Kerstversiering zelf maken: betaalbaar, leuk en origineel

Kerstversiering zelf maken: betaalbaar, leuk en origineel Kerst is traditioneel een dure periode. Om alles een beetje betaalbaar te houden, kan je een deel van je decoratie zelf maken. Een tafel aangekleed met zelfgemaakte dingen is best wel origineel. Bovendien heb je dan ook het plezier van op voorhand dingen zelf te maken en te verzinnen. Vaak kan je er een leuke creamiddag van maken met vriendinnen of met je kinderen. En na de feestdagen berg je gewoon alles op tot het volgende jaar!

Kerstversiering zelf maken

Om zelf kerstversiering te maken, hoef je geen dure dingen te gaan kopen. Met wat restjes wol, glazen yoghurtpotjes, enkele mooie linten, wijnstoppen en een flinke dosis geduld en creativiteit kan je je kersttafel een originele toets geven.

Eierdopjes met een kersttintje

Eet je bij het kerstontbijt zachtgekookte eitjes, dan kan je ze een kersttintje geven door er een kerstmuts over te trekken. Deze kerstmutsen kan je zelf haken met overschotjes rode en (pluizige) witte wol.

Benodigdheden om de kerstmutsen te haken

 • haaknaald 2.5
 • garen (rood en een klein beetje wit, liefst pluizig)
 • een stuk karton voor de pompon

Werkwijze

 • Haak met rood 4 lossen en sluit met een halve vaste.
 • Toer 1: haak 6 vasten in de ring, sluit af met een halve vaste.
 • Toer 2: 2 vasten in elke vaste (=12v).
 • Toer 3: 2 vasten in elke 2e vaste (=18v).
 • Toer 4: 2 vasten haken in elke 3e vaste (=24v).
 • Toer 5: 2 vasten in elke 4e vaste (=30v).
 • Toer 6-10: haak 30 vasten.
 • Toer 11 - 14: haak 30 vasten met pluizig wit - deze boord sla je nadien om.
 • Maak met pluizig wit een kleine pompon met behulp van het karton. Bevestig op de muts.

Maak zo veel mutsen als je gasten hebt. Om het extra leuk te maken, kan je op je eitjes een gezichtje tekenen. Natuurlijk kan je deze mutsen ook breien of uit leuke stof of vilt maken.

Versierde glazen

Wikkel rond de voet van een champagne- of wijnglas een mooi lint. Maak bovenaan vast met een mooie strik. Eventueel kan je er een vilten kerstboom of kerstbal aanhangen. Of nog een mooie spreuk of wens voor je gasten. Of hun naam, dan kan je de glazen gebruiken als naamkaartje. Ook leuk als versiering: een kleine jingle bell.

Naamkaartjes

Simpel

Verzamel kurken wijnstoppen. Maak een diepe inkeping aan de bovenkant. Eventueel kan je je wijnstop versieren met glitters voor een extra feestelijk tintje. Steek in de inkeping een mooi geschreven naamkaartje voor elke gast. Voor een extra feestelijke touch kan je met een zilveren of gouden stift schrijven.

Met veiligheidsspeld

Neem een veiligheidsspeld en versier deze met lint of bakkerstouw. Hang er een naamkaartje aan. Versier met kleine takjes dennenboom. Duw de veiligheidsspeld in de kurken stop.

Waxinehouders

Met tissuepapier

Spaar een aantal glazen potjes van babyvoeding, pudding of yoghurt. Was ze uit en laat goed drogen. Neem tissuepapier in kerstkleuren. Scheur ze in repen en daarna in kleine stukjes. Maak een papje met behangerslijm en water. Kleef de stukjes tissuepapier op het potje. Let er op dat er geen gaten meer zijn en dat er geen stukken zijn waar niet genoeg lagen zijn. Het potje moet goed bedekt zijn. Laat het goed drogen. Reken op vierentwintig uur. Wanneer je potjes goed droog zijn, kan je ze versieren. Neem bakkerstouw en kleef een drietal rijen onder de rand. Dit kan perfect met behangerslijm. Daarna kan je de rest van het potje volkleven met ponsjes van rendieren, kerstbomen, sterren, etc. Of je kan vilten figuurtjes op de potjes kleven. Gewone klevers of grotere figuren zijn minder geschikt omdat de figuren terug loskomen door de bolle vorm van de potjes. Ook tekststickers zijn een mogelijkheid, maar ook hier mogen ze niet te groot zijn. Pas de kleur van het tissuepapier aan aan de rest van je kerstversiering of aan je interieur.

Met nepsneeuw

Koop een zakje nepsneeuw. Dop de onderkant van je potje of het hele potje in de behangerslijm. Draai daarna het potje door de nepsneeuw. Voor een goed resultaat moet je het potje laten drogen en daarna nog een keer herbeginnen. Daarna kan je de sneeuw fixeren met haarlak. Werk af met een mooi lintje en een bedel. Of versier met uitgeponste figuren.

Met zout en krijt

Meng zout met fijngemalen, gekleurd krijt. Breng behangerslijm aan op je potje. Draai door de zout-krijt mengeling. Laat drogen en fixeer met haarlak. Versier met uitgeponste sterren, kerstbomen, kerstballen, rendieren, etc.

Bestekhouders

Je bestek kan je feestelijk ingepakt naast de borden van je gasten leggen. Hiervoor maak je kleine laarsjes met overschotten van rode en witte wol. Je kan de laarzen haken of breien. Of je kan ze uit rode en witte vilt maken.

Kerstballen

Blaas een ballon op tot ongeveer 10 centimeter diameter. Kleef hierop met behangerslijm raffia of wol in alle richtingen. Laat gaten van zo'n halve centimeter tussen de verschillende stroken. Wanneer alles goed droog is, prik je de ballon stuk. Je hebt nu een mooie kerstbal. Pas de kleur van je raffia of wol aan aan de rest van je versiering. In de kerstboom of aan een grote tak opgehangen boven de tafel. Maak je de kerstballen kleiner en van verschillende formaten, dan kan je er drie of vier bij elkaar leggen als tafeldecoratie. Alleen of met wat groen erbij.

Kerststerren

Verzamel kurken wijnstoppen. Kleef ze rechtop aan elkaar in de vorm van een ster. Versier ze met glitters. Werk het af met een mooi lint aan de buitenkant. Mooi als (tafel)decoratie, met een lintje in een grote kerstboom of tegen de muur. Op dezelfde manier kan je een kerstboom of een kerstbal maken.
© 2016 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De glazen kerstbalPas in 1831 werd door de heer Linder de eerste glazen kerstbal geblazen. Omdat hij eigenlijk geen geld had voor het kope…
Kerstboom versieren Hoe versier ik een kerstboom?Kerstboom versieren Hoe versier ik een kerstboom?Een kerstboom versieren is een van de leukste voorbereidingsactiviteiten van de kerstperiode. Een versierde kerstboom is…
Kerstversiering maken met kinderenKerstmis komt er weer aan. Een leuk tijdverdrijf is het knutselen van kerstversiering met de kinderen. Kinderen vinden d…
Mooie, gekke en bijzondere kerstballen door de jaren heenKerstballen bestaan al vele jaren. Deze kleurrijke versiering wordt al sinds de 19e eeuw toegepast om de kerstboom tijde…

Wenskaarten: teksten die verband houden met de zeeWenskaarten: teksten die verband houden met de zeeDe zee heeft een bizarre aantrekkingskracht op heel wat mensen. De oneindigheid, het rustgevende geluid van de golven, d…
Een quiz organiseren, hoe begin je er aan?Een quiz organiseren, hoe begin je er aan?Het is een manier om geld in het laatje te krijgen en dus is het bij vele jeugd-, school- of sportverenigingen een jaarl…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 25-10-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.