Informatie over laserpistolen

Bijna iedereen heeft een jeugdherinnering aan laserpistolen. Spelen in Laser Quest-hallen of thuis met pistool en harnas het huis door rennen. Het spelen met laserpistolen is altijd leuk gebleven voor jong en oud. Het is niet gemakkelijk om tegenwoordig nog aan laserspeelgoedpistolen te komen, maar ze zijn er nog wel. Hier volgen een paar tips voor het vinden van laserpistolen en wat uitleg over de verschillende merken en types.

Artikelindeling


Laser pistolen vandaag de dag

Tegenwoordig zijn er nog maar twee grote spelers op de markt die deze consumenten laserpistolen produceren. Hasbro Laser Tag en WowWee Light Strike. Laser Tag is het meest bekende consumenten merk wat betreft laserpistolen. Deze pistolen zijn moeilijk te vinden in Nederlandse speelgoedwinkels. WowWee is een nieuwer merk dat net de markt binnen is gekomen met Light Strike. Deze pistolen zijn online en in speelgoedwinkels wat makkelijker te vinden.

Hasbro Lazer Tag

Op het internet zoeken naar de Lazer Tag-pistolen kan verwarrend zijn door de verschillende merknamen die voor ‘Laser Tag’ kunnen staan. Lazer Tag, ook wel bekend als ‘laser tag’, ‘lasergame’ of ‘lazertag’, is in 1986 ontworpen en voor het eerst geïntroduceerd door het speelgoedbedrijf World of Wonder. De Lazer Tag merknaam werd overgenomen door Shoot The Moon van Pleasanton, nadat Worlds of Wonder failliet ging in 1990. Sindsdien is de licentie gegeven aan Tiger Electronics totdat uiteindelijk Hasbro in 2004 het speelgoed heeft overgenomen onder het speelgoedmerk Nerf.

Hoe verloopt een Lazer Tag-spel?

Een Lazer Tag-spel kan binnen of buiten gespeeld worden door 2 of meer spelers. Iedere speler heeft een eigen pistool zonder harnas. Je schiet met het pistool op de pistolen van andere spelers om punten te scoren. De schoten worden ‘tag’s’ genoemd en bestaan uit infraroodstralen die tot 150 meter ver kunnen komen. De infraroodstralen zijn niet te zien en ook niet schadelijk voor het oog (denk aan de televisieafstandsbediening). Na 10 schoten zijn de tag’s op en moet er herladen worden.

Afhankelijk van het aantal levens ben je af zodra je levens op zijn en moet je wachten tot het spel is afgelopen. Het spel is pas afgelopen als 1 persoon of 1 team is overgebleven. De pistolen houden alle gegevens bij tijdens het spelen. Aan het eind van het spel kunnen deze gegevens worden opgehaald en is er bijvoorbeeld te zien hoeveelste je bent geëindigd.

Lazer Tag Team Ops Deluxe Tagger (LTTO)

Het meest voorkomende Lazer Tag-pistool is de Lazer Tag Team Ops Deluxe Tagger. Deze pistool heeft de meeste functies van alle uitgebrachte Lazer Tag-pistolen vanwege het ingebouwde beeldscherm. Uniek aan de LTTO is dat dit de enige Lazer Tag-pistool is die kan detecteren als een tegenstander in de buurt is. Dit geeft het pistool aan door ‘danger’ te roepen. De LTTO kan ook detecteren als een tegenstander in het vizier is of in het vizier staat van een andere speler.

Op de boordcomputer is een uitgebreid keuzemenu waarop een lange lijst aan spellen geselecteerd kunnen worden. Een pistool kan als gastheer dienen en een spel beginnen waarbij andere spelers zich kunnen aansluiten. Opties die de speler gegeven worden zijn: levens, tijd, schild, team-tag, aantal tag’s en medic-mode. De verschillende spelstijlen waaruit gekozen kan worden zijn:
 • Custom free for all
 • 2 teams
 • 3 teams
 • Hide and seek
 • Own the zone
 • Own the zone 2 teams
 • Own the zone 3 teams
 • Hunt the prey
 • Kings 2 teams
 • Kings 3 teams

De LTTO Deluxe Tagger is alleen nog maar op Marktplaats of Ebay te vinden. Meestal worden ze in paren of grote aantallen verkocht. Soms zitten er ook nog brillen bij waarop je kunt zien wanneer je geraakt wordt of als iemand jou in het vizier heeft. De prijs varieert tussen de 20 en 40 euro voor een set van twee pistolen.

Lazer Tag Phoenix LTX

De Phoenix LTX wordt gezien als de verbeterde LTTO. Het heeft veel minder functies door het ontbreken van een boordcomputer en beeldscherm. LED-lampen geven munitie en levens aan en met een schuifknop kunnen verschillende speelstijlen gekozen worden. De Phoenix LTX beschikt over een ingebouwde rumble-pack waardoor de pistool trilt als het schiet of geschoten wordt. Het pistool geeft licht als het geraakt wordt zodat andere spelers direct kunnen zien wanneer ze iemand raken. Als laatst werkt het herlaadmechanisme niet meer via een knop, maar valt een magazijn uit het handvat. Deze moet weer terug geduwd worden om te herladen. De speelstijlen op de Phoenix LTX zijn: Solo, twee teams en drie teams.

Ondanks deze drie opties kan een Phoenix LTX ook meespelen met de spellen die op de LTTO beschikbaar zijn. De Phoenix LTX is voor verzamelaars en fanatieke Lazer Tag spelers de meest gewilde pistool door zijn simpliciteit en duurzaamheid. Hierdoor loopt de prijs iets op op veiling websites ten opzichte van de LTTO.

Oudere versies van de Phoenix LTX zijn uitgekomen met twee accessoires: De Shotgun Attachment en Laser Sight. Zonder deze accessoires is een set van twee pistolen te vinden op Amazon voor 100 tot 250 euro. Op Ebay of Marktplaats zal de LTX tussen de 30 en 50 euro kosten. De oude versie mét de accessoires zal tussen de 40 en 120 euro kosten.

Lazer Tag Augmented Reality (LTAR)

De laatst uitgebrachte Lazer Tag-pistool is de Lazer Tag Augmented Reality. Deze is uitgebracht in 2006 door Hasbro. De LTAR heeft in vergelijking tot de Phoenix LTX minder knoppen en geen LED-lampen, maar beschikt over dezelfde functies en speelstijlen. Uniek aan de LTAR is dat deze wordt geleverd met een vizier waarop een iPhone of iPod aangesloten kan worden. Met behulp van de ingebouwde camera kan de iPhone/iPod gebruikt worden als virtueel vizier en boordcomputer. Net zoals de Phoenix LTX kan de LTAR samen met de Phoenix LTX en LTTO spelen.

De Lazer Tag Augmented Reality is het best verkrijgbare Lazer Tag-pistool. De prijs op Amazon voor een set van twee pistolen zal ongeveer 40 euro kosten. Op veilingwebsite ebay zijn deze pistolen makkelijk te vinden voor goedkope prijzen zowel tweedehands als nieuw, maar hier moeten wel douaneservices over betaald worden.

WowWee Light Strike

WowWee is in 2011 gekomen met de Light Strike lijn bedoeld om te concurreren met de Lazer Tag-pistolen. Light Strike-pistolen zijn eenvoudiger te bedienen dan de Lazer Tag-pistolen en daarom geschikter voor jongere gebruikers. Deze pistolen gebruiken eveneens infrarood en lijken qua werking meer op de afstandsbediening. De afstanden waarop geschoten kan worden liggen rond de 20 meter, afhankelijk van of er binnen of buiten gespeeld wordt. De richting werkt ook zoals een afstandsbediening, er hoeft niet accuraat gemikt te worden om de andere pistolen te raken.

Hoe verloopt een Light Strike-spel?

De pistolen beschikken over ongelimiteerde kogels en kunnen uit vier kleuren kiezen. Deze kleuren geven de teams aan en pistolen met dezelfde kleuren kunnen elkaar niet raken. Op de bovenkant van de pistool wordt aan de hand van drie lampen het aantal levens aangegeven. Elke pistool kan kiezen uit 4 of 5 verschillende soorten wapens die ieder een eigen schietsnelheid en schietsterkte hebben. Als de levens op zijn kan de pistool uit en aan worden gezet om opnieuw deel te nemen aan het spel. Er is geen duidelijk einde van een spel, het spel eindigt wanneer de spelers hiervoor kiezen.

WowWww Light Strike-pistolen worden Strikers genoemd. Het enige verschil tussen de Strikers is dat de grotere Strikers genaamd ‘Assault Strikers’ accessoires kunnen dragen en deze over een extra schietmodus beschikt.

Strikers

 • Assault Striker DCR-012
 • Assault Striker GAR-023
 • Assault Striker SR-143
 • Striker DCP-013
 • Striker GAP-024
 • Striker SP-144

Accessoires

 • Enemy Scanner (Vijanddetector)
 • Intelligent Targeting System (Tijdbom)
 • Mini Target (Oefendoelwit)
 • Rapid Fire System (Snelvuursysteem)
 • Scope (verder schieten)
 • Refractor Launch System (Shotgun Optie)
 • Taget Vest (Harnas)

Light Strike pistolen zijn op het internet gemakkelijk nieuw te vinden voor 25 tot 35 euro per pistool.
© 2014 - 2024 Ghaans, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bowlingtermen of hoe kan ik meepraten na een avondje bowlenStrike, spare, turkey. Waar hebben ze het over? Hier een korte uitleg over het hoe en wat van de bowlingtermen.
Verwijder uw rimpels met lasertherapieVerwijder uw rimpels met lasertherapieRimpels verwijderen is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Eén van de beste methodes om dit te doen is via lasertherapie.…
Hof Hoorneman Phoenix Fund (NL0009864487)Hof Hoorneman Phoenix Fund (NL0009864487)Het Hof Hoorneman Phoenix Fund is een beleggingsfonds dat belegt in bedrijfsobligaties die volgens het fonds zijn onderg…

Waardevolle Dinky ToysWaardevolle Dinky ToysDinky Toys kunnen nog altijd veel geld opbrengen. De Dinky Toy is een modelauto die door het gelijknamige Britse bedrijf…
Knikkeren: door de eeuwen heenHet knikkerspel is al eeuwen oud. Veel kinderen maakten kennis met het bekende spel. Knikkers zijn er in veel verschille…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Lazer_Tag
 • http://urbantaggers.blogspot.nl/p/lazer-tag-haul.html
 • http://www.hasbro.com/common/instruct/lazer_tag_team_ops_deluxe_2_player_system.pdf
 • http://lasertag.wikia.com/wiki/Light_Strike
 • http://www.light-strike.nl/
Ghaans (5 artikelen)
Laatste update: 12-08-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.