Zelf een cryptex maken

Zelf een cryptex maken De cryptex is de naam van een voorwerp dat voor komt in the Da Vinci code, een bekend boek van Dan Brown. In dit mysterieuze object zit een boodschap verborgen. Alleen de persoon die code van de cryptex weet te kraken, kan bij de boodschap komen. Iemand die probeerd de cryptex op illegale wijze te openen, zal gestraft worden, want een verterend zuur zal de boodschap onleesbaar maken. Al met al een leuk voorwerp en uitermate geschikt om zelf ook te maken!

Hoe ziet een cryptex eruit?

Een cryptex is een cilinder vormig voorwerp dat bestaat uit meerdere ronde schijven. Deze schijven zijn allen donut vormig. Hoewel de schijven niet van elkaar gehaald kunnen worden, kunnen ze wel afzonderlijk draaien. Op de zijkant van de schijven staat het alfabet. Door de schijven te draaien kan de code van de cryptex gekraakt worden. Wanneer dit gebeurd kan het voorwerp geopend worden en is de boodschap leesbaar.

Hoe maak je zelf een cryptex

Idee vooraf

Het idee is dat je voordat je begint met het maken van de cryptex, een code woord bedenkt. Dit is belangrijk om dat je dan weet hoeveel houten schijven je nodig hebt. Wanneer je woord vijf letters bevat, zul je vijf draaiende schijven moeten maken. Als je niet weet hoeveel letters je code woord heeft, kun je eigenlijk ook niet het hout inkopen. Bedenk dit dus eerst en doe daarna je inkopen.

Benodigdheden

 • Zaagbaar hout, het is moeilijk om een hoeveelheid aan te geven. Zorg in elk geval dat er genoeg schijven uit gezaagt kunnen worden. Je moet rekenen op een aantal identieke schijven ( je hebt er zoveel nodig als het aantal letters in je codewoord plus twee extra). Verder dien je er twee cirkels uit te kunnen zagen die een straal hebben die ruim 2 cm groter is dan die van de overige schijven. Vervolgens zul je er nog een schijf uit moeten kunnen zagen die zo groot is dat hij precies in de pijp/buis pakt die in het volgende punt besproken wordt.
 • Je hebt een pijp of buis nodig. Een regenpijp is een heel goede optie. Dit wordt het hart van de cryptex. Zorg er voor dat de pijp goed zaagbaar is.
 • Je hebt een schroef nodig die je stevig in de pijp/buis kunt schroeven.
 • Eventueel kun je verf gebruiken om de cryptex te schilderen en papier om het alfabet op de schijven te plakken.
 • Een decoupeerzaag .
 • Schuurpapier en/of schuurschijf.
 • Stevige lijm
 • Een boor.
 • Een werkbank.

Stappenplan

Bron: Eigen afbeeldingBron: Eigen afbeelding
 1. Begin met het tekenen van alle benodigde draaiende schijven op de plank hout die je gekocht hebt. Het maakt niet uit hoe groot de schijven worden, zolang hun oppervlakte maar een flink stuk groter is dan de omtrek van buis die je gaat gebruiken.
 2. Teken in de middens van de draaischijven een tweede schijf. Deze schijf moet zo groot zijn als de omtrek van de buis die je gebruikt plus de dikte van buis zelf.
 3. Teken nu in elke schijf een inkeping, zoals te zien is op het plaatje.
 4. Teken nu ook een cirkel die precies in de buis past.
 5. Vervolgens teken je twee cirkels die groter zijn dan de draaischijven. Zorg dat ze ongeveer een straal hebben die twee centimeter groter is dan die van de draaischijven.
 6. Zaag nu alle schijven uit. Begin met de binnenkanten van de draaiende cirkels. Dat is het makkelijkste. Het maken van het beginnetje kun je doen door met de boor een gat te boren en vanuit daar verder te zagen.
 7. Schuur nu alle schijven totdat deze glad zijn.
 8. Meet af hoe lang de buis dient te zijn. De lengte van de buis is de hoogte van alle draaischijven op elkaar.
 9. Zaag deze hoeveelheid buis twee keer af.
 10. Zaag bij een van de twee buis helften een lengte kant open. Nu kun je als het goed is deze buis om de andere buis heen klemmen.
 11. Schroef de schroef in de intact gebleven buis. Doe dit ergens aan de rand van de buis.
 12. Verf nu alle schijven in de kleur die je wil en plak het alfabet op de de hoeveelheid draaischijven die nodig is om je codewoord te leggen. Zorg dat de code letters geplakt worden bij de inkeping.
 13. Plak nu het stuk buis op een van de grotere cirkels. Doe dit met de hulp van het kleine schijfje dat precies in de de buis past. Zorg ervoor dat de schroef zo ver mogelijk van de cirkels af zit. De bovenkant van de cryptex is nu af.
 14. Plak nu een van de draaischijven ( een zonder letters) op de andere grotere schijf.
 15. Klem nu het opengezaagde stuk bui gedeeltelijk om de andere buis en plak de onderkant van de opengezaagde buis vast op de andere grote schijf. Het is belangrijk dat dit goed vast komt te zitten.
 16. Schuif de draaischijven in de goede volgorde over de vastgeplakte buis. Plak de laatste schijf, waarop wederom geen tekst staat, aan de bovenkant vast aan de opengezaagde verf. Dit kan lastig zijn, maar is essentieel.
 17. Plaats nu de bovenkant van de cryptex op de onderkant en laat ze inelkaar schuiven. Dit kan door de schroef door de schacht te laten glijden.
 18. Wanneer je de schijven met letters nu verdraait, zul je zien dat de cryptex niet meer open gaat.
© 2010 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cryptex, informatie over dit raadselachtige voorwerpCryptex, informatie over dit raadselachtige voorwerpIn het populaire boek the Da Vinci Code, geschreven door Dan Brown, is de cryptex een van de mysterieuze objecten die do…
De Da Vinci CodeDe Da Vinci CodeDe Da Vinci Code is dé bestseller waardoor Dan Brown op de kaart werd gezet. Het boek is inmiddels verfilmd en bijna ied…
Dan Brown: Robert Langdon keert terugDan Brown: Robert Langdon keert terugNegen jaar na de uitgave van zijn eerste boek met professor Robert Langdon in de hoofdrol, ´Het Bernini Mysterie´, komt…

Het herkennen van antiek of waardevolle spullenHet herkennen van antiek of waardevolle spullenOp een rommelmarkt, veiling of op het internet worden allerhande spullen aangeboden. Voor veel mensen is het een hoop ro…
Het nieuwe haken: AmigurumiJe hoort en ziet het tegenwoordig steeds vaker: Amigurumi. Een nieuwe hype die is overgekomen uit Japan. Het haken van l…
Bronnen en referenties
Niamh (113 artikelen)
Gepubliceerd: 08-06-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.