Snel en makkelijk zelf originele kerstkaarten maken

Snel en makkelijk zelf originele kerstkaarten maken Ieder jaar verstuurt een gemiddeld gezin ruim tien kerstkaarten. Ook in 2012 is de verwachting dat er weer vele kerstwensen en gelukswensen voor 2013 zullen worden verstuurd. Ga maar eens bij je zelf na hoeveel kerstkaarten er jaarlijks bij jou op de deurmat vallen. De meeste kaarten worden aan een draad in de kamer opgehangen. Bij de meeste ontvangers verdwijnen deze kaarten na de jaarwisseling in de papierbak. Op die ene kaart na, want deze originele zelf gemaakte kerstwens is net wat persoonlijker en mag daarom nog wat langer blijven hangen of wordt netjes in een kaartenalbum geplakt. Vaak denkt men bij het zelf maken van originele kerstkaarten aan een tijdrovende klus. Een klus waar men in de zomer al aan moet beginnen. Gelukkig kan het ook anders. Daarom worden hier een aantal leuke, snelle en zeer gemakkelijke ideeën voor originele kerstwensen op een rij gezet. Lezers worden hopelijk over de streep getrokken en worden er in 2012 een record aantal zelfgemaakte kaarten verzonden.

Snel en gemakkelijk zelf kerstkaarten maken

Met een beetje creativiteit en wat simpele materialen kun je zelf snel en heel gemakkelijk kerstkaarten maken. Een kerstkaart met een persoonlijke gelukswens voor 2013.

Enkele voorbeelden van kerstkaarten die je kunt maken zijn:

 • Kerstkaarten met behulp van vingerafdrukken
 • Kerstkaarten met behulp van grootmoeders knopendoos
 • Kerstkaarten tamponneren

Vingerafdrukken gebruiken voor kunst

Wanneer we het hebben over een vingerafdruk, dan zullen de meeste mensen niet gelijk denken aan originele kerstkaarten of een kunstobject. Vingerafdrukken zullen hoofdzakelijk worden geassocieerd met sporenonderzoek. Een sporenonderzoek naar aanleiding van een diefstal of misdrijf. Echter zijn er tal van buitenlandse kunstenaars die kunnen leven van hun eigen gemaakte schilderijen. Schilderijen die hoofdzakelijk zijn opgebouwd uit tientallen en soms wel honderden vingerafdrukken.

Veel afzonderlijke vingerafdrukken kunnen gezamenlijk een figuur of patroon vormen, maar ook één losse vingerafdruk kan het uitgangspunt zijn voor leuke figuren. Juist deze losse vingerafdrukken lenen zich goed voor kerstfiguurtjes op een kerstkaart. Een leuk werkje dat ook zeer geschikt is voor jonge kinderen.

Benodigdheden:

 • Je vingers
 • Witte blanco kaarten
 • Kleurpotloden of fineliners
 • Gekleurde stempelinkt

Werkwijze:

Druk je vinger op het stempelkussentje en maak vervolgens een afdruk op de witte blanco kaart. Laat je fantasie de vrije loop en tover de vingerafdruk met behulp van potloden en fineliners om tot leuke kerstfiguurtjes.

Kerstkaarten maken met oude knopen

Wie heeft er nou niet boven op zolder een doosje oude knopen staan. Ooit eens gekregen van je moeder of oma of zelf al jaren bewaard en niet wetende wat je er eigenlijk nog mee zou moeten en kunnen doen. Gelukkig ben je in die jaren niet overstag gegaan om ze toch weg te gooien. Immers knopen zijn anno 2012 weer helemaal hip. Teken eens een simpele kerstvorm op een blanco kerstkaart. Denk bijvoorbeeld aan een kerstboom of kerstbal. Vul dit figuur daarna met behulp van knopenmozaïek. Plak leuke kleine knoopjes in de figuur zodat deze helemaal gevuld is en je zult zien dat er snel en gemakkelijk een leuke hippe kerstkaart aan het ontstaan is.

Geen knopen, wat nu?

Handwerken en naaien is weer helemaal in en mocht je nou onverhoopt geen oude knopen meer in huis hebben, dan kun je ook in steeds meer winkels de leukste knopen kopen. Denk niet alleen aan stoffenwinkels, maar ook aan winkels met hobbyartikelen en natuurlijk de markt, want daar is ook in de Eurotijd een gulden een daalder waard.

Een witte kerst

Een witte kerst en prachtige sneeuwlandschappen zijn nog altijd de meest romantische plaatsjes die we ons kunnen voorstellen. Aangezien het nog maar afwachten is of we in 2012 een witte kerst krijgen ( Lees ook: Krijgen we in 2012 een witte kerst? en de kans op sneeuw in Nederland) kunnen we beter zelf alvast een sneeuwlandschap maken.

Benodigdheden:

 • Blanco kaarten wit of lichtblauw
 • Witte verf
 • Groffe spons
 • Zilverpapier
 • Schaar

Werkwijze:
Doop de groffe spons in de witte verf en tamponneer de verf op de kaart. Zorg dat je de hele kaart bedekt met een korrelige sneeuwlaag. Laat de verf drogen en knip uit zilverpapier een simpel kerstboompje. Plak één of meerder kerstboompjes op de kaart. Nu nog een originele kerstwens en je kerstkaart is klaar. Voor inspirerende en originele teksten voor op een kerstkaart kan men hier ideeën opdoen.

Dit artikel maakt deel uit van de startpagina: Originele kerskaarten en kerstwensen versturen

Lees verder

© 2012 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Originele kerstkaarten maken met internet en foto'sOriginele kerstkaarten maken met internet en foto'sIeder jaar verstuurt ongeveer 90% van alle Nederlanders traditiegetrouw kerstkaarten naar vrienden en familie. In vele g…
Kerstkaarten - een populaire en geliefde traditieKerstkaarten - een populaire en geliefde traditieDe kerstkaart: elk jaar ontvangt het merendeel van ons in de decembermaand kerstkaarten van kennissen, vrienden en famil…
Leuke, originele kerstwensenHet is weer bijna kerst, en met kerst versturen en ontvangen we allemaal graag kerstkaarten. Het is een teken van wederz…
Postcrossing: Wereldwijde kerst wensen en nieuwjaars wensenPostcrossing: Wereldwijde kerst wensen en nieuwjaars wensenIeder jaar worden miljoenen kerstkaarten verstuurd. Kerst - en nieuwjaarskaarten versturen met originele kerstwensen en…

Wenskaarten: leuke teksten voor Sint-ValentijnWenskaarten: leuke teksten voor Sint-ValentijnI love you. You're the one and only. Zulke kaartjes vind je voor Valentijn met dertien in een dozijn in de winkels. Wil…
Een eigen paard kopen: als een droom werkelijkheid wordtEen eigen paard kopen: als een droom werkelijkheid wordtEen eigen paard kopen is de droom van iedere paardenliefhebber. Er is niets heerlijker dan eropuit te gaan met je beste…
Bronnen en referenties
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 12-06-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.