VreeswijkIn Overdosis van auteur Helen Vreeswijk staat het gebruik van softdrugs centraal en hoe dit van onschuldig blowen steeds…
Boekverslag Loverboys, Helen VreeswijkMet Loverboys stelt schrijfster Helen Vreeswijk wederom een maatschappelijk dilemma aan de kaak. Ze beschrijft op realis…
Boekverslag  Over the edge, Helen Vreeswijk en Dirk BrackeBoekverslag Over the edge, Helen Vreeswijk en Dirk BrackeHelen Vreeswijk en Dirk Bracke, allebei bekend van diverse boeken voor jongeren, bundelen hun krachten in het boek Over…
Help, mijn kind is verslaafd aan drugsHelp, mijn kind is verslaafd aan drugsAls ouders van een verslaafd kind staat u vaak machteloos. U wilt uw kind helpen, maar hoe? In veel gevallen moet u het…

The Casual Vacancy J.K. RowlingrecensieThe Casual Vacancy J.K. RowlingEen roman van J.K. Rowling waarbij na een onverwacht sterfgeval de emoties hoog oplopen. In het kleine Engelse dorpje Pa…
Sinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtrecensieSinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtSinterklaas bestaat! Is een boek van de bekende adviseur van Sinterklaas: Bram van der Vlugt. Van der Vlugt, die in 2010…
Bronnen en referenties
  • Het boek Overdosis van Helen Vreeswijk
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 27-06-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.