Hoe kies je goed en veilig speelgoed?

Speelgoed moet uiteraard prettig zijn om mee te spelen. De veiligheid van speelgoed is echter minstens even belangrijk en dat wordt nogal eens uit het oog verloren. Hou bij de aankoop van speelgoed steeds rekening met risico's op gezondheidsproblemen. Bevat het gekozen speelgoed geen te kleine onderdelen die je baby zou kunnen inslikken? Zijn er geen scherpe onderdelen die verwondingen kunnen veroorzaken? Dat zijn allemaal factoren waarmee je zeker rekening moet mee houden bij de aankoop van goed speelgoed.

Aangepast aan leeftijd

Om een goede keuze te maken is het uiteraard belangrijk te weten wat men onder veilig speelgoed verstaat. Zorg er zeker voor dat het gekozen speelgoed aangepast is aan de leeftijd van je kind. Kinderen jonger dan drie jaar vormen een kwetsbare groep. Jonge kinderen tot minstens drie jaar hebben nood aan groot speelgoed dat ze niet in hun mond kunnen stoppen en zo in kunnen slikken. Speelgoed dat touwtjes, koordjes en vergelijkbare onderdelen bevat waarvan de bereikbare uiteinden langer zijn dan 22 centimeter is taboe voor zo'n jonge kinderen. Ze kunnen er zich aan ophangen.

Goede afwerking

Veilig speelgoed bevat zeker geen scherpe randen, hoeken en/of punten. Vergeet tijdens je zoektocht naar veilig speelgoed niet te controleren of de vingertjes van je baby of kind niet geklemd beklemd kunnen geraken. Houten speelgoed is een aanrader. Het hout moet echter van goede kwaliteit zijn en mag zeker niet splinteren. Geef daarbij de voorkeur aan beukenhout. Houten speelgoed mag uiteraard geen spijkers bevatten. Schroeven vormen geen probleem op voorwaarde dat de schroef verzonken is. Kies zoveel mogelijk voor gelijmd, dat is met voorsprong het veiligst. Plastiek speelgoed is erg populair. Koop je plastiek speelgoed, zorg er dan voor dat het onbreekbaar is. Gebroken plastiek zorgt immers voor vlijmscherpe randen.

Aan te raden speelgoed per leeftijd

 • Voor kinderen tot een half jaar: onbreekbaar, wasbaar speelgoed groot genoeg zodat je baby het onmogelijk in zijn mond kan krijgen.
 • Speelgoed voor kinderen van één tot twee jaar: koop bij voorkeur speelgoed waarmee je kind actief kan spelen zoals emmers, schepjes, houten trekbeesten, blokken, houten puzzels, karren, grote auto’s, ballen, trommel, knuffelbeesten, poppen, bad speelgoed of een loopfiets en duplo. Geen knikkers of speelgoed dat het kan inslikken of waarmee het uit evenwicht wordt gebracht en kan vallen.
 • Speelgoed voor drie tot vierjarigen: eenvoudig constructiemateriaal om zijn inspiratie aan te scherpen, puzzelplankjes en memo spelletjes maar ook driewielers, kruiwagens... Zeker geen speelgoed met puntige en scherpe voorwerpen, speelgoed dat harde geluiden maakt of dat in de keel kan geraken.
 • Speelgoed voor vijf en zesjarigen: constructiemateriaal waaronder kneedpasta’s, viltstiften, verf- en tekenmateriaal, tuinspeelgoed, kleine fietsjes, trapauto’s, kiepauto’s, knikkers, springtouw, poppenkast, poppenhuis, tenten.
 • Speelgoed voor zeven jaar en ouder: rolschaatsen, skates, steps, vliegers, muziekinstrumenten, puzzels,
 • gezelschapsspelletjes, computerspelletjes en elektrisch speelgoed op een transformator.

Goed speelgoed moet

 • Interesse wekken: kies speelgoed dat de interesse van je kind wekt en waar het iets aan heeft.
 • Gezelschapsspellen: tussen al die computer- en multimediaspelletjes zijn gezelschapsspellen nog altijd op hun plaats. Zo leren kinderen hoe ze met anderen moeten omgaan en in groep moeten spelen.
 • Lichamelijke en geestelijke mogelijkheden: zijn mede bepalend voor je keuze van het meest geschikte speelgoed. Aan té ingewikkeld of té eenvoudig speelgoed heeft hij/zij weinig of niets.
 • Levensduur: kies duurzaam speelgoed voor een lange levensduur. Goed speelgoed is stevig en moeten tegen een stootje kunnen
 • Veiligheidsnormen: goed en veilig speelgoed voldoet aan alle Europese veiligheidsnormen voldoet draagt het CE-label
© 2014 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoper speelgoed kopenDoor goed op de prijzen te letten, en door goed te vergelijken, kunt u speelgoed goedkoper kopen. U zou ook kunnen overw…
Little Tikes: soorten speelgoed en verkooppuntenLittle Tikes: soorten speelgoed en verkooppuntenLittle Tikes speelgoed is zeer populair kinderspeelgoed. Het speelgoed kenmerkt zich door de uitgesproken vrolijke kleur…
De speel-o-theek, speelgoed lenen in plaats van kopenHeel veel kinderen hebben veel te veel en te duur speelgoed waar ze uiteindelijk haast niet mee spelen. Het dure speelgo…
Speelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersSpeelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersPeuters spelen heel veel, het is de belangrijkste bezigheid van een peuter. Wat is nu geschikt en veilig speelgoed voor…

De trend: Loom BandzDe trend: Loom BandzDe trend van 2014 onder de kids; Loom Bandz. De elastiekjes waarmee vele creaties gemaakt kunnen worden zijn een ware hi…
De Rockboard scooter, een grote hit op speelgoedgebiedDe Rockboard scooter, een grote hit op speelgoedgebiedDe Rockboard Scooter is op speelgoedgebied de grootste hit voor het jaar 2013 en waarschijnlijk ook nog voor 2014. Boven…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.