Een eigen paard kopen: als een droom werkelijkheid wordt
Een eigen paard kopen is de droom van iedere paardenliefhebber. Er is niets heerlijker dan eropuit te gaan met je beste maatje. Voorkom teleurstellingen en frustraties door goed voorbereid op zoek te gaan en de tijd te nemen om je droompaard te vinden. Sommigen doen er lange tijd over en anderen komen hun droompaard ineens tegen. Het is normaal dat er vragen zijn bij de aanschaf van een eigen paard.
Vooraleer je een eigen paard koopt, moet je een paar dingen op een rijtje zetten. Dit gaat van de aankoopprijs tot de maandelijkse terugkerende kosten. Het gemakkelijkste is om vooraf al een stalling te zoeken voor je toekomstige paard. Wees kritisch en stel vragen. Je wilt immers een droomplek voor je paard waar zowel hij als jij zich goed bij voelt. Veel stallingen hebben een eigen dierenarts en/of hoefsmid. Dit kan handig zijn als je zelf nog geen vaste dierenarts en hoefsmid hebt. Bedenk eveneens wat je met het paard van plan bent: fokmerrie, wedstrijden (welke discipline?), recreatief of als ‘grasmachine’. Hetgeen je maandelijks betaalt aan stalling kan erg verschillen per gemeente maar ook de eisen die je stelt als eigenaar. Een stalling met binnenbak, stapmolen en all inclusive verzorging kost natuurlijk veel meer per maand dan als je alleen een weide huurt. Bij een all inclusive verzorging heb je geen omkijken naar het uitmesten van de stal/weide of het voeren. Alles wordt voor je gedaan, dit kan heel handig zijn als je zelf weinig tijd hebt. Enkel een weide huren is maandelijks goedkoper maar het betekent ook dat je zelf instaat voor de verzorging van je paard en het onderhoudt van de weide. Onderstaande lijst geeft weer wat de meest voorkomende kosten zijn:
- Stalprijs
- Uitrusting
- Verzorgingsspullen voor het paard
- Je eigen uitrusting
- Voeding voor het paard
- Uitbreiding van de verzekering
- Hoefsmid
- Ontworming
- Enting
- Spaarpot voor de dierenarts
Het is raadzaam om vooraf al een reserve op te bouwen zodat je eventuele onverwachte dierenartskosten kan opvangen. Een ziek paard behandelen kan heel snel in de kosten lopen en het is alleen maar fijn als je niet beperkt wordt door je financiën bij de behandeling.
Bedenk ook zeer goed of je het paard kan blijven onderhouden indien er iets in je eigen situatie veranderd. Het is heel jammer om je paard te moeten verkopen als je bijvoorbeeld je werk verliest of er ineens minder tijd is om goed voor hem te kunnen zorgen.
Een eigen paard kopen: hoe doe je dat?
Een paard kopen is vaak heel duur als je hoge eisen hebt. Voor je een aankoopprijs in gedachten hebt, moet je jezelf enkele vragen stellen: wil je een veulen of een beleerd paard? Een hengst, ruin of merrie? Welk ras? Hoe oud mag het paard ongeveer zijn? …
Als je op deze vragen een antwoord hebt, kan je gaan kijken wat de reguliere prijzen zijn. Het is zeker belangrijk om een paar paarden te bekijken vooraleer je een beslissing neemt.
Een handige tip is dat je op voorhand uitrekent wat de maandelijkse kosten ongeveer zullen zijn.
Het is niet alleen de aankoopprijs van een paard wat veel geld is maar ook de maandelijkse terugkerende kosten zoals stalling, voer, lessen en eventuele brandstofkosten om op stal te komen. De kosten die regelmatig terugkeren zijn hoefsmid, inentingen, ontwormingen, verzekeringen en andere, onverwachte, kosten.
Als je een paard hebt gevonden ga je natuurlijk eens kijken. Ga onverwachts langs en neem een ervaren persoon mee. Sommige verkopers verdoven een paard op voorhand zodat deze zeker rustig is en om eventuele gebreken te verbergen. Kijk niet alleen naar het exterieur en de gangen maar vraag ook een medische voorgeschiedenis. Bekijk het paard zeer grondig: is hij verkeersmak? Laat hij overal aanrakingen toe? Schrikt hij? Hoe is hij onder het zadel? Wat is de reden van verkoop? Ga gerust een tweede of een derde keer kijken vooraleer je een beslissing neemt. Zet de voor-en nadelen goed op een rij en praat met ervaren mensen.
De klinische en röntgenologische keuring
Het is gebruikelijk om een paard te keuren voor de aankoop. Dit houdt in dat het paard door een dierenarts uitvoerig wordt gecontroleerd om op die manier gebreken uit te sluiten. Een paard wordt steeds klinisch gekeurd en indien gewenst kan het ook röntgenologisch gekeurd worden. Vraag steeds je eigen dierenarts voor de keuring of laat het doorgaan in een kliniek.
De klinische keuring
De dierenarts zal je paard algemeen bekijken. Hart en longen worden beluisterd en het paard wordt zorgvuldig afgetast om te zien of er geen afwijkingen zijn. De stand van de hoeven, ogen en oren worden onderzocht. Vervolgens zal hij vragen om het paard te laten stappen, draven en galloperen op een zachte ondergrond. Nadien zal hij vragen om op het harde te stappen en te draven. Tot slot wordt er een buigproef uitgevoerd waarbij de benen worden geplooid gedurende een minuut om vervolgens weg te draven. Indien een paard kreupelheden vertoond zal de dierenarts een ongunstig advies geven. Onthoud wel dat een klinische keuring een momentopname is en dat de situatie steeds kan veranderen. Er kan eveneens bloed genomen worden om te kijken of er afwijkende waarden zijn waarbij eventuele ziektes aan het licht komen, maar ook of het paard verdovende middelen heeft gekregen.
De röntgenologische keuring
De röntgenologische keuring gebeurd enkel op verzoek aangezien dit meer kosten met zich meebrengt. Bij de röntgenologische keuring worden er foto's gemaakt van de hoeven, kogels, sprongen en knieën waardoor er eventuele gebreken aan het licht komen. Indien gewenst kunnen er ook foto's gemaakt worden van de hals en de rug. Bij de rug wordt dit vaak gedaan om Kissing Spines uit te sluiten.
Na de keuring zal de dierenarts een rapport opmaken met zijn advies. Het is dan aan de koper om te beslissen of hij wel of niet overgaat tot de aankoop. Soms kunnen er gebreken zijn dat relatief gemakkelijk op te lossen zijn of waar het paard geen last van heeft waardoor men alsnog beslist om het paard aan te kopen.
Overgaan tot de aankoop
Vraag of je het paard tijdelijk kan reserveren zodat je genoeg bedenktijd hebt. Zo kunnen jullie elkaar leren kennen en zien of het klikt. Als dan blijkt dat er geen match is, is het niet zo erg want je hebt het paard immers nog niet gekocht. Maak hierbij een contract op waar beide partijen akkoord mee zijn. Het komt weleens voor dat het paard opeens verborgen gebreken vertoont. Dan is het handig als je op het contract kan terug vallen. Indien aangetoond kan worden dat het paard al langer dat gebrek heeft, is het mogelijk om het paard terug te brengen naar de eigenaar.
Als het paard helemaal bij je past en je besluit om hem te kopen is het zeer belangrijk een betalingsbewijs te vragen zodat je kan aangeven dat je het paard effectief betaald hebt. Vergeet zeker niet naar het paspoort te vragen en er moet doorgegeven worden dat het paard van eigenaar is veranderd. Zonder deze gegevens kan men niet aantonen dat het paard daadwerkelijk bij hem hoort. Na de aankoop mag het paard meegenomen worden naar de nieuwe pensionstal.
Tot slot
Als er een eigen paard is, komt voor elke paardenliefhebber een droom uit. Tref dus goede voorbereidingen om niet voor verrassingen komen te staan. Gun je nieuwe paard ook de kans om te wennen aan zijn nieuwe eigenaar en thuis. Sommigen wennen heel snel en andere doen er weken/maanden over. Gebruik die periode om elkaar goed te leren kennen en om een vertrouwensband op te bouwen. Om een vertrouwensband op te bouwen hoef je in het begin niet veel te doen. Kleine dingen zoals in zijn weide/stal zitten, borstelen of een kleine wandeling op het erf kan al het begin zijn van een goede vertrouwensband. Neem de tijd en ruimte die je nodig hebt om die band op te bouwen zodat jullie al een stevige basis hebben om mee te starten waar je later alleen maar voordelen uit kan halen.