Hoe maak je een raamschildering?

Hoe maak je een raamschildering? Schilderingen op ramen verschijnen vooral in de decembermaand. Vooral op scholen worden de ramen vaak in een bepaald thema geschilderd, maar rond de Kerst zie je raamschilderingen soms ook in huiskamers verschijnen. Deze schilderingen zijn ook een mooie decoratie op de ramen van kinderkamers en babykamers. Mooie raamdecoraties, hoe maak je ze zelf? Waar moet je op letten en welke verf gebruik je?

Welke afbeelding kies je?

Om te beginnen kies je een afbeelding uit. Er zijn veel bruikbare plaatjes te vinden op internet of in kleurboeken. Ook voor de kerst is er genoeg te vinden. Maak het jezelf de eerste keer makkelijk en vergroot de tekening tot het gewenste formaat. Plak dit op de buitenkant van het raam, dan wordt het gewoon een kwestie van de lijnen overtrekken en inkleuren. Ook een mogelijkheid is om de omtrek van de tekening met een whiteboard stift of raamstift op het raam te zetten. Om te verven kies je gewone acrylverf of plakkaatverf, ook wel bekend als schoolverf. Vergeet niet voordat je gaat schilderen je ramen te zemen. Op vettige ruiten blijft de verf niet zitten.

Waar moet je op letten?

  • Maak de schildering niet te klein. Dit ziet er van buitenaf niet mooi uit. Een grote duidelijke raamschildering zonder gepriegel is mooier.
  • Op een raam tamponneer je. Tamponneren is een techniek waarbij de verf met een kwast al stotend wordt opgebracht. Wanneer je echt gaat schilderen op ramen dan bladdert de verf makkelijk af. Bovendien krijg je dan een veegeffect en van binnen (laagje over laagje) kan dat er nog wel leuk uit zien maar van buiten gezien is het geen gezicht.
  • Donkere kleuren komen niet duidelijk over op het raam. Wanneer je ze toch wil gebruiken meng dan een beetje witte verf door de donkere kleur heen. Dat maakt de kleur toch iets duidelijker zichtbaar. Ook kan je er voor kiezen om rondom de donkere kleuren, lichte kleuren te gebruiken. Dan valt het weer wel op. Iets wat in zon geval gedaan wordt is het raam om de tekening heen wit tamponneren. Soms helemaal wit en soms in een witte wolk.
  • Raamstiften zijn meer voor kinderen. Raam verf is beter zichtbaar. Bovendien kan je met die stiften niet inkleuren. Je krijgt dan een lelijk streepjeseffect doordat hij reeds gekleurde stukjes weer uitwist wanneer je er een tweede keer overheen gaat. Het is dus behoorlijk frustrerend om met raamstiften aan de gang te gaan.
  • De kleur geel. Sommige merken plakkaatverf hebben een kleur geel die slecht zichtbaar is op de ruiten. Ook hierbij geldt dat een beetje witte verf gemengd door het geel wonderen doet.
  • Gebruik geen letters of cijfers op het raam. Ze staan of aan de binnenkant, of aan de buitenkant in spiegelbeeld.

Het is altijd mooi om zon schildering onder je handen te zien groeien en het eindresultaat geeft meestal veel voldoening. Maar er komt een moment dat het er ook weer af moet. Hoe doe je dat dan?

Raamschildering verwijderen

Ga eerst met een verfkrabbel aan de slag om de grootste hoeveelheid verf te verwijderen. Pak stoffer en blik of de stofzuiger om de afgekrabde verf op te ruimen. Daarna haal je de rest weg met een sopje en wanneer je daarna nog de ramen lapt is het alsof de raamschildering er nooit geweest is. Begin niet direct met een sopje want dat wordt al snel een vieze kliederboel.

Is de raamschildering zo mooi geworden dat je hem permanent wil laten zitten? Lak je raamschildering dan af met een beschermlaagje van vernis.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verwijderen van verfVerwijderen van verfLees hier hoe je verf kunt verwijderen van kleding, glas, vloerbedekking en hout. Dit zijn zeer handige en practische ti…
Het verwijderen van verfHet verwijderen van verfHet verwijderen van verf vinden de meeste mensen maar een irritante klus, het kost veel tijd en de middelen om het te do…
Winter, allerlei lesideeënDe eerste winterse temperaturen zijn in Nederland alweer gemeten. Dat betekent dat de juffen en meester alweer op zoek g…
Schilderen - Volgorde schilderen ramen, deuren en kozijnenSchilderen - Volgorde schilderen ramen, deuren en kozijnenWelke volgorde houd je bij het schilderen van ramen, deuren en kozijnen bij voorkeur aan? Een schilder gaat bijna altijd…

Recycle je wijnflessen: creatief en hergebruikRecycle je wijnflessen: creatief en hergebruikSoms is het leuk om oude voorwerpen die je normaal zou weggooien, te hergebruiken. Met een beetje creativiteit geef je j…
Zeldzame Coca-Cola spullen verzamelenZeldzame Coca-Cola spullen verzamelenAls een merk veel wordt verzameld dan is het wel van Coca-Cola! Als logisch gevolg daarvan kan je ervoor kiezen om spull…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
Reactie

Dingens Veronique, 09-10-2016
Beste
Ik zou graag met kerst een raamdecoratie willen met alleen witte verf, welke verf kan ik hiervoor het beste gebruiken en die ook gemakkelijk terug te verwijderen is.
Alvast bedankt Dingens Veronique Reactie infoteur, 10-10-2016
Je kan dan het beste plakkaat verf gebruiken.

Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 15-12-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.