Warmetruiendag - trek een trui aan en bespaar energie

Warmetruiendag - trek een trui aan en bespaar energie Warmetruiendag, een dag om te stimuleren dat mensen een lekker warme trui aandoen en tegelijk de thermostaat een graadje lager zetten, wordt georganiseerd sinds 2007. Het is een dag met aandacht voor energieverspilling en vooral voor energie besparen. Zelfs Donald Duck en de weerman op televisie doen mee aan Warmetruiendag. De Warmetruiendag is jaarlijks in februari.

Klimaatverbond en Greenchoice

De Warmettruiendag komt uit de koker van het Klimaatverbond. Het Klimaatverbond begon als een actie van de Europese Milieudefensie om Klimaatbeleid te stimuleren. In Nederland werd in 1991 een eigen vereniging opgericht die zich sindsdien richt op duurzame energie. In dat kader initieerde het Klimaatverbond de Warmetruiendag voor de eerste keer in 2007. Tot en met 2012 deed het Klimaatverbond dat zelfstandig en vanaf 2013 samen met energieleverancier Greenchoice. Jaarlijks wordt er een campagne losgelaten om mensen te bewegen zuinig met energie om te gaan. De campagne duurt van de Dag van de Duurzaamheid – jaarlijks in oktober – tot en met februari van het jaar daarop en is erop gericht om successen rond energiebesparing voor het voetlicht te brengen.

Warmetruiendag

Onder het motto ‘De groenste energie is de energie die je niet gebruikt’ wordt het dragen van een warme trui gepropageerd. Honderdduizenden Nederlanders doen jaarlijks mee aan Warmetruiendag. Ze houden zichzelf lekker warm met een trui en kunnen daarom de thermostaat een streepje lager zetten.

Thermostaat

De Warmetruiendag wil dat we massaal de thermostaat minimaal één graad lager zetten. De energiebesparing per graad is 6% energie en dus 6% CO2. De trui staat symbool voor de besparing die je heel gemakkelijk zonder investering zelf kunt doen, simpelweg door je warm aan te kleden. En dergelijk simpele maatregel zijn we ontwend in onze centraal verwarmde huizen. Ook in de winter lopen we in hemdsmouwen door het huis. Dat kan heel gemakkelijk anders en levert veel op.

Warmetruiendag.nl

Warmetruiendag draagt haar informatie en campagne uit via de website warmetruiendag.nl en daaraan gekoppeld een Facebook en Twitter-account. De organisatie bindt bekende Nederlanders aan zich om de boodschap zo breed mogelijk uit te dragen. Warme truiendragers en bedrijven die ambassadeurs zijn van Warmetruiendag zijn onder meer Prinses Laurentien, NS, meteorologe en presentatrice Helga van Leur, Provincie Groningen, Donald Duck, gemeente Haarlem, TNO, meteoroloog Reinier van Berg, Waterschap Rivierenland, Erasmus Universiteit, presentator Mart Smeets, gemeente Utrecht en presentator Art Rooijakkers. Scholen en instellingen in het hele land doen mee.

Energiebesparing op de kaart

Energiebesparing door de thermostaat een graadje lager te zetten loont de moeite. Niet alleen voor je eigen energierekening, maar ook landelijk gezien. Alle acties die in Nederland worden opgezet besparen in één dag zoveel energie als het jaarverbruik van drie Waddeneilanden samen. Als in Nederland elke dag een warme truiendag zou zijn – en waarom ook niet – dan wordt het jaarverbruik van een stad ter grootte van Amsterdam bespaard.

De acties

Er zijn vele acties mogelijk. Iedere organisatie kan zijn actie aanmelden op de website. Je kunt om te beginnen je eigen warme trui gaan breien. Op de website Warmetruiendag.nl staat een prachtig breipatroon. Ter ere van de tiende editie in 2016 heeft Warmetruiendag een icoontrui laten ontwerpen. Van het breien krijg je het warm en als de trui klaar is heb je het warm als je hem aantrekt. Weekblad Donald Duck gaf in de week van Warmetruiendag 2015 een speciale truieneditie uit. De hele editie stond in het teken van warmetruiendag.

Je kunt zelf een actie bedenken en die aanmelden op de website warmetruiendag.nl

  • sokken breien
  • truien verkopen met korting
  • brei-tentoonstelling
  • wildbreien om de aandacht op breien te vestigen
  • warme filmweek
  • alle werknemers werken met trui aan
  • het hele gemeentelijke apparaat trekt een trui aan
  • de weerman vertelt over het weer terwijl hij zelf een trui aan heeft
  • truien weggeefactie
  • breicafé

Lees verder

© 2016 - 2025 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van Donald DuckJe zou het niet zeggen, maar hij is al vijfenzeventig jaar. Althans op papier, want voor de liefhebbers van ’s-werelds p…
Recensie: De grappigste avonturen van Donald DuckrecensieRecensie: De grappigste avonturen van Donald DuckOp zoek naar de leukste verhalen die zijn uitgebracht van Donald Duck? Dan zit bij deze uitgaven zeker goed! De grappist…
Donald Duck pocketsDonald Duck pocketsDe Donald Duck pockets kennen een grote populariteit in Nederland. De allereerste pocket 'Donald en de zebra-mossel' uit…
Disney Treasures: The Chronological Donald DuckDisney Treasures: The Chronological Donald DuckWie kent hem niet, de vrolijke, gekke en doldwaze eend. Donald Duck is zeer bekend van zijn eigen naar hem genoemde tijd…

Een visueel dagboek bijhouden: Iedereen kan art journalen!Een visueel dagboek bijhouden: Iedereen kan art journalen!Art journalen is een vorm van het bijhouden van een visueel dagboek. Niets hoeft, alles mag. Op YouTube zijn ontelbare f…
Modellen, prijzen en geschiedenis van Aireon-jukeboxenModellen, prijzen en geschiedenis van Aireon-jukeboxenVoor de Tweede Wereldoorlog uitbrak, waren er vijf grote jukeboxfabrikanten ontstaan. Zowel Wurlitzer als Seeburg, AMI,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Warme truiendag
  • http://www.klimaatverbond.nl geraadpleegd op 2 februari 2016
  • http://www.warmetruiendag.nl geraadpleegd op 2 februari 2016
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 06-02-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.