Sieraden maken met Art Clay Silver: benodigdheden

Wil je zelf aan de slag gaan met Art Clay Silver en vraag je je af wat je hiervoor allemaal nodig hebt? Dan kunnen deze tips je helpen om alle benodigdheden te verzamelen zodat je alles bij de hand hebt om je eigen sieraden te maken. Zoals je zal zien heb je toch een heel aantal items nodig om met art clay silver aan de slag te gaan. Maar geen nood. Er zijn online of in de gespecialiseerde winkel ook starterskits te koop waarin de meeste benodigdheden om te starten reeds voorzien zijn.

Basisbenodigdheden

Art clay silver: klei

Uiteraard kan je geen juwelen in art clay silver maken zonder art clay silver zelf! Deze klei is te verkrijgen in pakjes van verschillende hoeveelheden (bv. 7g, 10g, 20g). De hoeveelheid die je nodig hebt hangt af van het voorwerp dat je zal maken. Als algemene regel geldt: hoe kleiner de verpakking, hoe duurder de prijs per gram. Voor een doorsnee ring heb je ongeveer 10 gram nodig.

Pasta

Je kan zilverkleipasta apart kopen, maar je kan hem evengoed zelf maken door aan je restjes zilverklei een beetje water toe te voegen. Zo gaan ze niet verloren. SPaar de restjes op in een potje dat je kan afsluiten en doe er een klein beetje water bij.

Kommetje water

Nodig om de klei vochtig te houden.

Kleimesje

Om de klei af te snijden bestaat er een speciaal plat plaatje waarvan de scherpe zijkanten gebruikt worden om het teveel aan klei weg te snijden. Het is ook handig om rechte randen te maken als je bijvoorbeeld een ring maakt.

PVC buisje

Nodig om de klei uit te rollen. Je hoeft vaak geen speciaal buisje te gaan kopen. Een restant dat je thuis nog hebt,kan hier ook perfect voor dienen.

Twee plastic latjes

Deze heb je nodig om naast de klei te leggen. Je kan het pvc-buisje hierover rollen zodat je klei de dikte van de latjes krijgt. Je klei zal zo een mooi gelijkmatig oppervlak krijgen. Je kan speciale latjes kopen, maar je kan evengoed inventief zijn en bijvoorbeeld een stapeltje kartonnen kaartjes gebruiken totdat je de gewenste dikte bereikt. Zorg er wel voor dat de kaartjes aan beide zijden even hoog zijn.

Ringenbos (enkel voor het maken van ringen)

Dit is een verzameling plastic (redelijk goedkoop) of metalen (eerder duur) ringen. Hiermee kan je de juiste maat voor je ring afmeten. Let wel, je moet +- drie maten bij je echte maat bijtellen voor het maken van de ring. Tijdens het bakken krimpt de ring nog.
Vaak wordt ook gebruik gemaakt van een ringenkaart. Dit is een kartonnen kaart waarin de ringmaten zijn uitgesneden. Persoonlijk vind ik zo’n kaart niet echt handig. Voor enkele euros heb je al een echte plastic ringbos. Die plastic ringen kan je zoals een gewone ring over je vinger schuiven en dat is toch een stuk handiger om je maat te meten.

Ringstok (voor het maken van ringen)

Een ringstok is nodig om je ring rond te maken. Door de juiste ringmaat van de ringbos over de stok te schuiven, weet je op welke plaats je de ring moet modelleren om de juiste diameter te verkrijgen.
Gebruik post-its om over de ringstok te plakken zodat je de juiste maat kan overnemen op de post-it. Maak je ontwerp rond de post-it. Het is dan achteraf makkelijk van de ringstok te verwijderen.

Penseel

Om klei te bevochtigen die droog aan het worden is. Je hebt tevens een penseel nodig om de pasta op je sieraad aan te brengen.

Pincet

Dit kan je gebruiken om bijv. zirkoontjes aan te brengen in je sieraad. Je kan het tevens gebruiken om een patroon in je sieraad aan te brengen. Maar evengoed kan je vele ontwerpen zonder pincet maken.

Halfronde vijl

Na het drogen van je sieraad kan je met deze vijl oneffenheden wegwerken vooraleer het gebakken wordt. Gebruik de platte kant voor vlakke oppervlakken en de ronde kant voor bijvoorbeeld de binnenkant van ringen.

Schuurdoekjes

Deze bestaan normaal in drie “fijnheden”. Begin met de minst fijne en eindig met de fijnste om alle oneffenheden weg te werken.

Polijstborsteltje

Na het bakken van de klei ontstaat er een soort wit kristal op je sieraad. Dit kan je verwijderen met een stevig polijstborsteltje zodat je zilveren sieraad te voorschijn komt.

Polijstnaald

Dit is een rond staafje met een botte en een scherpe punt. Je gebruikt het om je sieraad een mooie glans te geven indien gewenst.

Afsluitbaar plastic zakje

Bewaar stukjes klei die je niet meteen gebruikt in een goed afsluitbaar plastic zakje. Zoniet droogt hij binnen de korste keren uit.

Werkmatje/plankje

Eender welk voorwerp met een glad oppervlak kan hiervoor gebruikt worden. Neem bijvoorbeeld een placemat of een tegel. Blijft de klei er toch aan plakken, leg er dan eventueel een stuk papier op.

Aan te raden

Poppenklei

Deze klei kan je gebruiken om te oefenen. Art clay silver is niet goedkoop, dus je wil uiteraard niet teveel knoeien. Je ontwerp kan best van de eerste maal goed zijn. Vandaar dat het aan te raden is om op voorhand je ontwerp uit te proberen met goedkope poppenklei. Deze heeft ongeveer dezelfde structuur als art clay silver en je kan er zoveel mee uitproberen als je wil.

Haardroger

Gebruik een haardroger om je sieraad droog te blazen vooraleer het bij te vijlen en te bakken. Je kan het ook in de gewone lucht laten drogen maar geef het dan zeker 24u de tijd. Je moet in beide gevallen absoluut zeker zijn dat je sieraad goed droog is vooraleer het gebakken wordt. Wacht liever wat te lang dan risico’s te nemen.

Optioneel

Zirkonen of andere steentjes die geschikt zijn om gebakken te worden. Let op, je kan hier niet eender wat voor gebruiken.

Zilvergruis

Deze kan je aanbrengen op je nog natte sieraad. Je krijgt zo een korrelig effect.

Zwavellever

Als je het sieraad in een oplossing van water met enkele druppels zwavellever legt, dan wordt het zwart. Bij het polijsten zal het zwart weer verdwijnen, behalve in de groeven, wat soms een mooi effect geeft

Droogrooster

Als je zelf je sieraad bakt op het gasfornuis dan heb je hiervoor het droogrooster nodig. Soms kan je je sieraad ook gewoon laten bakken in de hobbywinkel. Ikzelf verkies deze optie omdat dat minder gedoe met het gasfornuis oplevert en de klei dan in een echte art clay silver oven wordt gebakken. Maar het gasfornuis blijft wel degelijk een goed alternatief.

Vormpjes

Wil je specifieke vormpjes uit je klei halen dan kan je gerust gebruik maken van allerhande voorgemaakte vormpjes zoals bloempjes, druppels, vierkanten,...

Spateltje

Je kan gerust aan de slag zonder spateltje, maar ikzelf vind het handig om figuren in de klei te maken en ook om bijvoorbeeld de uiteinden van een ring dicht te maken.

Weet je niet goed hoe je met al dit materiaal aan de slag moet? Op het internet vindt je enkele goede handleidingen, maar je kan evengoed één van de vele cursussen volgen. Deze lijken duur, maar vaak zit er heel wat materiaal inbegrepen en krijg je je basismateriaal ook mee naar huis zodat je meteen zelf aan de slag kan... Informeer steeds wat er al dan niet in de prijs is inbegrepen.
© 2007 - 2024 Evaluna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een kinderfeestje - Knutselen met Foam ClayEen kinderfeestje - Knutselen met Foam ClayFoam Clay is een zelf hardende klei waar kleine, witte schuimballetjes aan toe zijn gevoegd. Je kunt er voorwerpen van b…
Wat verdient een starter?Wat verdient een starter?Het inkomen van starters op de arbeidsmarkt verschilt sterk. Afhankelijk van de opleiding kunt u al ongeveer nagaan hoev…
Gemiddeld inkomen van starters HBO of WOGemiddeld inkomen van starters HBO of WOStarters met een afgeronde opleiding op HBO of WO niveau moeten in eerste instantie genoegen nemen met een relatief laag…
Band-it: Loom Bands, de Zomerrage van 2014Band-it: Loom Bands, de Zomerrage van 2014Met Band-it kun je zelf sieraden, haarspelden en overige accessoires maken van kleurrijke rubberen bandjes. De zomerrage…

In de ban van WildebraspoppenWildebras is een van de weinige poppenmerken die Nederland rijk was. De fabriek bestaat al lang niet meer. Maar verzamel…
Zelf een kerstkrans makenZelf een kerstkrans makenMet de kerstdagen hebben veel mensen een kerstkrans in huis hangen. Deze kun je kopen in de meeste tuincentra, maar het…
Reacties

Joke van Hagen, 06-12-2010
Ik denk erover om zelf een oventje aan te schaffen maar die is nogal prijzig. Kan iemand mij vertellen wat de voordelen zijn van een oventje boven het bakken op het gasfornuis, wat toch als een goed alternatief wordt aangegeven? Reactie infoteur, 14-12-2010
Bij een oventje ken je de exacte temperatuur en weet je dus wanneer je werkstuk goed doorbakken is. Bij een gasfornuis is dat niet altijd het geval. Je moet het werkstuk ook op de juiste plaats op je roostertje op het vuur zetten. In sommige winkels kan je de art clay ook voor jou laten bakken. Dat kan een goed altenratief zijn als je geen dure oven wil kopen.

Henny Boogaard, 27-01-2010
Het lijkt me leuk om zelf een oven te hebben waar zijn ze te koop en hoe duur zijn ze kan iemand mij dat vertellen? Reactie infoteur, 29-01-2010
Kijk eens op http://www.artclaysilver.nl/
ongeveer 500€ voor een oventje

Evaluna (66 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2007
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.