Hoe kan ik beleggen in whisky of whiskey?

Hoe kan ik beleggen in whisky of whiskey? Beleggen in whisky lijkt niet voor iedereen weggelegd, maar ook voor de minder grote beurs of de beginner zijn er mogelijkheden om te kunnen beleggen in whisky's. Sommige whisky's worden door de fabrikant al voor een zeer hoge prijs in de markt gezet, waardoor het beleggen in dergelijke whisky's niet altijd even realistisch is. Dit zijn whisky's die nieuw al meer dan tienduizend euro kosten en vaak dan ook uit een zeer oud vat komen met een zeer beperkte oplage. Dergelijke whisky's stijgen vaak nog wel in prijs, maar het risico op een fles met een dergelijke prijs is ook navenant.

Distilleerders met topbottelingen

Whisky's die door de distilleerder zelf al tegen topprijzen in de markt gezet worden kunnen fantastische rendementen opleveren, maar het risico is hierbij ook enorm. Als voorbeeld kan een Dalmore van 62 jaar oud genomen worden; in 2002 werd hier een speciale oplage van geleverd voor 30.000 euro, slechts 9 jaar later werd er een fles van geveild voor 155.000 euro. Een dergelijk rendement is natuurlijk ongelofelijk, maar er zijn ook uitgaves waarbij de door de fabrikant in de markt gezette flessen nauwelijks verkochten. Bij een dergelijk geval kan het dus ook zijn dat een investering vervolgens niet meer waard wordt, maar zelfs daalt in waarde. Een dure uitgave rechtstreeks van de producent heeft dus een grote kans op winst, maar ook een groot risico. Voor de beginnende belegger of de belegger met de kleinere beurs is dit wellicht geen goede optie.

Beleggen in whisky's van gesloten distilleerderijen

Een andere mogelijkheid om te beginnen met beleggen is het beleggen in whisky's van gesloten distilleerderijen. De populariteit van whisky fluctueerde is in de twintigste eeuw flink, waardoor in de jaren tachtig bijvoorbeeld een groot aantal distilleerderijen gesloten zijn. Bij het sluiten van een distilleerderij is het echter niet mogelijk om direct alles te bottelen en verkopen; whisky heeft een ruime tijd in het vat nodig om tot smaak te komen.

Ook zijn er vaten overgenomen uit deze distilleerderijen, welke vervolgens verder gerijpt zijn. Van deze gesloten distilleerderijen is daarom nog steeds whisky verkrijgbaar en er zijn zelfs van sommige distilleerderijen nieuwe bottelingen verschenen. Het grote prijsverschil in dergelijke distilleerderijen zit met name in de naam die de distilleerderij opgebouwd heeft; de beroemde namen worden tegen zeer hoge prijzen verkocht, terwijl de minder bekende distilleerderijen voor goedkopere prijzen op te pikken zijn. Hierbij zijn het met name de onafhankelijke bottelingen die in prijs achterblijven. Een onafhankelijke botteling is een uitgave die niet door de officiële distilleerderij op de markt gezet is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een onafhankelijke bottelaar die een aantal speciale vaten heeft opgekocht en deze onder een eigen label verkocht heeft. Als belegging zijn de minder bekende, reeds gesloten, distilleerderijen een interessante mogelijkheid al moet hierbij ook aan een paar honderd euro per fles gedacht worden.

Recente sluitingen

Niet alle distilleerderijen zijn in de jaren tachtig gesloten, er zijn een aantal bedrijven recenter failliet gegaan wat voor de belegger het voordeel heeft dat deze flessen soms zelfs nog in de handel verkrijgbaar zijn. De verkrijgbaarheid wordt echter steeds kleiner, waardoor de prijzen omhoog gaan. Voor de belegger met de kleine beurs is dit een mogelijkheid om voor weinig geld in te stappen met de juiste condities voor stijgende prijzen.

Limited editions

Distilleerderijen brengen vaak ook limited editions uit. Dit zijn speciale uitgaves waarbij whisky bijvoorbeeld langer in een vat gerijpt heeft of waarbij gebruikgemaakt is van speciale vaten. Bij dergelijke limited editions is het meer regel dan uitzondering dat de flessen binnen zeer korte tijd verkocht zijn. Dit komt onder andere door de verzamelaars zelf, die al snel dergelijke flessen opkopen, maar ook door de liefhebbers die graag dergelijke limited editions van hun favoriete distilleerderij op tafel willen zetten. Het advies bij een dergelijke limited edition is om er snel bij te zijn, maar het is niet voorspelbaar of dergelijke limited editions in prijs zullen stijgen. Sommige edities stijgen snel, maar andere blijven juist heel stabiel in prijs. Bij dergelijke limited editions geldt dat het spreiden van de winstkansen het beste advies is.

Eindigende standaardbottelingen

Het minste risico loopt de whiskybelegger bij het kopen van een botteling die door de distilleerder wordt beëindigd. Het grote voordeel hiervan is dat de standaardbottelingen in prijs zeer interessant zijn en dat ze een grote markt van liefhebbers kennen. Een standaarbotteling kan beëindigd worden omdat men een nieuwe wil introduceren, met bijvoorbeeld een ander alcoholpercentage, iets andere smaak of een nieuwe fles. Ook kan het zijn dat een complete lijn opgeheven wordt, denk hierbij bijvoorbeeld aan de Johnny Walker Green Label die inmiddels niet meer verkrijgbaar is. Het vinden van dergelijke mogelijkheden is relatief eenvoudig; door reclames, het bijhouden van internetfora of het navragen bij whiskyhandelaren is het al snel mogelijk om te achterhalen welke bottelingen eindigen. Let wel op; dergelijke producties kennen nog een vrij grote voorraad die niet in één keer verkocht en opgedronken is; het duurt dus altijd een tijdje voordat de prijzen omhoog gaan. Het rendement is dan wellicht niet zo groot als bij de topbottelingen die door de producenten zelf in de markt worden gezet, maar het is wel een rendement met minder risico. Single malts zullen een groter rendement laten zien dan de blends zoals Johnny Walker Green Label.

Tips voor het beleggen in whisky

Twee tips nog voor het beleggen in whisky's; zorg voor voldoende kennis en spreid je winstkansen! Het kopen van meerdere flessen van één soort kan leiden tot een investering die maar niet wil stijgen in prijs. Door de kansen te spreiden over verschillende flessen kunnen de snel renderende flessen eerder verkocht worden en de lastigere flessen nog een tijd staan. Het informeren over mogelijkheden in de markt kan bij een whiskyclub; hier zitten vaak genoeg kenners die graag hun kennis delen. Het gaat in een dergelijke vereniging meer om de liefhebberij dan om het maken van de maximale winst, waardoor het delen van kennis over mogelijkheden ook gebruikt wordt om goedkoop aan flessen voor eigen gebruik te komen.
© 2016 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen met whisky: smaakvol rendementEind 2007 werd het in Leiden gelanceerd: de World Whisky Index. Serieuze handel waarbij net als op de effectenbeurs gewe…
Belegging in whisky: vloeibaar goud?Belegging in whisky: vloeibaar goud?De vraag is hoog, de prijzen stijgen en oude voorraden raken op veel plaatsen op. Ideale vooruitzichten derhalve om in w…
Beleggen in whisky: de gesloten distilleerderijenHet kopen van whisky als investering is een serieuze vorm van beleggen. Hoopt men op een hoog rendement, bij een beleggi…
Het lezen van een whiskylabelMet de nieuwe populariteit van whisky in Nederland komen steeds meer soorten whisky ons land binnen, en elke dag worden…

Klassieke vintage horloges: Rolex oyster perpetual datejustKlassieke vintage horloges: Rolex oyster perpetual datejustOnder alle vintage horloges is de Rolex oyster perpetual datejust toch wel een van de meest herkenbare modellen. Het typ…
Potjes voor waxinelichtjes zelf versierenPotjes voor waxinelichtjes zelf versierenKerstmis is de perfecte gelegenheid om heel veel kaarsjes aan te steken. Je kan natuurlijk voor elk waxinelichtje een po…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jackmac34, Pixabay
  • http://www.whiskyetc.nl/beleggen-in-whisky-voor-de-kleine-beurs/
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.