Bessie Turf, jeugdsentiment

Bessie Turf, jeugdsentiment Het liefste dikkertje ter wereld die in de jaren zestig en zeventig een grote rol speelde in de wereld van de strips heet Bessie Turf. Ze lijkt een vergeten personage uit een lang vervlogen tijd, maar in vele harten is ze eigenlijk nooit weggeweest. Haar levendige avonturen vertegenwoordigen nu een tijdperk waarin stripliefhebbers smulden van de onverbeterlijke Bessie, die het leven van toen zo verrijkte. Een terugblik. De grondlegger van de eerste Bessie Turf stripboeken is de Engelsman Frank Richards die met tweelingbroer Billie Turf in de eerste helft van de vorige eeuw een gouden formule in handen had. De eerste Bessie's verschenen in 1963 in damesweekblad Libelle en in de jaren zeventig verschenen ze in het meisjesblad Tina. Sinds 1966 verschenen er albums waarin de unieke verhalen werden gebundeld.

Bessie Turf

Bessie Turf is een zeer humoristisch Engels kostschoolmeisje die, altijd uit op eten, tezamen met haar geduldige vriendin Rita Rommelaar, haar strenge lerares Juffrouw Schimmel, de schoolkokkin Kokkie en haar klasgenoten dolle avonturen beleeft die gelukkig meestal goed aflopen. Bessie is als het ware een karikatuur, een onvoorstelbaar dik en eeuwig hongerig meisje, gekleed in een rood/zwart schooluniform en geelblond kort haar. Ze is niet geïnteresseerd in het halen van goede schoolcijfers en niet bang om haar nek uit te steken als ze eten in het vizier heeft, waarna ze zich door haar ondeugende gedrag regelmatig in de nesten werkt. De lezer kan niet anders dan om haar lachen en al lezende wordt zij een dierbare vriendin, zo eentje die je zelf zou willen hebben.

Bessie's voortdurende zoektocht naar voedsel is op het aandoenlijke af en de lezer voelt zelfs meelij als het haar niet lukte om haar zin te krijgen en de strip zelfs eindigde met een pruilende Bessie die duizend strafregels moest schrijven. In elk geval was dat altijd nog beter dan de straffen die broerlief Billie te verduren kreeg, namelijk een serie heftige stokslagen van zijn Meester Kwel, waarbij de pijnkreten niet van de lucht waren. Bessie's strips zijn in die zin de milde versie van die van Billie, vermoedelijk om aan te geven dat een jongenskostschool een strenger beleid kent dan een meisjeskostschool en zeker in die tijd waarin lijfstraffen niet verboden waren.

Titels van de Bessie-stripboeken laten niets aan het toeval over. Enkele voorbeelden:
  • Drie turven dik
  • Dikke vrienden
  • Door dik en dun
  • Kamerolifantje
  • 'n Kwestie van smaak
  • Maak je niet dik

In latere jaren werd de strip overgenomen door andere schrijvers en tekenaars waarbij we zelfs moesten constateren dat onze geliefde Rita Rommelaar opeens Dorien ging heten. De strip bleef onverminderd populair maar stopte om onbekende redenen uiteindelijk toch. Nog steeds is Bessie's naam bekend en iedereen weet wat er bedoeld wordt als iemand wordt afgeschilderd als een 'Bessie Turf'. De andere hoofdfiguren hadden ook elk hun eigen karakter en ook bij hen is het de kracht van de herhaling die maakt dat de strip zo'n succes werd.

Juffrouw Schimmel

Schimmeltje, zoals Bessie haar altijd noemde, kennen we als de broodmagere schooljuf met het knotje en zwarte rokje die heel wat te stellen had met onze Bes. Voelbaar is het dubbele van de band tussen Bessie en Schimmel, zowel een strijd tussen beiden, als een onvoorwaardelijke sympathie voor elkaar. Ook Juffrouw Schimmel kon uiteindelijk niet anders dan van Bessie houden en had altijd het beste met haar voor.

Rita Rommelaar

Rita is de hartsvriendin van Bessie en ze delen samen een kamer op het internaat. Rita is zo mager als een spriet en lijkt niet om eten te geven. Haar engelengeduld ten aanzien van Bessie's streken en wilde ideeën is bewonderenswaardig. Bessie sleept haar mee in al haar ondeugd en Rita kan niet anders dan angstvallig toekijken of de dingen wel haalbaar zijn. Echter, als het erop aankomt blijkt zij de gouden vriendin die Bessie altijd bijstaat, door DIK en DUN.
De eerste delen van Bessie Turf werden uitgegeven door uitgeverij Spaarnestad, de latere edities zijn van Oberon. Boeken zijn nog steeds te verkrijgen via stripboekenzaken die oud materiaal verkopen, via particulieren op internet of op braderieën en dergelijke.

"De thee is zo slap dat het de kracht niet heeft om uit de pot te komen!" ~ Bessie Turf
© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filtermaterialen in het aquariumFiltermaterialen in het aquariumEen aquariumfilter wordt meestal standaard geleverd met een filterspons. Dit is echter niet genoeg om je aquariumwater s…
Turf, turfwinning, veengronden en verveningTurf werd in het jaar 23 na Christus al gestoken door Romeinen en tot 1950 nog steeds actief gestoken als brandstof voor…
Een moeras in de tuinEen moeras in de tuin is uitermate geschikt om vleesetende planten in te houden. Echter, niet alle vleesetende planten..…
Turf teen: symptomen, oorzaak en behandelingTurf teen: symptomen, oorzaak en behandelingEen turf teen is de term die wordt gebruikt om de verstuiking te beschrijven van de banden rond het gewricht van de grot…

Asterix, de buitengewone personages uit de stripDe avonturen van Asterix zijn niet enkel boeiend om de avonturen zelf, maar evenzeer om de goed uitgewerkte, kleurrijke…
De smurfen, stripboekenDe smurfen, stripboekenWie kent ze niet? De blauwe smurfen die allerlei avonturen beleven in hun verborgen dorpje. De smurfen bestaan sinds 195…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bessie Turf stripalbum deel 1, uitgeverij Spaarnestad
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 23-10-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Strips
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.