recensie

Boekrecensie: Slagschaduw

Boekrecensie: Slagschaduw Het verhaal van Slagschaduw is beperkt. Het leven van slechts één persoon, Rick, wordt in dit boek van Van Reybrouck uit de doeken gedaan. Toch is dit meesterwerk zoveel meer dan de belevenissen en gevoelens van een man op zoek naar een vrouw en zichzelf.

Identiteitskaart

  • Titel: Slagschaduw
  • Auteur: David Van Reybrouck
  • Uitgeverij: Manteau
  • Genre: roman
  • Verschijningsdatum: 2007

Een kleine vrouw

Rick is een Brusselse journalist met een doel. Hij is op zoek naar het model van een standbeeld dat Gabrielle Petit voorstelt. Petit was een Franse vrouw die door Duitse troepen gefusilleerd werd toen ze 23 jaar was. Rick wil ontdekken wie het model was, het verhaal achter haar leven ontdekken. Niemand weet waar ze is en de zoektocht zal niet gemakkelijk verlopen. Maar Petit is slechts een façade. Eigenlijk is Rick zelf de weg kwijt. Hij heeft tijd nodig om alles weer op een rijtje te zetten.

De vriend en de liefde

Rick heeft de laatste tijd namelijk heel wat verloren. Zijn beste vriend is gestorven in een ongeval en de relatie met de vrouw van zijn leven is op de klippen gelopen. Van Reybrouck pakt dit op een slimme manier aan. Het boek bestaat uit twee grote delen. Het eerste deel vertelt het verhaal van Claire, de verloren liefde van Rick. Het tweede deel gaat over zijn beste vriend die hij dood terugvindt. Het is op zich een zwaar verhaal, maar door de vele intermezzo’s – zijn zoektocht naar Petit is door het hele boek verweven – komt het niet zo over.

Subtiele gevoelens

Van Reybrouck geeft veel informatie, maar doet ook dit op een subtiele manier. Gevoelens worden niet letterlijk beschreven, maar aangetoond door de realiteit. Wanneer Rick champagne wil drinken, merkt hij dat de fles zijn bubbels heeft verloren, net zoals hij zijn leven heeft verloren. Ook worden de gedachten van Rick naar het einde toe beter, ze lichten als het ware op. Dit visualiseert Van Reybrouck door over te schakelen van donkerblauwe voorwerpen in het begin naar lichtblauwe op het einde. Op deze manier vergt het lezen meer aandacht, maar is het ook aangenamer om na te denken over het leven van Rick. Zo ontdek je al snel dat hij niet het zoveelste personage is zonder een drijfveer. Hij heeft een reden voor alles wat hij doet en dit onderscheidt hem van andere simpele protagonisten.

Twee protagonisten

Hoewel Rick de hoofdrol opeist in het verhaal, is de locatie waarin het boek zich afspeelt zeker even belangrijk. Brussel leeft. De stad is melancholisch en triestig en ook dit sluit aan bij de gevoelens van Rick. Je voelt dat er geleefd is in Brussel en dit voegt een extra dimensie toe aan het boek. Het is alsof Rick perfect wordt aangevuld door een tweede protagonist.
Slagschaduw is een speciaal boek. Het verhaal zelf is niet fantastisch, maar de manier waarop het wordt verteld maakt het boek onvergetelijk. Slagschaduw bewijst dat omkadering belangrijker kan zijn dan inhoud. Een triomf voor Van Reybrouck.

Waarom Brussel?

De stad Brussel is niet toevallig uitgekozen. Ze bulkt namelijk van historische locaties die tonen dat er in Brussel geleefd is. Ook woedde er van 1688 tot 1697 de Negenjarige Oorlog. In 1695 bombardeerde Frankrijk naar aanleiding van deze oorlog de Grote Markt. Alleen het Stadhuis van Brussel en het Broodhuis overleefden dit bombardement, al waren ook zij gedeeltelijk verwoest. Restauraties waren broodnodig en deze herstelwerken hebben ervoor gezorgd dat Brussel een stad van tegengestelden is geworden. Langs de ene kant bestaat de stad uit authentieke gebouwen die nostalgische gevoelens oproepen bij de mensen die de stad allang kennen. Langs de andere kant zijn er dan weer de gerestaureerde gebouwen en het drukke uitgaansleven die Brussel toch modern maken.
© 2012 - 2024 Woutd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
De recensie van Biblion, waarom belangrijk?De recensie van Biblion, waarom belangrijk?Heb je een boek uitgebracht? Dan is de kans groot dat er een recensie van je boek wordt geschreven door Biblion. Deze re…
Voordelen en nadelen van windenergie?Voordelen en nadelen van windenergie?Wind gebruiken om energie aan te maken is een milieubewuste manier om energie op te wekken. Door op deze manier energie…
Brussel: de hoofdstad van BelgiëBrussel: de hoofdstad van BelgiëBrussel is de hoofdstad van België maar ook van de Vlaamse en de Franse gemeenschappen. Samen met de Duitse gemeenschap…

Sinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtrecensieSinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtSinterklaas bestaat! Is een boek van de bekende adviseur van Sinterklaas: Bram van der Vlugt. Van der Vlugt, die in 2010…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.be
Woutd (3 artikelen)
Gepubliceerd: 18-11-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.