recensie

Boekrecensie: Ik zorg voor mijn cavia

Boekrecensie: Ik zorg voor mijn cavia Bij het aanschaffen van een huisdier is het leuk om voor die tijd boeken in huis te halen over het dier. In dit boek vind je duidelijke uitleg over hoe je voor een cavia moet zorgen en op de illustraties is te zien wat je allemaal nodig hebt om een cavia te houden. Als extraatje vind je achterin het boek een knutselpagina. De twee pagina’s met allerlei tips van de dierenarts maken het samen met het verhaal tot een mooi naslagwerk voor kinderen in de leeftijd van vier tot acht jaar.

Gegevens van het boek

 • Titel: Ik zorg voor mijn cavia
 • Oorspronkelijke titel: Un conill d’indies a casa (Catalaans)
 • Tekst: Alejandro Algarra
 • Illustraties: Rosa Maria Curto
 • Uitgeverij: Ballon Media nv, België (deze uitgave)
 • Jaar: 2009
 • Pagina’s: 35
 • ISBN: 978 90 374 7204 25
 • Genre: kinderboek, jeugdboek, dierenboek, prentvertelling

Over de schrijver, Alejandro Algarra

Als ik via Google zoek naar de auteur kom ik titels tegen als: Laten we zorgen voor onze nieuwe grasparkiet, schildpad, kikker, vissen. Verder kan ik helaas geen informatie vinden over de schrijver.

Over de illustrator, Rosa Maria Curto

Rosa Maria is geboren in de wijk Gracia in Barcelona. Tegenwoordig kun je een opleiding volgen om illustrator te worden, maar die mogelijkheid was er nog niet toen Rosa Maria Curto die richting op wilde. Zij heeft het zelf geleerd. Ze maakt Catalaanse tekeningen, die over de hele wereld verspreid zijn. Ze werkt met aquarel, olie, pastel, gouache, inkt, airbrush en potlood.

De inhoud van het boek

Het boek bestaat uit 15 hoofdstukken:

 1. Een heel speciaal cadeau
 2. Vele soorten cavia’s
 3. We gaan ze halen!
 4. Het huisje van de cavia’s klaarmaken
 5. De eerste momenten thuis
 6. Etenstijd!
 7. Speelgoed voor de cavia’s
 8. De kooi schoonmaken
 9. Onbevreesd
 10. Op mijn schoot
 11. Mijn cavia maakt zachte geluidjes
 12. Wees voorzichtig!
 13. Tijd voor wat beweging!
 14. In bad!
 15. Twee uiterst tevreden cavia’s
 • Daarna volgt een knutselpagina: een potloodhouder
 • Tot slot twee pagina’s met tips van de dierenarts

Tekst en illustraties

Op de voorkant een afbeelding van twee cavia’s die heel tevreden ogen. In grote letters onder deze afbeelding: Mijn cavia. Rechtsboven in een blauw vlak: Ik zorg voor. Daarboven een kleine afbeelding van een cavia. Op de achterkant van het boek korte uitleg over de inhoud van het boek en een aantal tekeningen die je ook in het boek tegenkomt. De waterverfillustraties beslaan een enkele of een dubbele pagina. Op iedere tekening kom je een of meer cavia’s tegen, soms staan ze klein afgebeeld maar ook een keer bijna paginavullend. Ook zonder de tekst zou een kind kunnen begrijpen wat er bedoeld wordt. De titels van de hoofdstukken zijn in grote letter gedrukt in lichtgrijs en zwart. Ook voor de rest van de tekst zijn grote letters gebruikt. Bij iedere illustratie vind je tekst, tussen de vijf en de tien regels. De tekst is goed te volgen voor kinderen vanaf een jaar of vijf. De tips van de dierenarts vind ik meer iets voor de ouders of begeleiders om door te nemen.

Twee fragmenten

Fragment 1

De ouders van Tim en Anna willen een klein troeteldiertje kopen. Ze hebben er goed over nagedacht, er met hun vrienden over gepraat en uiteindelijk hebben ze voor een cavia gekozen. Dat is een rustig en tam dier, dat gemakkelijk te verzorgen is en vooral heel mooi is. Wat was het een leuke verrassing voor de kinderen, toen ze hoorden dat ze een huisdier zouden krijgen. Of misschien wel twee…

Fragment 2 (uit ''Tips van de dierenarts'')
De kooi van een cavia moet groter zijn dan die van een hamster of een muis. De minimumafmetingen zijn 60 cm lang, 50 cm breed en 40 cm hoog. Voor twee cavia’s moet de kooi wel wat groter zijn. Er bestaan zowel open als gesloten kooien voor cavia’s, omdat ze niet kunnen springen. Open kooien mogen alleen gebruikt worden als er geen andere huisdieren zijn die de cavia’s kunnen aanvallen, zoals honden, katten of fretten. Kooien met een rooster op de bodem moeten vermeden worden, want cavia’s kunnen erin vast komen te zitten met hun pootjes en zich bezeren. De kooi moet op een rustig plekje staan.

Voor welke leeftijd?

Het boek is geschikt voor kinderen tussen de vier en de acht/negen jaar.

Mijn mening over het boek

Het is een leuk verhaal over Anna en Tim die een cavia krijgen. Ze leren hoe ze de twee dieren moeten verzorgen en opvoeden. Het boek heeft nog twee extraatjes: een knutselpagina waar een kind kan zien hoe het een potloodhouder kan maken met aan twee zijkanten een afbeelding van een cavia. Verder twee pagina’s met tips van de dierenarts. De tips vind ik meer geschikt voor ouders of verzorgers, maar het is wel leuk om in eigen woorden deze uitleg over te brengen aan kinderen.
© 2012 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omgaan met cavia'sOmgaan met cavia'sCavia's zijn lieve dieren, maar ze kunnen heel snel angstig worden. Een gelukkige cavia is een cavia die zich altijd op…
Het verzorgen van een caviaHet verzorgen van een caviaCavia's zijn erg populaire huisdieren in Nederland. Maar hoe kun je een cavia het beste verzorgen? En wat voor hok heeft…
De cavia: meest voorkomende ziektesDe cavia: meest voorkomende ziektesCavia’s laten niet snel zien dat ze ziek zijn. Het zijn namelijk prooidieren, en een ziek dier is een makkelijke prooi v…
Mogelijke oorzaken van mager wordende caviaMogelijke oorzaken van mager wordende caviaCavia's zijn vluchtdieren en dat wil zeggen dat ze niet snel laten zien als ze zich niet in orde voelen. Vaak als je zie…
Bronnen en referenties
 • Ik zorg voor mijn cavia (ISBN 978 90 374 7204 25)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.