"Drie op een rij", spel met namen

"Drie op een rij", spel met namen "Drie op een rij" is een leuk spel voor grotere groepen en kan bij iedere gelegenheid gespeeld worden. Er is niet veel voor nodig om dit spel te spelen en het zorgt voor groot vermaak.

Wat heb je nodig?

Het spel wordt gespeeld in twee groepen (kunnen er ook meer zijn bij zeer grote groepen), maar er moeten twee teams gemaakt kunnen worden met in elk team in ieder geval drie personen. Verder moet er pen en papier aanwezig zijn en een tafel met stoelen er omheen. Er moet altijd een stoel meer zijn dan er mensen zijn.

Uitleg van het spel.

Het spel is zeer eenvoudig, maar daarom niet minder leuk. Van tevoren spreekt de groep af welke stoelen gelden voor "drie op een rij". De bedoeling van het spel is op die drie stoelen drie mensen uit hetzelfde team te krijgen. Iedereen schrijft op een stukje papier zijn/haar naam en doet die in een kom/bak o.i.d. waaruit later iedereen een briefje kan pakken. De briefjes worden door elkaar geschud en daarna pakt iedereen er een briefje uit. Je mag op je eigen briefje kijken en vanaf dat moment ben jij degene die op het briefje staat. Voorbeeld: Jan pakt het briefje van Susanne en hij is vanaf dan Susanne.

Degene die rechts van de lege stoel zit mag een naam zeggen en de persoon met die naam op het briefje moet op de lege stoel gaan zitten. Voorbeeld: Jan zegt: "ik wil dat Frank naast me komt zitten". Dan gaat degene met het briefje van Frank naast Jan zitten. In het begin weet niemand wie wie is, dus de eerste keer is het gokken. Na één keer weet de hele groep van één iemand wie hij/zij is. De persoon die dan op de lege stoel komt zitten moet zijn briefje wisselen met degene die zijn naam heeft gezegd. Nu is er een andere stoel leeg en mag degene rechts van de stoel weer een andere naam zeggen. Het is de bedoeling van zoveel mogelijk mensen te onthouden wie ze op het briefje zijn en dan de échte personen op de drie stoelen te krijgen die "drie op een rij" kunnen vormen. Het is extra moeilijk doordat de briefjes steeds gewisseld worden en er ontstaan vaak hele grappige situaties als mensen proberen te raden wie welk briefje had.

Wanneer er "drie op een rij" is met mensen uit één team heeft dat team gewonnen en begint het spel opnieuw. Er kan ook afgesproken worden om drie andere stoelen voor "drie op een rij" te kiezen, maar dit hoeft niet.

Spelregels.

Er zijn niet veel regels bij dit spel. Het is belangrijk dat mensen goed kijken op het briefje wie ze zijn, want het wordt snel vergeten doordat iedereen van de rest probeert te onthouden wie diegene is. Een belangrijke regel is dat de laatstgenoemde naam niet nog een keer genoemd mag worden na het wisselen van de briefjes. Voorbeeld: Jan heeft "Frank" naast zich geroepen. Susanne had "Frank" als briefje en moet nu wisselen met Jan. Jan krijgt nu dus "Frank" en iemand uit zijn team is aan de beurt om een naam te noemen. Toevallig kan hij er "drie op een rij" van maken, maar mag niet "Frank" noemen!

Een andere regel is dat je zo veel mogelijk in je hoofd na moet denken over wie er bij de briefjes hoort. Wanneer dit hardop gebeurt kan het andere team natuurlijk meedenken en zo misschien eerder "drie op een rij" maken.

Het is ook belangrijk erop te letten dat er niet teveel mensen uit hetzelfde team naast elkaar zitten op de stoelen die "drie op een rij" vormen. Het beste is om en om te zitten, of één van die stoelen leeg te laten bij de eerste keer.

Varianten.

Het spel kan ook "twee op een rij", of "vier op een rij" zijn. Het aantal maakt niet uit, maar kan het spel wel makkelijker of moeilijker maken.
© 2011 - 2024 Irisvdpost, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstmis spelletjesHeb je zin om de periode rond Kerstmis op een originele manier door te brengen? Ben je op zoek naar leuke spelletjes, ma…
Educatieve app: de tuin van NijntjeWie is er niet opgegroeid met de boeken van Dick Bruna over Nijntje? Van Nijntje is een aantal educatieve apps ontwikkel…
Spelletjes die het leren lezen stimulerenSpelletjes die het leren lezen stimulerenVaak heb je dat ergens in groep 2, kinderen beginnen zich langzaam voor lezen te interesseren. Als ouder wil je je kind…
Zylom: online spelletjes spelenZylom: online spelletjes spelenZylom is een Nederlandse website waar je online spelletjes kunt spelen en (meestal tegen betaling) downloaden.

Keezen, een Oud-Hollands bordspelKeezen, een Oud-Hollands bordspelVeel mensen denken bij Keezen aan andere takken van ‘sport’, maar Keezen is ook een bordspel. Het spel is afgeleid van h…
Mahjong spelen: regels en geschiedenis van het spelMahjong spelen: regels en geschiedenis van het spelMahjong is voor velen gekend via de computerversie waar het doel is om duo's te maken. Het Chinese gezelschapsspel is ve…
Irisvdpost (39 artikelen)
Gepubliceerd: 07-07-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.