Rond weven op een fietswiel

Rond weven op een fietswiel Weven was vroeger een ambacht en is tegenwoordig een hobby. Het is een techniek die niet moeilijk te leren is en die je thuis kunt doen. Het kan ook prima zonder een duur weefgetouw gedaan worden. Een rond werkstuk zou je bijvoorbeeld op een fietswiel kunnen weven. Als je hier geen ervaring mee hebt, kies dan wel een eenvoudig patroon.

Materiaal

  • een fietswiel zonder spaken, maar ook zonder roest, eventueel een beetje opknappen
  • kleine stokjes, bijvoorbeeld lucifers (eerst even branden)
  • scheringdraad, neem hiervoor een garensoort die sterk genoeg is om niet snel te slijten
  • inslaggaren (daar kun je restjes breigaren voor gebruiken)

Gereedschap

  • schaar
  • weefnaald

Werkwijze

In de velg van een fietswiel zitten 37 gaatjes (36 kleintjes plus een grotere van het ventiel). Je begint met te tellen vanaf het gaatje van het ventiel. Vanaf het ventiel 19 gaatjes naar rechts tellen. Steek je inslagdraad van de binnenkant van je wiel naar de buitenkant en knoop het stevig vast aan je lucifer.

Daarna leid je je draad naar het gaatje dat rechts van je ventiel zit. Steek een klein lusje door het gaatje en steek een lucifer door het lusje. Draad strak trekken en naar het gaatje links van het 19e gaatje gaan. Lusje maken, lucifertje erdoor, draad strak trekken en naar het tweede gaatje gaan.

Zo ga je verder tot je het hele wiel vol gespannen hebt. Dan knip je je draad heel erg ruim af, neem minstens een meter. Met die draad begin je in het midden rond te weven, zodat alles goed vast blijft zitten.

Ontwerp

Weven op een fietswiel leent zich voor abstract werk, maar....dat werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw vaak gedaan en dat zag er toen fantastisch uit. Nu ziet dat er erg gedateerd uit. Als je niet wilt dat je werkstuk er direct gedateerd uitziet, is het beter een heel ander soort ontwerp te maken. Een niet te moeilijke mandala leent zich erg goed om als ontwerp te gebruiken. Zorg wel dat je een eenvoudige mandala kiest of vereenvoudig 'm zelf, want anders wordt het veel te moeilijk.

Ander rond weefraam

Als je geen fietswiel tot je beschikking hebt, kun je natuurlijk ook gewone ronde weefring nemen. Die kun je kopen bij een hobbyzaak. Dat werkt erg makkelijk, want daar zitten tandjes op waar je je schering omheen kunt slaan. Heb je toevallig een ronde ring van bijvoorbeeld metaal in huis, dan is die ook heel goed te gebruiken.

Ring

Het spannen op een ring zonder gaatjes en zonder tandjes gaat een beetje anders. Je begint met je schering stevig aan de ring vast te knopen en je wikkelt je schering daarna een aantal malen om te ring. Daarna ga je naar de tegenoverliggende kant en je wikkelt je schering daar een aantal malen om de ring, daarna weer naar de tegenoverliggende kant etc. etc.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weefsteken en weefknopenWeven is een techniek die je eenvoudig thuis kunt doen, want hoewel een mooi en duur weefgetouw heel leuk kan zijn, kan…
Kleding, materialen en herkomstKleding, materialen en herkomstKleding wordt van allerlei materiaal vervaardigt, zowel natuurlijke als kunstmatige materialen worden gebruikt en nog va…
Alles over spinnenAlles over spinnenSpinnen: kleine dieren die tot de geleedpotigen horen. Hoe bouwt een spin zijn web, waarvan wordt een web gebouwd, welke…
De panamahoed, een klassieker die weer in de mode isDe panamahoed, een klassieker die weer in de mode isPopulaire hoeden komen steeds weer terug in de mode. Dit geldt ook voor de panamahoed, een lichte, zomerse hoed van stro…

Tekenen met kinderen: kleuren mengen met kleurpotloodTekenen met kinderen: kleuren mengen met kleurpotloodKinderen kleuren graag met kleurpotlood en als ze dat doen, mengen ze de kleuren ook. Als je ze er echter van bewust wil…
Hoe begin je een boek te schrijven volgens schrijversHoe begin je een boek te schrijven volgens schrijversDroom jij er ook van om een boek te schrijven, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Hier is het antwoord op die vraag…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FranciscoJG, Pixabay
  • Foto fietswiel: www.morguefile.com / Giulian
  • Foto bolletjes katoen: www.morguefile.com / Taliesin
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 14-06-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.