Het herkennen van antiek of waardevolle spullen

Het herkennen van antiek of waardevolle spullen Op een rommelmarkt, veiling of op het internet worden allerhande spullen aangeboden. Voor veel mensen is het een hoop rommel bij elkaar maar iemand met een kritisch oog en enige kennis op het gebied van waardevolle spullen, kan zich op een rommelmarkt goed vertoeven. Wat is het geheim van het kunnen herkennen van antiek of waardevolle spullen?

Kennis en ervaring

Het kunnen herkennen van mogelijk waardevolle spullen is een kunst op zich. Het leren herkennen van antiek op een rommelmarkt begint met kennis en ervaring. Zoals met veel andere dingen is vrijwel alles te leren zolang het maar vaak genoeg wordt herhaald. Hetzelfde geldt voor het herkennen van waardevolle spullen. Door kennis op te doen in het herkennen van stijlen, vormgeving en signaturen gaat het al een stuk makkelijker. Ervaring speelt echter ook een grote rol in het snel herkennen van deze kenmerken tussen de grote massa spullen op bijvoorbeeld een rommelmarkt. Maar door het vaak te doen, is ook dit aan te leren en hoef je geen expert te zijn om het kaf van het koren te scheiden.

Stijlen en vormgeving

Makkelijk te herkennen stijlen horend bij een bepaalde periode zijn:
  • Biedermeier (1815-1848)
  • Jugendstil (1880-1914
  • Art Deco (1910-1930)

Om de verschillenden stijlen goed te kunnen herkennen is het, het makkelijks hier zoveel mogelijk afbeeldingen van te bekijken om zo de kenmerken goed te kunnen opnemen.

Herken kwaliteit

Voor kwaliteit moet worden betaald en zo is het al eeuwen. Het enkel herkennen van de stijl is daarom niet voldoende. Van alle periodekenmerkende stijlen worden replica’s gemaakt. Een replica is vaak te herkennen aan slechte afwerking, vreemd materiaalgebruik en afwijkende kleuren. Kwaliteit is moeilijk te zien op een foto en het kopen van antiek op het internet is dan soms ook erg lastig.

Waaraan is kwaliteit te herkennen?

Kwaliteit is te herkennen aan verschillende kenmerken en verschillen per object. Kwaliteit is af te leiden van vele factoren maar ook het herkennen van merktekens en materialen is hierbij van belang.
Enkele belangrijke punten zijn voor:

Goud en zilver

Bij het aankopen van goud en zilver is het van groot belang te letten op het zilvergehalte en met name of het wel echt goud of zilver is. Het is natuurlijk van groot belang ,voor de waarde, om dit na te kunnen gaan. Een zilverkleurig object kan veel merktekens bevatten maar dit duidt niet altijd op massief zilver, een verzilverd object kan net zo goed volstaan met allerlei merken. Voor vergulde en gouden objecten geldt in principe hetzelfde.

Glaskunst

Vazen en glasobjecten van waarde zijn vaak te herkennen aan een zeer goede afwerking bijvoorbeeld een afgeslepen onderkant eventueel voorzien van een signatuur. Een glazen vaas of object van 60 jaar oud kan eruit zien alsof deze gisteren is gefabriceerd. Om de kleine verschillen toch te kunnen herkennen is het ook verstandig voor de aanschaf van antiek glas verschillende afbeeldingen hiervan te bekijken en bepaalde kenmerken ervan te onthouden. Omdat de waarde van glazen vazen of objecten hoog kan oplopen worden deze ook veelvuldig nagemaakt.

Andere categorieën

Voor andere categorieën als meubels en meer specifiekere groepen zijn ook belangrijke kenmerken te bedenken. Deze informatie is vooral terug te vinden op het internet en in boeken.

Iets gekocht maar is het wat waard?

Soms zijn merktekens of andere kenmerken van een aangekocht object moeilijk te achterhalen. Een bezoek aan een antiquair kan hierbij helpen. Een andere methode is gebruik te maken van de verschillende fora op het internet. Veel mensen zijn bereid te helpen met het beantwoorden van de gestelde vragen. Ook in boeken is veel informatie terug te vinden met betrekking tot de waardebepaling van antiek.
© 2010 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antiek: het verzamelen van antiek glasAntiek: het verzamelen van antiek glasEr is veel vraag naar antiek glas. Dit komt omdat mensen veel graag iets tastbaars in handen willen hebben. Antiek glas…
Beleggen in antiek en vintage spullenBeleggen in antiek en vintage spullenVaak wordt antiek of vintage genoemd als een mogelijkheid om waardevast te beleggen. Toch is dit niet altijd het geval;…
Belastingen - moet ik over kunst en antiek belasting betalenBelastingen - moet ik over kunst en antiek belasting betalenHoeveel belasting en btw betaalt u over kunst en antiek in 2022 en 2023? Kunst en antiek kunnen een vermogen waard zijn,…
Veel geld verdienen met tweedehands spullenEr wordt vaak niet bij stil gestaan dat bepaalde tweedehands producten nog een grote waarde kunnen vertegenwoordigen. Op…

Verveling: Wat te doen?Verveling: Wat te doen?Verveling is een onaangenaam gevoel waar je sacherijnig van wordt. Soms gaan mensen zich ook nog aan je ergeren waar je…
Zelf een cryptex makenZelf een cryptex makenDe cryptex is de naam van een voorwerp dat voor komt in the Da Vinci code, een bekend boek van Dan Brown. In dit mysteri…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Romi, Pixabay
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.