recensieSurvivalgids voor kinderen met overgewicht
Eén op de vijf kinderen en jongeren hebben overgewicht, en de meesten zitten daardoor slecht in hun vel. Ze voelen zich minder en worden vaak geplaagd. Dat er ook dingen zijn waar ze erg goed in zijn, vergeten ze vaak. In de overgewicht survivalgids wordt uitleg gegeven over wat obesitas precies is, welke gevoelens erbij kunnen horen en wat je aan obesitas kunt doen. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf circa acht jaar tot een jaar of veertien. Ook voor ouders, leerkrachten of hulpverleners kan dit boek een hulpmiddel zijn.
Gegevens van het boek
- Titel: De overgewicht survivalgids
- Tekst: Annik Simons in samenwerking met Els Engels
- Uitleg door: An Vandeputte
- Illustraties buitenkant boek: Maaike Devos
- Illustraties in boek: Josine van Schijndel
- Uitgeverij: Abimo Uitgeverij
- Jaar: 2011
- ISBN: 978 90 5932 692 7
- Pagina’s: 120
- Genre: kinderboek, gezondheid
- Doelgroep: kinderen tussen de acht en de veertien jaar
Over de auteur, Annik Simons
Annik Simons is in 2001 afgestudeerd als kinder- en jeugdpyschiater. Vijftien jaar lang was ze werkzaam als beleidspsychiater van de zorgeenheid eetstoornissen van ZNA-UKJ (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen-Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie). Aan deze afdeling is ze nog (2020) deeltijds verbonden en aan het Centrum voor Erfelijke Metabole aandoeningen Antwerpen. Op wetenschappelijk gebied is ze actief binnen het CAPRI (Collaborative Antwerp Psychiatric Research Institute). Sinds 2011 is ze stichtend lid van de Vlaamse Academie Eetstoornissen (VAE). Als psychiater heeft de link tussen het psychisch en het fysieke haar altijd geboeid. Dat is de reden dat ze zich verder heeft gespecialiseerd in eetstoornissen en kinderen en jongeren met een chronische lichamelijke aandoening. In 2016 heeft Annik Simons samen met Femke Vanhooren (kinder- en jeugdpsychiater) een praktijk opgericht waar kinderen en jongeren met eetstoornissen terechtkunnen voor ambulante zorg binnen een aangenaam kader: Care in Balance.
Over Ann Vandeputte (zij geeft uitleg in het boek)
Ann Vandeputte is afgestudeerd in de klinische psychologie. Ze werkt als klinisch psycholoog en gedragstherapeut bij vzw Eetexpert.be, kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen.
Over de illustrator van de tekeningen op de kaft van het boek, Maaike Devos
Maaike Devos tekent al enige jaren de illustraties voor cursussen Nederlands voor anderstaligen. Ze vindt het leuk om humor te gebruiken in haar illustraties. Sinds 2007 maakt Maaike tekeningen voor Abimo Uitgeverij. Ze tekent meestal met potlood, pen en aquarel, daarna bewerkt ze de tekeningen digitaal.
De opzet van het boek
Het boek bestaat uit een voorwoord en een inleiding. Daarna volgen er twaalf hoofdstukken en tot slot een slotwoord, enkele leuke oefeningen, een boodschap voor ouders, leerkrachten en hulpverleners en als bijlage: Tips rond gezonde voeding.
De hoofdstukken
Hoofdstuk 1: Over overgewicht en obesitas
- Wat is overgewicht en wat is obesitas?
- Hoe kun je weten of je overgewicht hebt?
- Hoe komt het dat je overgewicht hebt?
- Zijn er veel kinderen met overgewicht of obesitas?
- Wat zijn de gevolgen ervan?
Hoofdstuk 2: Over gevoelens
- Ongelukkig voelen
- Beschaamd zijn
- Boos
- Anders voelen
Hoofdstuk 3: Wat kun je er zelf aan doen?
- De juiste voeding eten
- Veel bewegen
- Zorgen dat je je goed in je vel voelt
- Algemene dingen om op te letten
- Gouden tips
Hoofdstuk 4: Gezonde voeding
- De actieve voedingsdriehoek
- Water
- Graanproducten en aardappelen
- Groenten
- Fruit
- Melk
- Vlees, vis eieren en vervangproducten
- Smeer- en bereidingsvet
- Restgroep
Hoofdstuk 5: Bewegen
- Gewone beweging en sport
- Gouden beweegtips
Hoofdstuk 6: Je goed in je vel voelen
- Stoppen met piekeren
- Problemen leren oplossen
- Van jezelf houden, van binnen en van buiten!
Hoofdstuk 7: Mijn plan!
Hoofdstuk 8: Hulp zoeken
- Diëtiste
- Psycholoog
- Kinderpsychiater
Hoofdstuk 9: School
- Gymlessen
- Bewegen tijdens de pauzes
- Op de fiets of lopend naar school
- Alleen eten wat je van thuis hebt meegenomen
Hoofdstuk 10: Verhaal van een kind
- Lien, een meisje van elf, vertelt haar verhaal
Hoofdstuk 11: Verhaal van een moeder
- Een moeder vertelt over haar zoon Tim. Tim heeft meegedaan aan een groepsprogramma voor kinderen met overgewicht
Hoofdstuk 12: Nuttige adressen
- www.eetexpert.be
- www.obesitasvereniging. nl
Een fragment
Weet je nog hoeveel je moet bewegen? Inderdaad: een uur per dag! Dit wil niet zeggen dat je elke dag een uur naar de sportclub moet. Ook thuis kun je veel bewegen. En als je nu spontaan denkt: ‘Daar heb ik geen tijd voor!’, moet je even nadenken hoeveel tijd je doorbrengt met tv kijken, games en computeren. En als je nu denkt: ‘Ja, maar dat is wel mijn ontspanning’, moet je toch eens proberen om meer te bewegen, en je zult merken dat dit ook ontspannend is (zelfs veel meer) en dat je er extra energie van krijgt! Wat bewegen betreft kunnen we dus een onderscheid maken tussen gewone beweging en sport.
De overgewicht survivalgids
Overgewicht bij kinderen is een onderwerp, dat steeds meer aandacht krijgt. Deze survivalgids zal kinderen met overgewicht en hun begeleiders veel steun geven. Je krijgt als lezer de informatie in verschillende vormen: feitelijke informatie, ervaringsverhalen, maar ook invuloefeningen en vooral veel tips. Een kind zou dit boekje ook heel goed voor een spreekbeurt kunnen gebruiken over overgewicht. Fijn dat er aan het einde van het boek een hoofdstuk is toegevoegd voor ouders, leerkrachten en hulpverleners. Ook de bijlage met tips rond gezonde voeding is een goede aanvulling. Dit boek zou in iedere schoolbibliotheek moeten staan.