Spinner: de rage van 2017

Spinner: de rage van 2017 Je hebt ze in verschillende kleuren en uitvoeringen: van classic tot led-spinner. Er is voor ieder wat wils. Veel kinderen, maar ook volwassen zijn er anno 2017 verslaafd aan. Ze zijn niet aan te slepen in de winkels. Nieuwe bestellingen zijn al uitverkocht, voordat ze de schappen van de winkels bereiken. In Utrecht is zelfs een pop-upwinkel geopend die alleen maar spinners verkoopt. Bijna iedereen wil een fidget spinner hebben. Het is de rage van 2017. Wat is een fidget spinner precies en wat kun je ermee doen?

Wat is een fidget spinner?

Het is een klein driepotig plastic dingetje dat uit een draaischijf met kogellagers bestaat. Het is de kunst om hem op of in je hand, op je voet of knie te laten draaien of spinnen. Als je dat goed doet, dan kan dat wel een paar minuten duren. Vanaf 3 euro heb je al een spinner. Het is voor veel kinderen een verslavend speeltje geworden, maar ook voor volwassenen. Om je beter te concentreren, kun je het bijvoorbeeld gebruiken tijdens het lezen in de klas. In de praktijk blijkt deze uitvinding alleen maar voor onrust te zorgen op school. Het leidt namelijk jezelf en degene die naast je zit af.

Waar komt het vandaan?

De fidget spinner is begin jaren 90 bedacht in Amerika. Volgens Quote in 1993 door Catherine Hettinger als bezigheidstherapie voor haar dochter. Ze heeft patent aangevraagd op de spinner en kreeg die. Meer dan een kleine rage werd het niet in Amerika. Ze had niet kunnen bedenken dat dit speeltje in 2017 zou overwaaien naar Europa en zo’n rage zou worden. Catherine verdient hier zelf niets meer aan. Ze heeft het patent in 2005 opgezegd, omdat ze de administratiekosten van 400 dollar per jaar niet kon betalen.

Doel van de spinner

De spinner was in eerste instantie bedoeld voor kinderen met autisme en ADHD, zodat zij zich beter kunnen concentreren. Verder vermindert het ook de stress en word je er rustig van. Door het spelen met een spinner, kun je je aandacht beter op iets richten. Sommige kinderen en volwassenen hebben moeite om zich te concentreren als ze te weinig of juist teveel prikkels krijgen. Dit geldt dus niet alleen voor ADHD’ers. Denk aan de collega die tijdens een vergadering steeds met zijn pen aan het klikken is of als er iemand in de klas op twee poten van zijn stoel aan het balanceren is.

Trucjes

Naast dat het stress vermindert en je concentratie verhoogt, kun je jezelf ook goed vermaken met dit grappige stukje speelgoed. Zoals dat met andere rages ook is gebeurd, zijn er mensen die allerlei zelfbedachte trucjes filmen en op YouTube zetten. Verder kun je ook zo'n spinner zelf maken. Op YouTube zijn hier ook filmpjes over te vinden met een complete uitleg.

Waarom is de spinner een succes?

Het is nooit van tevoren te voorspellen of iets een trend wordt of niet. Zo heeft de spinner er jaren over gedaan om een rage te worden. Wat helpt is dat het een simpel stukje speelgoed is, waarmee je leuke dingen kunt doen. Het is ook nog eens goedkoop, dus voor iedereen betaalbaar. Je kunt het eventueel ook zelf maken of aanpassen. Daarnaast is het makkelijk mee te nemen. Door de zelfgemaakte filmpjes op YouTube gingen meerdere mensen deze gadget kopen. Wat een grote positieve bijdrage heeft geleverd aan de verkoop van de spinners, is dat ADHD-experts hebben geclaimd dat het ook zou kunnen helpen voor kinderen met ADHD en autisme.

Andere therapeutische speeltjes

Er zijn naast de spinner ook andere middelen die je helpen om stress te verminderen en je concentratie te verhogen. Denk aan de stressbal en de kubus van Rubick. Maar ook het wiebelkussen dat je in de klas of thuis kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld op dit kussen zitten of je voeten er opzetten en zachtjes bewegen. Ook is er de tangle. Dit is een plastic slangvormig draaiend therapeutisch hulpmiddel dat je in elkaar kunt klikken. Deze heb je in verschillende soorten en maten. Het verlaagt de stress en maakt je handspieren soepel als je ermee speelt.
© 2017 - 2024 ChristineHemel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fidget spinner: Dé populaire gadget van 2017Fidget spinner: Dé populaire gadget van 2017De fidget spinner, je ziet ze steeds vaker anno 2017. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen lijken in de ban geraak…
De fidget spinner, de speelgoedrage van 2017De fidget spinner, de speelgoedrage van 2017De fidget spinner is speelgoed dat uit meestal twee tot zes uitstulpingen bestaat die om een kogellager heen kunnen draa…
Eenvoudige tips tegen stressEenvoudige tips tegen stressStress is een zeer veelvoorkomend probleem dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het versterkt de aanmaak van het…

Plus-Plus-bouwsteentjes: leerzaam en eindeloos plezierPlus-Plus-bouwsteentjes: leerzaam en eindeloos plezierOoit konden kinderen zich uren bezighouden met het bouwen van allerlei bouwwerken door simpelweg houten blokjes op elkaa…
LEGO Juniors: voor kinderen vanaf 4 jaarLEGO Juniors: voor kinderen vanaf 4 jaarIs jouw kind gek op het bouwen met DUPLO? Dan is de kans groot dat je hem of haar ook blij kunt maken met LEGO. Maar de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Christine Hemel
  • http://www.omroepbrabant.nl/?news/265173862/Spinner+zorgt+voor+onrust+op+scholen+Ik+zit+niet+op+te+letten+tijdens+de+les.aspx
  • https://www.rtlnieuws.nl/nederland/laat-kinderen-met-fidget-spinner-spelen-friemelen-is-belangrijk-voor-concentratie
  • https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2017/05/hipper-dan-hip-een-zelfgemaakte-fidget-spinner
  • https://indebuurt.nl/utrecht/nieuws/er-is-pop-up-fidget-spinner-winkel-utrecht-ja-echt~31462/
  • https://fidgetspinner.nl/geschiedenis-fidget-spinner/
  • https://www.fidget-hand-spinner.nl/
ChristineHemel (6 artikelen)
Laatste update: 01-06-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.