Voorouders vinden op WieWasWie

Voorouders vinden op WieWasWie De tijd dat genealogen de archieven moesten afreizen voor hun stamboomonderzoek is voorbij. Ook is het niet meer nodig om een archief te betalen om een akte te zoeken en per post te laten bezorgen. Want tegenwoordig zijn veel aktes te vinden op het internet. En dit worden er steeds meer. Maar hoe begin je je online speurtocht naar voorouders en historische documenten? Er zijn veel verschillende websites waar je, al dan niet tegen betaling, aktes kunt bekijken en downloaden. Soms zie je als stamboomonderzoeker door de bomen het bos niet meer. Eén van de websites waarop je kunt zoeken naar voorouders en historische documenten is WieWasWie.

WieWasWie

Veel mensen zijn wel geïnteresseerd in hun familiegeschiedenis, maar weten gewoon niet waar ze moeten beginnen met hun onderzoek en hoe ze het allemaal moeten doen. Het doel van WieWasWie is om stamboomonderzoek voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Voordat WieWasWie bestond, waren er al vele Nederlandse websites voor stamboomonderzoek. Maar vaak kon je op deze websites alleen zoeken naar historische persoonsgegevens, alleen een stamboom maken, of alleen informatie uitwisselen met anderen. WieWasWie heeft de functies zoeken, bouwen en delen gecombineerd op één website. Zo is stamboomonderzoek een stuk makkelijker gemaakt voor beginners.

WieWasWie is de vervanger van het vroegere Genlias, een database waarin je kon zoeken naar historische persoonsgegevens. Deze populaire website werd echter zoveel bezocht, dat deze vaak overbelast raakte. Daarom werd het omvangrijke WieWasWie project gestart, dat sinds 2012 beheerd wordt door het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG). Genlias is sinds 1 januari 2013 offline. Sindsdien worden bezoekers doorgestuurd naar WieWasWie.

Abonnement

Inmiddels bevat WieWasWie miljoenen historische documenten, zoals geboorteaktes, trouwaktes, overlijdensaktes en bevolkingsregisters. Deze historische documenten zijn beschikbaar gesteld door vele archiefinstellingen, met de hulp van vele vrijwilligers. Van ieder document wordt op WieWasWie een samenvatting van de belangrijkste gegevens getoond.

Sinds 8 februari 2016 zijn niet alle functies van WieWasWie gratis meer. Eenvoudig zoeken (zoeken op één persoon) blijft gratis en dus blijft de database met documenten en scans gratis te raadplegen. Maar voor uitgebreide zoekfuncties heb je een abonnement nodig. Dit premium-abonnement kost €19,95 per jaar, maar kan ook voor één maand afgesloten worden voor €6 (prijzen 2019). Met een abonnement kun je ook zoeken op twee personen tegelijk, zoeken met wildcards (jokers) en zoeken op 'begint met'. Ook krijgen abonnees notificatiemails bij updates.

Zoeken naar personen

Recente persoonsgegevens zijn niet te vinden op WieWasWie, omdat dit wettelijk verboden is. De gegevens uit de Burgerlijke Stand mogen pas na een bepaalde termijn openbaar gemaakt worden. Hoe lang dat duurt, hangt van het soort akte af. Geboorteaktes mogen bijvoorbeeld pas na 100 jaar openbaar gemaakt worden, huwelijksaktes na 75 jaar en overlijdensaktes na 50 jaar.

Daarom kun je het beste beginnen met zoeken naar aktes van je (bet)overgrootouders. Weet je hun namen niet? Vraag dan aan
andere familieleden of zij het wel weten. Als dit niet lukt zou je ook gegevens over meer recente aktes op kunnen vragen bij de gemeentes. Weet je eenmaal namen, dan is het zoeken naar historische documenten over deze personen op WieWasWie heel eenvoudig. Via deze personen zijn vaak weer hun ouders te vinden. Zo kun je steeds verder terug in de tijd gaan. Kom je er niet uit, dan kun je op de website een handleiding raadplegen of YouTube filmpjes met uitleg en voorbeelden bekijken.

Doordat er inmiddels al heel veel gegevens te vinden zijn op WieWasWie, is het een handig hulpmiddel om snel een stamboom te kunnen bouwen. Maar intussen blijft het belangrijk om ook kopieën / digitale scans van de originele aktes te verzamelen. De originele aktes zijn en blijven immers de meest betrouwbare bron voor stamboomonderzoek. Het komt soms voor dat de gegevens uit de akte verkeerd in de samenvatting van WieWasWie ingevoerd zijn. Bijvoorbeeld door typefouten. Bovendien is er in de akte zelf veel meer informatie te vinden dan in de samenvatting op WieWasWie. In de samenvatting staan namelijk alleen de meest belangrijke gegevens.

Aktes downloaden

Soms staat er bij de samenvatting in de zoekresultaten een miniatuurweergave van een scan van de originele akte. Deze kun je aanklikken, bekijken en downloaden, zodat je het historische document zelf kunt lezen. Om gebruik te mogen maken van deze functie is registratie bij WieWasWie nodig. Doordat WieWasWie nog volop in ontwikkeling is, zijn er vaak al wel samenvattingen van akten te vinden, maar niet de akte zelf. Maar doordat er bij deze samenvattingen meestal een verwijzing staat naar de archiefinstelling, het aktenummer, etc. heb je in ieder geval genoeg informatie om de akte zelf te kunnen vinden. Als je deze gegevens eenmaal hebt, kun je de digitale scan van de akte bijvoorbeeld zoeken op GenVer. Of naar het archief gaan waar de originele akte ligt.

Stambomen bouwen en delen

Behalve het zoeken naar personen, kun je op WieWasWie ook een stamboom bouwen en deze delen met familie en bekenden. Uiteraard kun je zelf instellen wie jouw stamboom mag zien. Hiernaast kun je ook met anderen samenwerken aan stambomen.
Dankzij mensen die ervoor kiezen om hun stambomen openbaar te maken, kun je op WieWasWie ook stambomen en persoonspagina’s vinden die gemaakt zijn door anderen. Iedere persoon uit deze openbare stambomen heeft een eigen persoons- en familiepagina. Hierop zijn verhalen, afbeeldingen en video’s te vinden. Zo kan het zomaar gebeuren dat je via een verre verwant meer te weten komt over je voorouders. Of dat je familiefoto's tegenkomt die je nog nooit gezien hebt.

Op de hoogte blijven van updates

De collectie met historische documenten op WieWasWie wordt regelmatig aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen rond WieWasWie? Kijk dan op de blog of Facebook van WieWasWie. Hiernaast kun je ook op de hoogte blijven van wijzigingen in de database die verband houden met jouw onderzoek, door je op WieWasWie aan te melden voor e-mailnotificaties.

Wil je een actueel, compleet overzicht zien van alle bronnen die op WieWasWie te vinden zijn? Dan kun je op WieWasWie een gedetailleerd overzicht van de historische documenten downloaden. In dit overzicht kun je per deelnemende archiefinstelling zien welke soort documenten zij aanbieden per gemeente. Ook is te zien uit welke periode de aangeboden documenten stammen. Deze index wordt regelmatig vernieuwd.
© 2014 - 2024 4nna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Mormonen en stamboomonderzoekDe Mormonen en stamboomonderzoekDe Mormonen houden het grootste genealogische archief ter wereld bij. Bovendien hebben zij de door hun ingescande akten…
Beginnen met stamboomonderzoekStamboomonderzoek (of: genealogie) is een hobby die de laatste jaren snel groeit in populariteit. Sinds de komst van int…
Genealogie: wie zijn jouw voorouders?Genealogie: wie zijn jouw voorouders?Veel mensen zijn nieuwsgierig naar hun achtergrond. Ze willen wat meer weten over hun familie en hun voorouders. De drog…
Genetische genealogieGenetische genealogieHet papieren spoor voor stamboomonderzoek loopt vroeg of laat dood. Maar tegenwoordig hoeft dat niet meer het einde van…

Wenskaarten: leuke teksten met eten en drinkenWenskaarten: leuke teksten met eten en drinkenWat is één van de basisbehoeften van de mens? Juist ja: eten en drinken. Je kan kaartjes maken of kopen met eten of drin…
Horloge maken met metalen bloemornamentenHorloge maken met metalen bloemornamentenDit horloge wordt gemaakt met metalen bloemornamenten waar kristalsteentjes in geplakt zijn. De ornamenten worden aan el…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: EME, Pixabay
  • https://www.wiewaswie.nl/
  • http://www.wiewaswieblog.nl/
  • http://www.cbg.nl/
4nna (55 artikelen)
Laatste update: 15-02-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.