Wat is een pocket letter en hoe maak je deze?

Het maken van pocket letters is al een tijdje heel populair bij hobbyisten en mensen die graag met elkaar corresponderen via brieven. De pocket letter is een Engelstalig begrip: "pocket" betekent in het Engels zak of tas of hoes en een "letter" is een brief. Het is dus eigenlijk een brief, maar dan verdeeld over verschillende zakjes/hoesjes. Je laat door de creatieve invulling van deze "pockets" aan de ontvanger zien wie je bent en je probeert de ander te inspireren. Natuurlijk voeg je ook een echte brief toe aan je pocket letter. Deze stop je in één van de negen pockets.

Van ATC naar pocket letter

Het idee van een pocket letter is ontstaan uit het verzamelen van ATC's (Artist Trading Cards). ATC's zijn kaartjes van cardstock- en/of scrapbookpapier met de afmetingen van 6,4 bij 8,9 centimeter (in het Engels is het 2,5 bij 3,5 inch). De ATC's werden in een plastic hoes bewaard waar negen vakjes zaten die de precieze afmetingen hadden van de ATC's. Dit om de kaartjes in te bewaren en beschermen. Daarna kwam het idee om deze ATC's te gaan uitwisselen met anderen en elkaar zo te inspireren. Later bedacht men dat het ook leuk is om een complete plastic ATC-hoes met de negen vakken met meerdere ATC's of andere decoraties te vullen en uit te wisselen. Dit werd de pocket letter genoemd. Er werden dan ook kleine verassingen achter de kaartjes/decoratie gestopt waar de ontvanger dan inspiratie kon halen voor een volgende pocket letter en één van de "verassingen" moest dan een brief aan de ontvanger zijn waarin je iets vertelde over jezelf en hoe je de pocket letter had samengesteld.

Hoe maak je een pocket letter?

Je vult elke ATC pocket met de juiste afmeting scrap-papier of een daadwerkelijke ATC die je hebt gemaakt. Daarna stop je achter het scrap-papier of de ATC leuke scrapbook- en/of hobbyspulletjes die de andere persoon weer kan gebruiken voor zijn/haar hobby. Omdat het hier gaat om een combinatie van creatief zijn en corresponderen is het de bedoeling dat je in één van de pockets een brief stopt waarin je iets over jezelf vertelt en bijvoorbeeld over wat je in de diverse pockets van je pocket letter hebt gedaan.
Wanneer je een pocket letter maakt is het belangrijk om een soort van thema of een kleur-idee te hebben. Wanneer je deel uitmaakt van een ruilgroep dan kan het zijn dat het thema al van tevoren bepaald is. Vanuit dit idee of thema ga je dus papier zoeken die bij het thema of de kleur past en dit papier in de juiste afmetingen van een ATC snijden of knippen. Het leukste is om elk kaartje vervolgens te decoreren naar gelang het thema.

De uitwisseling

Het leukste is om pocket letters met elkaar uit te wisselen, het is immers altijd leuk om verrast te worden met een creatieve uitspatting van iemand anders die dezelfde hobby heeft als jij. Bovendien is het leuk om te zien wat er in de pockets is gedaan en of er een leuke brief bij is. De verschillende pocket letters kun je makkelijk opbergen in een twee-rings of vier-rings ringbandmap. Er zijn verschillende groepen die pocket letters met elkaar uitwisselen en die op zoek zijn naar uitbreiding van hun groep. Even een zoektocht op Google en je vindt wel een aantal van deze groepen. Een ander idee is om een type website als swap-bot hiervoor te gebruiken. Dit is wel een meer internationale uitwisseling dus houd er rekening mee dat de kosten voor verzending dan wat duurder zijn.

Ideeën voor decoreren en de inhoud van de pockets

Soms heb je zelf veel ideeën voor het decoreren van je ATC's en ook wat je in de inhoud van de pockets kunt stoppen, maar kom je even wat inspiratie te kort, dan volgen hieronder een aantal suggesties.

Decoreren

 • Maak leuke vlaggetjes voor op je ATC of om in de pocket te doen met behulp van een tandenstoker en een stuk washi tape met een leuk patroontje. Je kunt op dezelfde manier een vlaggenslinger maken door de stukken washi tape vast te maken om een stukje touw vast te maken en ze vervolgens in een driehoek vorm te knippen.
 • Decoreer een kleine wasknijper (mini-formaat) met washi tape of een leuk kleurtje verf en doe er een aantal binnen in de pockets
 • Maak in plaats van een brief een zogenaamde "mini-zine" voor je pocket letter: Een mini-zine is een leuk klein boekje in hetzelfde formaat als de ATC's en hierin kun je of dingen schrijven of typen. Is ook handig als je meerdere pocket letters wilt maken, je maakt dan gewoon een aantal boekjes met dezelfde tekst en voegt ze dan bij de Pocket letters wanneer ze klaar zijn. Print of schrijf een inspirerende tekst of quote op leuk papier en vervolgens op je ATC.
 • Vouw kleine envelopjes en doe hier een klein plaatje of een sticker in en plak deze op je ATC.
 • Gebruik je ponsen om wat leuke decoraties te maken en deze op je ATC te plakken. Je kunt de extra pons-figuurtjes ook in de pocket doen zodat de ontvanger deze zelf kan gebruiken.

De inhoud van de pockets

 • Neem een stuk plastic kaart en snij/knip deze in ATC vorm of kleiner. Wikkel nu een aantal verschillende samples met washi tape erom heen en doe deze in één van de pockets. Washi tape blijft aan plastic/gladde oppervlakken niet plakken en is daarom makkelijk te hergebruiken. Heb je nog een incomplete set met speelkaarten, dan zijn deze bij uitstek geschikt om je washi tape samples op te plakken.
 • Doe in één van de pockets een paar stukken lint die je netjes oprolt/opvouwt en met een plakbandje vastmaakt.
 • Omdat er toch heel veel theeliefhebbers op de wereld rondlopen is het leuk om een theezakje in de pocket te doen, zo kan de ontvanger je pocket letter openen en bekijken onder het genot van een kopje thee.
 • Niemand kan zonder een paar leuke paperclips, in alle vormen en maten.
 • Doe een paar leuke stickers in de pocket die de ontvanger kan gebruiken voor toekomstige pocket letters
 • Heb je een aantal stempels met kleinere afbeeldingen? Maak dan een aantal stempelafdrukjes voor in één van de pockets.
 • Heb je een aantal ATC-formaat scrap-papiertjes over? Vul er een pocket mee en geef de ontvanger materiaal voor een volgende pocket letter.
© 2015 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Donald Duck pocketsDonald Duck pocketsDe Donald Duck pockets kennen een grote populariteit in Nederland. De allereerste pocket 'Donald en de zebra-mossel' uit…
Tandvleesontsteking verhelpen, behandeling en pijnTandvleesontsteking verhelpen, behandeling en pijnTandvleesontsteking verhelpen, behandelen, gingivitis, bloedend tandvlees en pijn. Meer dan de helft van de bevolking he…
Duitse spelling en uitspraak: een beknopte handleidingDuitse spelling en uitspraak: een beknopte handleidingAls je Duits wil leren, dan kan je best beginnen met de basisprincipes van spelling en uitspraak. Deze ga je nodig hebbe…
Tandvleesontsteking: Oorzaak en behandelingTandvleesontsteking: Oorzaak en behandelingEen ontsteking die in de rand van het tandvlees zit, heet gingivitis en wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën…

Potjes voor waxinelichtjes zelf versierenPotjes voor waxinelichtjes zelf versierenKerstmis is de perfecte gelegenheid om heel veel kaarsjes aan te steken. Je kan natuurlijk voor elk waxinelichtje een po…
Postkaarten verzamelen, stockeren en kopenPostkaarten verzamelen, stockeren en kopenSommige mensen houden er een postkaartenverzameling op na. Niet verwonderlijk aangezien postkaarten verzamelen op de der…
Bronnen en referenties
 • www.swap-bot.org
 • www.postfabriek.nl
 • http://www.instructables.com/id/DIY-Mini-8-Page-Pocket-Zine!/
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 22-11-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.