Fidget spinner: Dé populaire gadget van 2017

Fidget spinner: Dé populaire gadget van 2017 De fidget spinner, je ziet ze steeds vaker anno 2017. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen lijken in de ban geraakt van deze gadget. Op YouTube zijn talloze video’s te vinden waarin mensen hun draaiende fidget spinner demonstreren of er trucjes mee doen. Wat is een fidget spinner nu precies en wat is het doel van dit apparaatje? Vind je deze gadget leuk en ben je een beetje creatief, dan kun je zelf je eigen, unieke fidget spinner maken.

Wat is een fidget spinner?

Een fidget spinner is een kleine gadget. Deze bestaat uit een draaischijf met meerdere uitstulpingen. In het midden is een kogellager bevestigd. Als je de kogellager tussen de duim en wijsvinger houdt en met een andere vinger een duwtje geeft tegen een van de uitstulpingen, dan zal de draaischijf draaien. Aan de uiteinden van de uitstulpingen van de draaischijf, zijn doorgaans gewichtjes bevestigd, zodat de fidget spinner lang doordraait. Dit kan wel enkele minuten duren. Een fidget spinner kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Een voorwaarde voor een goedwerkende spinner is echter wel dat het metaal stevig en niet buigzaam is. Denk hierbij aan metaal, hout of hard plastic. Ook is het van belang dat de fidget spinner symmetrisch is. Bij de kleinste afwijking in vorm, zal deze gadget al snel stoppen met draaien.

De oorsprong van de fidget spinner

In 1993 werd de fidget spinner uitgevonden door de Amerikaanse Catherine Hettinger. Deze gadget was oorspronkelijk bedoeld om de onrustige dochter van de uitvindster tot rust te laten komen. Ze zag het als een vorm van bezigheidstherapie. 'To fidget' betekent iets als het rusteloos bewegen van de handen of voeten. Het Engelse werkwoord 'to spin' betekent ronddraaien of tollen. De naam van het apparaatje omschrijft dus exact het oorspronkelijke doel het speeltje. In de jaren 90 kreeg de fidget spinner wel enige bekendheid, maar het was pas ruim 20 jaar later toen deze handspinner een ware rage werd. Spijtig voor Catherine Hettinger was dat het patent in 2005 was verlopen, omdat ze de verlenging hiervan niet kon betalen, met als gevolg dat deze rechtenvrije gadget tegen lage prijzen wordt aangeboden in diverse winkels. In 2017 is deze trend overgewaaid van de Verenigde Staten naar Europa.

Is deze gadget speelgoed of een hulpmiddel tegen stress?

De spinner als speelgoed

Fidget spinners zijn in allerlei soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Een fidget spinner kan goed als speelgoed dienen. De draaiende bewegingen en de kleuren zijn voor kleine kinderen een genot om naar te kijken. De varianten met LED-lampjes vinden zij doorgaans ook heel interessant. Volwassenen of wat oudere kinderen gebruiken de handspinner ook als speelgoed, maar dan om er trucs mee te doen. Zo proberen ze de spinner bijvoorbeeld op een vinger te laten balanceren terwijl deze draait. Je kunt je fantasie hier de vrije loop laten. Probeer de handspinner bijvoorbeeld op je neus te laten balanceren of houd onderling een wedstrijdje wie de spinner het langst kan laten draaien. Op YouTube zijn diverse filmpjes verschenen waarin mensen hun kunsten met deze gadget vertonen.

Heeft de handspinner een therapeutische werking?

In de eerste instantie is de spinner ontworpen om drukke kinderen rustig te krijgen. In die zin zou je kunnen stellen dat de spinner een therapeutische werking heeft. Door het gebruik ervan zouden zenuwtrekjes als het aan- en uitklikken van een balpen en met vinger tikken op een tafel bestreden kunnen worden, zowel bij kinderen als volwassenen. Sommige verkopers claimen dat het gebruik goed zou zijn voor de mentale gezondheid. Symptomen die bij ADHD horen, zouden worden verlicht. Gevoelens van angst en stress zouden eveneens afnemen. Mensen die kampen met piekergedachten kunnen de spinner gebruiken om een moment in het hier en nu terug te keren, als een vorm van mindfulness.

Zelf een fidget spinner maken

Ben je creatief en wil je graag een fidget spinner die uniek is? Weet je hoe je lagers kunt aanbrengen? Dan kun je er zelf een maken. Zorg dat je solide materiaal kiest voor de draaischijf. De vorm en het aantal uitstulpingen kun je helemaal zelf kiezen. Let er wel op dat de draaischijf symmetrisch is, zodat het gewicht en de vorm aan beide kanten gelijk is. Vervolgens heb je een kogellager nodig als middelpunt van je spinner. Je kunt deze kopen bij een bouwmarkt, maar je kunt ook een lager uit bijvoorbeeld een skateboard of oude inline skates halen. Ook heb je gewichten nodig, die je aan het uiteinde van elke uitstulping bevestigt. Je kunt hier verschillende dingen voor kiezen. Wel is het zaak dat de gewichtjes allemaal even zwaar zijn. Denk aan stalen balletjes of kleinere lagers. Laat je inspireren door verschillende vormen, kleuren en materialen en maak jouw eigen fidget spinner.
© 2017 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De fidget spinner, de speelgoedrage van 2017De fidget spinner, de speelgoedrage van 2017De fidget spinner is speelgoed dat uit meestal twee tot zes uitstulpingen bestaat die om een kogellager heen kunnen draa…
Spinner: de rage van 2017Spinner: de rage van 2017Je hebt ze in verschillende kleuren en uitvoeringen: van classic tot led-spinner. Er is voor ieder wat wils. Veel kinder…
Eenvoudige tips tegen stressEenvoudige tips tegen stressStress is een zeer veelvoorkomend probleem dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het versterkt de aanmaak van het…

Plus-Plus-bouwsteentjes: leerzaam en eindeloos plezierPlus-Plus-bouwsteentjes: leerzaam en eindeloos plezierOoit konden kinderen zich uren bezighouden met het bouwen van allerlei bouwwerken door simpelweg houten blokjes op elkaa…
LEGO Juniors: voor kinderen vanaf 4 jaarLEGO Juniors: voor kinderen vanaf 4 jaarIs jouw kind gek op het bouwen met DUPLO? Dan is de kans groot dat je hem of haar ook blij kunt maken met LEGO. Maar de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mediamodifier, Pixabay
  • https://www.want.nl/fidget-spinner-maken/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Fidget_spinner
  • http://www.livescience.com/58916-fidget-spinner-faq.html
  • https://www.gezondheidenco.nl/280829/nieuwste-rage-fidget-spinners-betere-concentratie-en-stress/
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.