Sieraden zelf maken

Iedereen heeft wel enige vorm van creativiteit in zich, maar niet iedereen wil er actief mee aan de slag gaan. Doe je dit wel dan zijn er talloze mogelijkheden. Zelf sieraden maken zie je steeds meer en is relatief eenvoudig en hartstikke leuk. Hoe werkt het?

Hoe begin je?

Je begint met te bepalen wat je wilt hebben, maar dan moet je eerst weten of je wilt gaan rijgen, schakelen of haken met draad.
Laten we vooralsnog van rijgen uitgaan. Dan heb je in ieder geval de juiste tangetjes nodig (kniptang, platbektang en rondbektang), maar handiger is een basispakket te nemen. De hobbywinkels en webwinkels hebben kant-en-klare pakketten waar deze tangetjes ook in zitten. Maar ook het legbord, rijgdraad, slotjes en ringetjes. Voldoende om je eerste sieraden te maken … al je tenminste ook de gewenste kralen hebt gekocht.

Ga je zelf aan de slag dan is het veel oefenen, maar kan je dit geduld niet opbrengen kijk dan in je omgeving voor een workshop. Deze worden door het hele land gegeven.

Winkel

Als je de hobbywinkel of speciale kralenwinkel bezoekt realiseer je dan dat deze duurder is dan de webwinkel. Daar staat tegenover dat je al je materialen echt ziet en de kleuren kunnen bij de webwinkel wel eens anders overkomen.
Kijk bij de webwinkel goed of de verzendkosten voor je eigen rekening komen of niet. Dat zou de kralen plots een stuk duurder kunnen maken. Tevens met enkele dagen levertijd rekening houden.

Techniek: Rijgen

Er zijn veel technieken mogelijk, maar voor de beginner is rijgen een prima start.

Je hebt nylondraad en metaaldraad met een laagje er omheen. Nylondraad is op zich prima, maar het lubbert een beetje en metaaldraad niet. De zogenaamde knijpkraaltjes vormen hier de uiteinden voor.

Lengte

De lengte van de armband is eenvoudig (moet niet over de hand kunnen schieten) maar de lengte van de ketting bepaald je zelf. Een korte ketting kan mooi bij een blote hals staan, maar een lange ketting is ook goed te combineren. Bepaal dit eerst.

Model

Ga vervolgens de kralen in het patroon leggen zoals jij dit wilt. Denk hierbij aan de kleuren van je kleding waarmee je wilt gaan combineren, maar ook je huid (erg blank of diep gekleurd). Dit kan een ketting anders doen overkomen. Natuurlijk is de combinatie van de kralen op zich ook belangrijk. Maak een ketting niet te druk, dit kan storend overkomen. Grote en kleine kralen afwisselen kan wel, maar houdt een gekozen patroon wel vast voor de rest van de ketting.
Tijdens het rijgen enkele malen met je ketting voor de spiegel gaan staan of het gewenste effect er nog steeds is.

Afsluiten

Bevestig met het tangetje als laatste het slotje aan het uiteinde. Je kunt er eventueel nog een verlengkettinkje aan maken. Zo kun je de ketting op verschillende lengtes dragen.

Tot slot

Het is niet gezegd dat je eerste ketting meteen het kunstwerkje is dat je oorspronkelijk voor ogen had, maar oefening is belangrijk en blijf uitproberen en laat je creativiteit de vrije gang gaan.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf je eigen sieraden makenHé verdorie, weer iemand met dezelfde ketting! Daar heb je geen last van als je je eigen sieraden maakt!
Geld voor je gouden sieradenGeld voor je gouden sieradenGoud is op dit moment een populaire middel om je geld in te beleggen. Andersom is er ook veel vraag naar goud en kun je…
Kaarten maken in 3dAls ik even de tijd heb, pak ik mijn knip en plak spulletjes om kaarten te maken. Niet zomaar kaarten, maar kaarten in 3…
Reactie

Van Meensel Constant, 03-11-2008
Ik heb een vriendin en die is ook aan het proberen om kettingen en armbanden te maken.
Maar we hebben een groot probleem we zouden eigenlijk patronen willen van hoe je ze moet maken :-)
of weten jullie een hele goede site met patronen dan zou ik vragen of jullie zo vriendelijk willen zijn om de beste site te helpen zoeken naar patronen.bedankt bij voorbaat Reactie infoteur, 03-11-2008
Mogelijk bij hobby.blogo.nl of hekrasier.nl. Succes!

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.