Theater voor kinderen: Leren improviseren

In het dagelijkse leven komt het regelmatig voor dat er zich onverwachte dingen voordoen en we ons aan moeten passen aan een situatie waar we niet op gerekend hadden. We moeten dan improviseren. Dat betekent dat we op het moment zelf naar een oplossing moeten zoeken en daarbij moeten we het doen met de middelen die we op dat moment tot onze beschikking hebben. Theater biedt een gecontroleerde omgeving waarin we kunnen leren hiermee om te gaan en kunnen we oefenen met improviseren.

Wat is improviseren?

Improviseren in het theater betekent dat we ter plekke op het toneel moeten bedenken wat we gaan zeggen en doen. Improviseren is erg moeilijk, zeker als men moet improviseren voor publiek. Het vraagt dan ook veel inzet en concentratie. Ook is een goede samenwerking en verstandhouding noodzakelijk wanneer men met meedere spelers is. Hoewel improviseren moeilijk is geldt ook hier: oefening baart kunst. Daarom volgen er hier een aantal oefeningen waarmee men kan trainen in het improviseren.

De oefeningen

Samen een verhaal verzinnen

Deze oefening is een speelse manier om creativeit, vindingrijkheid, herinneringsvermogen en samenwerking te stimuleren. Er is veel concentratie vereist.

Alle kinderen gaan in een kring staan. De spelleider neemt ook plaats in deze kring en begint met het zeggen van een zin. Het kind langs hem verzint een volgende zin, die aansluit op de eerste zin van de spelleider. Dan gaat het volgende kind verder met een andere zin die weer aansluit bij de zin van het vorige kind. Zo gaat men de kring rond en gaat men proberen een volledig verhaal te verzinnen met begin, midden en eind.

Daar wordt aan de deur geklopt

Voor een acteur is het een noodzaak om op ieder moment iets te kunnen verzinnen. Ook in het alledaagse leven kan het soms nodig zijn om ergens snel en ad rem op te kunnen reageren. Met de volgende oefening kunnen we dat trainen.

In deze oefening hebben we drie kinderen nodig. Twee ervan gaan op een stoel op het toneel zitten tegenover de rest van de groep die het publiek vormt. Een derde kind komt op de deur kloppen en vertelt de reden van zijn bezoek. De twee spelers op het toneel weten van te voren niet wie de bezoeker is, wat zijn rol is en wat hij komt doen en moeten hier spontaan op reageren en dus improviseren. De bezoeker krijgt van de spelleider van te voren wel duidelijke aanwijzingen over wie hij is en wat hij komt doen. Enkele voorbeeldsituaties:
 • De bezoeker is de buurman die zijn hond kwijt is.
 • Een politieman die gewaarschuwd is door de buurman vanwege geluidsoverlast.
 • Een onbekende vreemde snuiter die de telefoon wil gebruiken omdat zijn auto stuk is.
 • Een demente manvrouw die voor de verkeerde deur staat en denkt dat hijzij bij haarzijn dochter voor de deur staat terwijl dat niet zo is.

Theatersport

Theatersport is de term die gebruikt wordt voor improvisatiewedstrijden. Bij theatersport wordt er gestrijd tussen twee groepen die bestaan uit een aantal spelers, bijvoorbeeld 4 tot 6 spelers. De spelleider krijgt de rol van scheidsrechter. En de toeschouwers gaan bepalen welke groep de wedstrijd wint. De scheidsrechter heeft een aantal kaartjes met onderwerpen. De scheidsrechter laat één van de teams een kaartje trekken en zij vertellen wat het thema is en gaan een improvisatie houden van twee minuten. Daarna mag het andere team een kaartje trekken en mogen zij twee minuten binnen dit thema gaan improviseren. Na iedere ronde mag het publiek bloemen gooien, welk team het meeste bloemen krijgt heeft de improvisatie gewonnen. Men kan bijvoorbeeld ieder kind in het publiek een bloem van plastic geven die hij iedere keer opnieuw kan gebruiken om naar zijn favoriete groep te gooien. Zo houdt men verschillende rondes en kan men op het einde bepalen welke groep gewonnen heeft.

Een aantal voorbeelden van onderwerpenthema´s:
 • Leraren en leraressen staken: kinderen willen niet meer gehoorzamen.
 • De hond van de buren is boos.
 • Grote droogte in Nederland leidt tot ernstige problemen.
 • Ouders gaan te veel op stap en drinken te veel bier.
 • Een saaie vakantie.
 • Te voet door de Sahara.
 • Waarom zijn bananen krom.
© 2008 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Theatersport, de Lama's maar dan anders“Theatersport, is dat net zoiets als wat de Lama’s doen op TV?”. Ja, dat klopt. Net zoals de Lama’s, maar dan anders. Th…
Tips om te improviseren op de pianoTips om te improviseren op de pianoJe zal het vast wel in jezelf herkennen. Je kan al een tijdje piano spelen en je hebt wat akkoorden ontdekt om te improv…
Dramaspel: improviseren op één voorwerpDramaspel: improviseren op één voorwerpEen leuk dramaspel waarbij je spelers stimuleert om hun creativiteit te gebruiken: improviseren op één voorwerp. Deze im…
Een toneelstuk maken: het scriptEen toneelstuk maken: het scriptDe meeste toneelstukken worden gespeeld aan de hand van een toneeltekst of script. Je kunt heel eenvoudig een bestaande…

Kaartspel, het hemels prentenboekKaartspel, het hemels prentenboekSchoppen, harten, klaveren en ruiten... Het befaamde kaartspel is na eeuwen nog steeds immens populair en wordt overal t…
Theater voor kinderen: Leren samenspelenSamenspelen is in het theater van essentieel belang. Zonder een goede samenwerking zal een toneelstuk tot niks uitdraaie…
Faffie (113 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.