Coöperatieve bordspellen

Coöperatieve bordspellen zijn spelen waarbij je niet tegen elkaar strijd, maar samenwerkt tegen het spel om te winnen. Er zijn een heleboel verschillende coöperatieve bordspellen. Ze zijn er voor jonge kinderen om te leren samenwerken, maar er zijn ook strategische coöperatieve bordspellen voor oudere kinderen en volwassenen. Voorbeelden van strategische coöperatieve spellen zijn: flash point, Shadows over Camelot, in de Ban van de Ring en het verboden eiland.

Flash point

Algemene informatie:
 • Spelers: 2-6
 • Tijd: ongeveer 45 minuten (maar de tijd kan erg variëren.)
 • Leeftijd: 10-99

Er komt een telefoontje binnen bij 112: ‘Help brand!’ Enkele minuten later is het brandweerteam gereed om te helpen. Met loeiende sirenes komen ze aangereden. Vanaf dat moment begint het spel en moet je als brandweerteam samen werken om het huis en de mensen te redden. Flash point is een leuk familie spel, maar ook een goed strategisch bordspel. Dit spel kan op heel veel verschillende niveaus gespeeld worden. Je kunt het zelf zo moeilijk maken als je zelf wilt. In Flash point is iedere speler een brandweerman die mensen uit een brandend en instortend huis probeert te redden.

Bij de brandweer zijn er verschillende rollen, de ene heeft de leiding en de ander bedient de brandweerwagen. Zo zijn er ook verschillende rollen in dit spel. Er zijn in totaal acht rollen waar je als speler uit kan kiezen: dokter, commandant, verkenner, gaspakdrager, specialist gevaarlijke stoffen, mannetjesputter (iemand die alles een beetje kan), reddingsspecialist en een brandspuitbediener. Elke rol heeft weer zijn eigen specialiteiten de één kan beter blussen, terwijl de ander weer sneller loopt en weer een ander beter de brandweerwagen kan bedienen.

Elke speler heeft omstebeurt een beurt. In een beurt kun je verschillende dingen doen zoals lopen, vuur blussen en mensen redden. Je hebt per beurt een bepaald aantal dingen dat je kunt doen. Dit wordt weergegeven in actie punten. Aan het einde van je beurt moet je dobbelen om te bepalen waar er weer meer brand uitbreekt. Hierdoor kun je rook, vuur of een explosie veroorzaken. In dit spel moet je zeven mensen redden voordat het huis ingestort is.

Flash point is een spannend spel dat uren speelplezier geeft. Een nadeel van dit spel is dat het lastig is om een goede balans te vinden. Het spel wordt of al snel zo lastig dat je het niet meer kunt winnen of zo gemakkelijk dat je het spel zeker weten wint.

Shadows over Camelot

Algemene informatie:
 • Spelers: 3-7
 • Tijd: 60- 80 minuten
 • Leeftijd: 10-99

In het spel Shadows over Camelot ben je één van de ridders van de ronde tafel. Samen met de andere ridders doe je opdrachten. Met deze opdrachten kun je witte zwaarden verdienen voor op de ronde tafel. Mislukt een opdracht dan krijg je een zwart zwaard op de tafel. Om van het spel te winnen moeten er uiteindelijk meer witte zwaarden dan zwarte zwaarden op de tafel liggen. Wanneer er meer zwarte zwaarden liggen verliezen de spelers.

Er zijn verschillende rollen die je als speler kan vervullen: koning Arthur, Gawain, Galahad, Kay, Palamedes, Percival en Tristan. Elke rol heeft zijn eigen speciale vaardigheid. Aan het begin van het spel krijg je een rol toegedeeld. Zo heb je elke keer weer een andere rol om te spelen.

Je mag als speler omstebeurt een beurt uitvoeren. Hierbij moet je eerst een slechte actie doen. Je kunt bijvoorbeeld zelf een leven naar beneden gaan, een zwarte kaart met een nare gebeurtenis pakken of een katapult neer zetten. Als er 12 katapulten staan hebben de spelers het spel verloren. Daarna kun je een goede actie doen. Bijvoorbeeld de heilige graal proberen te winnen of tegen de Saksen of Picts vechten. Wanneer een gevecht wordt gewonnen kunnen er zwaarden verdiend worden.

Een variant van het spel is dat er ook een verrader in het spel aanwezig is. Aan het begin van het spel krijgen de spelers een kaartje uitgedeeld waarop staat of ze een verrader zijn of niet. De verrader is niet bekend bij de andere spelers. Hij probeert zo onopvallend mogelijk de boel te saboteren en er voor te zorgen dat het spel wint in plaats van de spelers. De spelers kunnen er voor kiezen een goede actie op te offeren om iemand als verader aan te wijzen. Als iemand wordt aangewezen moet hij het kaartje laten zien waarop staat of hij goed of slecht is. Wordt op deze manier de verrader ontmanteld dan krijgt hij minder opties om de boel te saboteren.

Dit is een leuk en spannend spel. Zeker als er een verrader in het spel zit wordt het spannend en uitdagend. Nadeel van dit spel is dat het helemaal in het Engels is en dat de spelers dit wel goed genoeg moeten beheersen.

In de Ban van de Ring

Algemene informatie
 • Spelers: 2-5
 • Tijd: 60-90 minuten
 • Leeftijd: 12+

In dit spel is gebaseerd op het boek in de Ban van de Ring van J.R.R Tolkien. In dit spel ga je als hobbit er op uit om de ring van de kwade Sauron te redden en te vernietigen. Dit spel heeft verschillende speelborden die als kaart voor de verschillende landen dienen. Je doorloopt deze verschillende landen alleen of als groep. Je wordt getroffen door allemaal gevaarlijke gebeurtenissen. Je moet er voor zorgen dat je zelf niet dood gaat en dat in ieder geval de ringdrager blijft leven.

Je krijgt een allemaal een karakter toegedeeld. In het spel zitten de volgende karakters Frodo, Sam, Merry en Peppin en Fatty. Frodo en Sam worden in elke pot gespeeld en Merry, Peppin en Fatty alleen in potten met meerdere spelers.

In je beurt kan je kaarten spelen waardoor je een plaats vooruit komt. Maar je moet ook regelmatig met de dobbelsteen gooien voor een gevecht tussen goed en kwaad. Hierdoor kan het gebeuren dat Sauron een stapje dichterbij komt. Als Sauron te dicht bij komt dan verlies je het spel. Ook moet je regelmatig gebeurtenisfiches trekken, ook hier zitten een heleboel kwade gebeurtenissen bij.

Het is een spannend spel. In het begin is het wel behoorlijk ingewikkeld. De eerste keer is het spel dan ook niet heel geweldig omdat je constant bezig bent regels op te zoeken. Maar als je de regels eenmaal weet dan is het wel een leuk spel. Het nadeel ten opzichte van een heleboel andere coöperatieve spellen is dat je bij dit spel minder tactische keuzes kunt maken. Wel is het één van de spannendste spellen.

Het verboden eiland

Algemene informatie:
 • Spelers: 2-4
 • Tijd: minimaal 30 minuten
 • Leeftijd: 8+

Het verboden eiland is een tactisch coöperatief spel en ook een echt familiespel. Dit spel kan op verschillende niveaus gespeeld worden. Daardoor blijft het uitdagend en leuk. In dit spel ben je een avonturier en ga je op zoek naar verschillende heilige schatten: het Kristal van Vuur, het Standbeeld der Wind, de Kelk der Oceaan en de Steen der Aarde. Je moet alleen wel als groep snel genoeg de schatten te pakken zien te krijgen, want het eiland zinkt langzaam naar beneden. Heb je eenmaal de schatten te pakken moet je ook nog bij de helikopter zien te komen om van het eiland te ontsnappen.

Je kunt je acties gebruiken om te lopen en stukken eiland droog te leggen. Hierdoor mag je schatkaarten trekken en als je vier dezelfde schatkaarten hebt, krijg je de locatie van een schat aangewezen. Maar tussen de schatkaarten zitten juist ook kaarten waardoor het eiland nog sneller onder loopt.

Het spel is niet het moeilijkste strategische spel. Voor mensen die al veel ervaring hebben met tactische spellen is het niet de grootste uitdaging, maar alsnog wel leuk. Maar het is wel een heel leuk familiespel en een spel waarbij je tactiek in spellen kunt leren.
© 2015 - 2024 Riannevdmeer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is illegaal vuurwerk?Er kunnen verschillende redenen zijn waarom vuurwerk wordt gezien als illegaal. In Nederland is het niet alleen verboden…
Sieraden: Aparte ringen trendsEen cocktailring is al jaren een statement sieraad, maar we zien steeds meer andere soorten ringen voorbijkomen. Zoals d…
De Pacifische Ring van VuurDe vulkanen en aardbevingen die op aarde voorkomen zijn niet steeds op een willekeurige plek aanwezig. In de ring van vu…
Eilanden; BakereilandEilanden; BakereilandIn de noordelijke Stille Oceaan, halverwege Hawaï en Australië ligt het onbewoonde Bakereiland. Het is 1,4 km² groot en…

Wat is het Charlie Charlie spel?Het Charlie Charlie spel is een angstaanjagend spel dat afstamt van een oude Mexicaanse traditie. Je hebt enkel wat papi…
Leren schaken tegen de computerLeren schaken tegen de computerLeren schaken is niet het makkelijkste dat je ooit gedaan zal hebben en zonder tegenstander wordt het nog veel moeilijke…
Bronnen en referenties
 • http://www.spellengek.nl/index.php/gameController/review/verbodeneiland
 • Handleiding van Flash point, in de Ban van de Ring en Shadows over Camelot
Riannevdmeer (9 artikelen)
Gepubliceerd: 31-03-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.