Dr. Denker: De kerstpuzzel van Dagblad van het Noorden

Dr. Denker: De kerstpuzzel van Dagblad van het Noorden De Dr. Denker puzzel, die jaarlijks vlak voor de kerst in het Dagblad van het Noorden verschijnt, is een begrip geworden onder enthousiaste puzzelfanaten en lezers van de krant. De puzzel, die sinds 1980 in het Dagblad van het Noorden verschijnt, bestaat uit veertig kleine rebussen die ieder afzonderlijk een oplossing hebben die goed aansluit bij het thema van het jaar. In 2021 verscheen de een en veertigste editie van de Dr Denker Kerstpuzzel. Op vrijdag 24 december 2021 verschijnt de een en veertigste Grote Dr Denker Kerstpuzzel. Dit jaar neemt Dr Denker de puzzelaars mee op het dievenpad en voert de puzzelaar mee naar het criminele circuit. In het boek "Helemaal Dr. Denker zijn alle Dr Denkerpuzzels opgenomen van 1980 tot 2020.

Dr. Denker


Dr. Denker Kerstpuzzel

In 1980 verscheen rond de kerstdagen de eerste Dr. Denker Kerstpuzzel in Dagblad van het Noorden. Dr. Denker liet in een interview in de krant van 19 december 2014 weten, dat de redactie van het Dagblad van het Noorden destijds best wel terughoudend was geweest. In voorgaande edities hadden er ook weleens kerstpuzzels in de krant gestaan, maar tot de editie van 1980 was dit geen groot succes geweest. Het aantal oplossingen wat de redactie van de krant mocht ontvangen, was dan ook nooit hoger geweest dan een kleine duizend. Overigens verscheen het eerste puzzeltje van Dr. Denker al in de krant van 1931.

Ontstaan van de kersttraditie

Dr. Denker kreeg de kans om zijn puzzel te publiceren in de krant van 1980, maar alleen als hij kon zorgen voor een record aantal inzendingen van de oplossing. In dat geval, zou hij vaker een puzzel mogen maken voor het Dagblad van het Noorden. Wat niemand op voorhand had kunnen bedenken gebeurde. De kerstpuzzel werd een groot succes en Dagblad van het Noorden ontving maar liefst 11.000 inzendingen. Vanaf dat moment was er een kersttraditie geboren. In 2010 is er zelfs een (eenmalige) paaseditie van de Dr. Denker puzzel verschenen.

Rebus

Deze kerstpuzzel, in het Dagblad van het Noorden, bestaat uit 40 kleine puzzeltjes. Deze woordspelletjes, beeldcrypto's of ook wel gewoon rebussen genoemd, hebben allen afzonderlijk een oplossing. De puzzeltjes bestaan uit een soort cryptogram en in de vorm van een tekening. Een tekening waarop letters en soms ook andere tekens staan. Bij deze puzzeltjes is de positie van de letters/woorden, de vorm en afwijkende kleur van groot belang. Deze geven vaak belangrijke informatie voor de oplossing. Wanneer de oplossingen in de oplossingskolom worden gezet, dan zal er een oplossingszin ontstaan. De Dr. Denker puzzels hebben ieder jaar een ander thema. De eerste Dr. Denker kerstpuzzel die in kleur verscheen was in de kersteditie van het Dagblad van het Noorden in 1994.

Het maken van de Dr. Denker puzzel

Dr. Denker is al in januari 2019 begonnen met het maken van de Dr. Denker kerstpuzzel 2019. Dr. Denker streeft er jaarlijks naar om het idee van de kleine puzzeltjes in de maand oktober zover rond te hebben dat hij voorzichtig enkele voorbeeldschetsjes kan (laten) maken. Schetsjes die later door illustrator Janneke de Jonge worden uitgewerkt. Wanneer de Dr. Denker puzzel dan in de loop van de maand december door Dr. Denker en illustrator Janneke de Jonge als af beschouwd worden, wordt het exemplaar aan een testpanel onderworpen. Dit testpanel krijgt twee uur de tijd om de puzzeltjes op te lossen. Aangezien dit testpanel niet bestaat uit experts, krijgen deze panelleden enkele aanwijzingen. Zonder deze aanwijzingen is het bijna niet te doen om de puzzel binnen het tijdslimiet van twee uur op te lossen.

Testpanel

Het testpanel van de Dr. Denker puzzel bestaat uit Roelof Hoekman, oud-chef van de bijlagenredactie van het Dagblad van het Noorden en de huidige chef van de bijlagenredactie van het Dagblad van het Noorden.

Janneke de Jonge

Janneke de Jonge is één van de vaste illustratoren en infografieken maker van Dagblad van het Noorden. Sinds jaar en dag is zij ook de vaste illustrator van de Dr. Denker puzzel die jaarlijks in de kersteditie van het Dagblad van het Noorden verschijnt.
Jaarlijks rond eind november krijgt Janneke de Jonge van Dr. Denker enkele voorbeeldschetsjes en gaat zij aan het werk om het definitieve ontwerp van de kerstpuzzel te maken.

Tips voor het oplossen van de Dr. Denker puzzel

De kerstpuzzel van Dagblad van het Noorden is een leuke puzzel, maar het oplossen van deze puzzel vraagt wel wat inzicht en tactiek. Het leuke van deze puzzel is dan ook, dat er gezellig met het hele gezin dagenlang kan worden gezocht naar de juiste antwoorden. Door de grote opmars van internet blijken veel uitslagen ieder jaar weer gemakkelijk te vinden te zijn op het internet, maar dit is voor de echte puzzelaars erg jammer en bederft de charme van het samen puzzelen. Uitslagen en oplossingen zul je hier dan ook niet vinden. Alleen wat algemene en nuttige tips kunnen je immers net wat meer inzicht en puzzelplezier geven.

Dr. Denker 2021

De Dr. Denker Kerstpuzzel 2021 verschijnt op vrijdag 24 december. Nederland zit op dat moment opnieuw in een Lockdown en veel verkooppunten van het Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant zijn daarom niet geopend. Om toch iedereen de kans te geven om te kunnen puzzelen tijdens de Kerstdagen heeft het Dagblad van het Noorden een service van een eenmalige bezorging. De belangstelling voor deze bezorging is overweldigend. Deze kranten worden niet op vrijdag 24 december, maar in de week die volgt via de post bezorgd.

Leeuwarder Courant

Vanaf het moment dat de Leeuwarder Courant deel uitging maken van de NDC Mediagroep, wordt de bekende kerstpuzzel in Dagblad van het Noorden ook in de Leeuwarder Courant opgenomen. Daardoor kunnen ruim 550.000 abonnees in het noorden van Nederland de Dr. Denker puzzel maken.

Uitslag Dr. Denker puzzel

Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Ook krijgen inzenders van de oplossing van de kerstpuzzel, behalve als zij tot de gelukkige prijswinnaars behoren, geen bericht.

Oplossingen en antwoorden kerstpuzzel Dagblad van het Noorden

De antwoorden moeten uiterlijk maandag 10 januari 2022 binnen zijn. De uitslag en de antwoorden worden gepubliceerd in de krant van zaterdag 15 januari 2022.

Hints en tips

Tijdens de kerstdagen van 2011 is er een website verschenen die onder de naam van Dr. Denker opereert, maar niets met Dr. Denker of het Dagblad van het Noorden heeft uit te staan. Deze website heeft alle antwoorden van de puzzel op de site vermeld. Het Dagblad van het Noorden hoopt dat er in 2021 niet opnieuw een soortgelijke website met uitslagen wordt gepubliceerd. Samen puzzelen en elkaar hints en tips geven mag, maar antwoorden mogen niet worden gedeeld op forums en sociale media.

Eindejaarspuzzel

Krijg je geen genoeg van het puzzelen en wil je nog een Dr. Denker puzzel oplossen, maak dan de Dr. Denker Eindejaarspuzzel op donderdag 31 december 2021.

Oplossingen van de puzzel

In de zaterdagbijlage van het Dagblad van het Noorden van 15t januari 2022 zijn alle antwoorden opgenomen en vanaf die dag ook te vinden op www.dvhn/drdenker.

Lees verder

© 2011 - 2023 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Denker - Auguste RodinDe Denker - Auguste RodinDe Denker is een beeldhouwwerk van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Het is in hetzelfde jaar van de creatie van 'De…
Leerstijlentest volgens psycholoog David KolbLeerstijlentest volgens psycholoog David KolbTest je leerstijl met de leerstijlentest van David Kolb. Kolb onderscheidt vier verschillende leerstijlen. Zo is de ene…
Denken over denken - Edward De BonoDenken over denken - Edward De Bono"De grootste vijand van het denken is ingewikkeldheid, want die leidt tot verwarring." Veel mensen: veel denkstijlen. Ov…
Communicatie-test - Praat jij (te) veel?Communicatie-test - Praat jij (te) veel?We leven in een communicatie-tijdperk, waarin ongelooflijk veel gepraat, getelefoneerd, vergaderd, gediscussieerd wordt.…

Haken een goedkope hobby met gratis haakpatronenHaken een goedkope hobby met gratis haakpatronenHaken is weer hip en trendy. Door de komst van de leuke Amigurumi haakpatroontjes vanuit Japan is haken weer een leuke h…
Vilten; een leuke hobby voor iedereenVilten is een leuke hobby en niet erg prijzig. Het enige wat je nodig hebt is een aantal stukken vilt, naald, splijtgare…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • Dagblad van het Noorden 7 december 2019
Reacties

Meijer, 28-12-2019
Kan ik de puzzel nog insturen krijg steeds een fout bericht Reactie infoteur, 31-12-2019
Per internet kan het nog tot 2 januari 2020

www.lc.nl/drdenker

je zou een andere browser kunnen proberen.

succes en een fijne jaarwisseling

TeksTschrijverT

Ali de Jong, 25-12-2019
Zo jammer dat de puzzel niet meer online is. Is het inderdaad mogelijk om de puzzel online te kopen? Ik woon bij Eindhoven, zo gezellig om dit uit te puzzelen. Reactie infoteur, 29-12-2019
Wat er te vinden is op internet staat op:

https://yoo.rs/5d4541bf7b78638a6cf302089709f0fc/blog/dr-dr-denker-2019-hints-en-tips-1576910537.html?Ysid=90568

Als de link niet werkt, dan even in de zoekbalk plakken.

Succes

TeksTschrijverT

Truus Gruis, 21-12-2019
Goedendag, is het ook mogelijk de dr. Denkerpuzzel online te kopen? Ik kan al jaren de krant niet meer lezen. Op mijn tablet zijn de letters te vergroten! Ik mis de puzzel rond de Kerstdagen. Het was altijd zo gezellig! Reactie infoteur, 25-12-2019
Beste Truus,

Wat ik voor je gevonden heb is:

https://yoo.rs/5d4541bf7b78638a6cf302089709f0fc/blog/dr-dr-denker-2019-hints-en-tips-1576910537.html?Ysid=90568

veel puzzel plezier.

TekstSchrijverT

PS

als je niet kunt klikken op de link, dan even kopiëren en in je zoekbalk plakken

Roelf Groeneveld, 27-12-2017
Ben lang bezig geweest met de 40 plaatjes. prachtig hoor. Maar ik probeer al meer dan een uur de slagzin te mailen. Ik kan maar niet het goede mailadres vinden. Reactie infoteur, 29-12-2017
Beste Roelf,

Probeer www.dvhn.nl/drdenker eens, dan zou het moeten lukken. Per mail kunnen er geen antwoorden worden ingezonden.

Lukt het dan nog steeds niet, bel dan naar de krant of stuur de oplossing per post.

Fijne jaarwisseling,

TekstSchrijverT

Henk, 01-01-2017
Het moeilijkste gedeelte is nog het vinden van het internetadres waar ik de oplossing in kan sturen. Ook zijn er wel enkele moeilijke rebusjes bij. Maar goed, dat hoort. Reactie infoteur, 02-01-2017
Beste Henk,

Dat er enkele moeilijke opgaven zijn, dat maakt het puzzelen weer leuk en motiverend.

Volgens de site http://service.dvhn.nl/drdenkerinzending/ kunnen hier de antwoorden worden opgegeven.

Succes,

TekstSchrijverT

G. Bouman, 30-12-2016
Waar kan ik mijn oplossing nu doorgeven? ik kom er niet uit, waar het heen moet. Reactie infoteur, 30-12-2016
Volgens de site http://service.dvhn.nl/drdenkerinzending/ kunnen hier de antwoorden worden opgegeven.

Succes,

TekstSchrijverT

J. Aardema, 26-12-2016
Deze ronde is voor mij ook best wel moeilijk hoor b.v : Nr's 10, 27, 29, en 33. Reactie infoteur, 28-12-2016
Beste puzzelaar,

Als je naar de opgave van 10, 27, 29 en 33 kijkt en opschrijft wat in je gedachten opkomt, dan moet het mogelijk zijn om de antwoorden te vinden zoals je dat ook bij de andere opdrachten is gelukt.

Succes,

TekstSchrijverT

Sineke, 03-01-2016
Al jaren proberen we de puzzel op te lossen. Zonder aanwijzingen of antwoorden te zoeken.
Misschien ben ik in de loop der jaren dommer geworden, of Dr Denker slimmer. Maar de laatste jaren vind ik de antwoorden zo ver gezocht. Als de oplossing in de krant staat, kan ik veel echt niet meer herleiden naar de beeldcryptogrammen.
De lol gaat er voor mij wel af zo. Ik wil niet zoeken naar antwoorden namelijk. Reactie infoteur, 03-01-2016
Hallo Sineke,

De puzzelaars worden met behulp van internet steeds slimmer. Het gevolg is dat DR Denker ook slimmer moet worden.

TekstSchrijverT

Nieqie, 05-01-2012
Deze puzzel was te moeilijk en te ver gezocht. Vorige jaren hadden we vaak maar een paar niet kunnen oplossen, maar nu veel meer niet. Jammer, op deze manier leg je de krant weg en kijkt dan later op internet wat de antwoorden zijn. Ook met de antwoorden erbij is het veel te ver gezocht. Reactie infoteur, 30-12-2016
Hallo Nieqie,

Lukt het dit jaar beter met puzzelen?

Succes,

TekstSchrijverT

Minry, 01-01-2012
De puzzel was dit jaar een beetje lastig. Zodanig dat ik veel mensen heb horen zeggen; "Ik heb er geen zin", in terwijl er andere jaren hevige discussies losbarsten als de krant met de puzzel kwam. Jammer het is zijn doel een beetje voorbij geschoten. Reactie infoteur, 03-01-2012
Heb je al gekeken op: http://www.dr-denker.nl/ om wat steun te vinden bij het puzzelen?

veel succes.

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 24-12-2021
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.